Eczacı Ali Dinçer

                   (Aydın’da iz bırakanlar)

İz bırakmadan yürüyeceksen,

Boşuna yorgunluk.

Kendin için yaşayacaksan,

Yazık o anlamsız hayata.

Toplum için Yaşamalısın.

En büyük ibadet,

Topluma bir şeyler verebilmektir.    

Bu veciz; altın gibi sözler rahmetli Ali Dinçer’e ait.

Ali Dinçer Çine’de yaşamış arif bir kişi. Halkın içinden biri.. 50’li yıllarda Demokrat Parti Çine ilçe başkanıydı. Asıl mesleği kunduracılık olmasına rağmen ben onu “ Eczacı Ali Dinçer” olarak tanıdım. 50’li yılların başında Çine’de tek bir eczane vardı. Ali bey ikinci eczaneyi açtı. Adı Sağlık Eczanesi’ydi. O tarihe kadar mümessillik yoktu. Eczacı olmayan eczane açamazdı. Demokrat Parti iktidarının çıkardığı bir kanunla mesul müdürlük tahsis edildi. Sanırım o gün bugün bu usul hala devam ediyor.

Ali bey Çine çarşısının çok saygın bir simasıydı. Efendi, ağırbaşlı, kararlı, kendinden emin duruşuyla Çinelilerin “ Ali ağabeyi” oldu. 27 Mayıs darbesine kadar onun Çine’deki siyasette adı hep ön safta geçti. 1960 yılından sonra uzun yıllar Adalet Partisi ilçe başkanlığı yaptı. Ali Dinçer’in herkese iyiliği ve hayrı dokunmuştur. Çine halkına çok yararlı hizmetler vermiştir. Toplum adamıydı. Gençlik yıllarında tiyatro ile ilgilenmiş, bizzat yerel bir tiyatro topluluğunda çalışmıştır. Sanata önem veren ince ruhlu bir zattı. Çine’de Dinçer soyadı halk içinde hep saygın olan bir aileyi anlatırdı.

Bugün rahmetli Ali Dinçer’in erdemlerini,  Aydın’ımızın çok değerli tiyatro yazar ve oyun yönetmeni Eczacı Yalçın Dinçer yaşatmaktadır. Yalçın Dinçer Aydın’ımızın yetiştirdiği doğal tiyatro sanatçısı Şükran Güngör’ün hem akrabası hem de talebesidir. Çine gibi küçük bir ilçede 1928 yılında Ali Rıza Coşkun ve Ali Dinçer’in yakmış olduğu sanat meşalesi bugün kıymetli Yalçın Dinçer’in elinde; devredilecek sahibini aramaktadır. Sanat ve edebiyatın önemini kavrayamayan kişi ve toplumların ekonomik kalkınmayı gerçekleştirse de kalıcı eserler veremeyecekleri, erdemli bir toplumu oluşturamayacakları malumdur.

Rahmetli Ali Dinçer inançlı bir kişiydi. Onun Çine siyasi hayatında bıraktığı boşluğu doldurmak çok zordur. Siyaset, sanat, ticaret, erdemli yapılırsa güzeldir. İz bırakır.

Rahmetli Ali Dinçer’i siyasete, sanata, ticarete yapmış olduğu değerli katkılarıyla hep gönüllerde şükranla anacağız. Ruhu şad olsun.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum