Efeler Belediyesi Egeli Kadınlara Ev Sahipliği Yaptı

Efeler Belediyesi Egeli Kadınlara Ev Sahipliği Yaptı

Efeler Belediyesi ve Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğiyle 9. Ege Kadın Buluşması Aydın’da düzenlendi. 2 gün süren etkinlikte kadınların başlıca sorunları tartışılarak çözüm yolları arandı.Ka...

Efeler Belediyesi ve Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğiyle 9. Ege Kadın Buluşması Aydın’da düzenlendi. 2 gün süren etkinlikte kadınların başlıca sorunları tartışılarak çözüm yolları arandı.

Kadınların başlıca sorunlarının tartışılarak çözüm yollarının arandığı buluşmanın açılışı Aydın Serbest Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Açılışa Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan ve Eşi Gülay Özakcan, Başkan Yardımcısı Sumran Ünal, Efeler Belediyesi Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu ile İzmir, Kütahya, Denizli, Uşak, Afyon, Muğla ve Manisa illerinin kadın sivil toplum örgütlerinin kadın temsilcileri katıldı.

“DEMOKRASİ MÜCADELESİ ORTAMINDAYIZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, toplumun yarısını kadınların oluşturduğunu hatırlatarak, “Biz kadınlarımıza siyasette ve yönetimlerde erkekler kadar, yeteri kadar yer vermiyorsak, toplumumuzun yüzde 50’sinin aklından, fikrinden, katılımından yararlanmıyoruz demektir. Böyle bir lüksümüz yok. Tabi ki Türkiye olarak demokrasi olarak çok gerilerdeyiz. Aralarına girmeye çalıştığımız batı Avrupa ülkelerinde bu demokratik kuralların, evrensel değerlerin birebir işletildiğini, işletilmeye çalışıldığını ve bunun sonucu olarak da çok farklı demokrasi kültürü ve huzuru yaşadıklarını biliyoruz. Dilerim zaman içerisinde bizler de o noktalara ulaşır, kavuşuruz. Cumhuriyet’i kurarken bizler yanmış, bitmiş ve parçalanmış bir imparatorluktan ve onun küllerinden bir yeni devlet kurduk. Bunu ulusal Kurtuluş Savaş’ı ile gerçekleştirdik. Bu savaşta da dil, din, ırk, mezhep ayrımı gözetmeden bir bütünlük içerisinde kadınlarımızla kazandık. Kadınlarımız öküzlerin çektiği kağnıların peşinde cephelere mermiler taşıdılar. Savaş alanlarında kadınlarımız askerlerimize sağlık, malzeme yönüyle destek vererek savaşta yerlerini almışlardır. 30 Ağustos Zaferi’ne gidilirken mermi taşıyan kağnıların peşinden giden bir anne yağmur çilemeye başlayınca, sırtındaki bebeğin üstündeki örtüyü alarak mermilerin üzerine örtmüştür. Yaşanan bu olay Türk kadınının vatanını ne kadar sevdiğinin bir göstergesidir. Şu anda bir savaş ortamında değiliz ancak demokrasi mücadelesi ortamındayız. Bu demokrasi mücadelesini, ulusal Kurtuluş Savaşı’nda nasıl birlikte verdiysek yine kadınlarımızla birlikte vererek kazanacağız” dedi.

“TALEPLERİMİZİN PEŞİNDEYİZ”

Başkan Özakcan’ın ardından toplantı koordinatörü, Denizli Kadın Platformu Başkanı Nurten Karakış, "Toplantının temel amacı, Ege Bölgesi’ndeki bağımsız kadın örgütlenmeleri arasında bilgi ve deneyim akışını sağlamak, bağları güçlendirmek ve kadınların sosyoekonomik, kültürel anlamda gelişmesi hususunda uygulanabilir etkin çözüm önerileri oluşturulmasını sağlamak. Eşit ve adil bir dünya için haklarımızı istiyoruz. Hep birlikte taleplerimizin peşindeyiz" diye konuştu.

“EV SAHİBİ OLMAKTAN DOLAYI GURURLUYUZ”

Efeler Belediyesi Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Gülsevil Ergünoğlu’da, toplantının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Böyle önemli bir buluşmaya daha 1 yaşını yeni doldurmuş bir belediye olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Eğer biz kadınlar istersek yapamayacağımız hiçbir şey yok. Biz kadınlar, emeğimizin ve çalışmamızın karşılığını alabilmek için, biz olabilmek için, Ege Bölgesi’ndeki birlik ve beraberliği sağlayabilmemiz için yapacağımız bu toplantıdan umuyorum ki biz olarak çıkacağız. Türkiye’de, Ege’nin kadınlarının farklılığını göstereceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 2 gün boyunca kadın istidamı, kadın eğitimi, siyasette kadın olmak, ev eksenli kadın, semt evleri, kadın örgütlenmesi gibi bir çok konuda eğitimler verilerek görüş alış-verişinde bulunuldu.

AYTO KÜLTÜR EVİ’Nİ ZİYARET ETTİLER

9. Ege Kadın Buluşması’na katılan kadınlar, toplantının 2’inci gününde Kahveci Bilal Ağa Konağı’nı (Aydın Ticaret Odası Kültür Evi) ziyaret etti. Aydın’ın tarihini yansıtan ürünlerin sergilendiği konağa hayran kalan komşu illerden gelen kadınlar, sergilenen ürünleri dikkatle incelediler.

“ÜLKEMİZ KADINLARINA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Efeler Belediyesi Başkan Yardımcısı Sumran Ünal, "Kurtuluş Savaşı’nı erkeğiyle birlikte veren kadınlar, Cumhuriyet’i kendi haklarının ifadesinde ve kazanımında daha sağlam bir zemin olarak görmüşler ve günümüze gelene kadar ülkemizde kadınların statüsünü yükseltmek adına yasalar çıkartılmış, sözleşmelere imza atılmıştır. Ancak günümüzde ne yazık ki hala ülkemizde biz kadınlar bir araya gelerek ülkemizde okumaz-yazmazların büyük oranının kadınlar olduğunu, hala kadınların eğitimden istihdama, çalışma yaşamından siyasete kadar birçok alanda sorun yaşadığını, karar süreçlerinde olamadığından söz ediyoruz. Eğer bir ülkede kadınların bu kadar sorunu varken, o ülkeyi yönetenler kadın-erkek eşitliğinin olamayacağını, bunun insanın fıtratından kaynaklandığını söylüyorlarsa, o ülkede hala kadının bedeninden el çekilmemişse, o ülkenin kadınları nüfusun yarısını oluşturuyorlarsa o ülkeyi yönetenler kadınların kaç çocuk doğuracağından, çocuklarını nasıl bir terbiye ile büyütmesi gerektiğini beyan edebiliyorlarsa o ülkenin kadınlarına çok iş düşüyor demektir. 10. Ege Kadın Buluşması’nda daha az sorunları konuşmayı ümit ediyor, toplantının hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Ünal’ın konuşmasının ardından 9. Ege Kadın Buluşması Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Kadın Girişimciler Komitesi Üyesi Esma Çivici tarafından hazırlanan ’Çeyiz Sandığından Yansımalar’ defilesi ile son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.