Ekonomiye Sünnet Dopingi

Ekonomiye Sünnet Dopingi

Türk örf ve adetlerinde erkekliğe adım atışın en önemli anı sayılan sünnet uygulaması, Aydın ekonomisinde doping etkisi oluşturdu.

- Türk örf ve adetlerinde erkekliğe adım atışın en önemli anı sayılan sünnet uygulaması, Aydın ekonomisinde doping etkisi oluşturdu.

Yaz dönemi durgun giden işlerin sünnet düğünleri sayesinde canlandığını belirten çarşı esnafı, Ramazan ayının bitmesi ile birlikte işleri yetiştiremez hale geldiklerini belirttiler. Bu arda sünnet düğünlerinin başlaması ile birlikte Darphane altın basımını 8 kat artarak 111 bin 855 adet olan altın üretimi yaklaşık sekiz kat artarak 886 bin 944 adete yükseldi.

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde de okulların tatil olması ve gurbetçi vatandaşların ülkelerine tatile gelmesi ile birlikte sünnet yoğunluğu yaşanıyor. Sünnet olma oranının tatilcilerin de Aydın’ı tercih etmesi nedeniyle erkek çocuğu doğum oranından daha yüksek olduğunu belirten Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yetkilileri, randevu sistemi ile sünnet uygulamasının yapıldığını ve gün boyunca ameliyathanede hiç ara vermeden sünnet yapıldığını belirttiler.

Müslüman ülkelerin tamamında uygulanan sünnetin Türkiye’de çok farklı bir duygu ve törenle gerçekleştirildiğini belirten Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Hüseyin Zafer Alkaya, erkeklerin en önemli hatıraları arasında yer alan sünnet merasiminin, erkek çocukların aileleri ve yakınları içinde büyük anlam ve önemli mürüvvetlerden biri olduğunu belirtti. Özellikle Yörük geleneklerinde Erkekliğe adım atış olarak da algılanan sünnetin, dini ve tıbbı yönünün yanı sıra geleneklerde de önemli yer tutuğunu belirten Alkaya, “Her erkek çocuğu gibi her anne-baba da bu günü hayatlarının nadide günlerinden biri sayıyor. Bu nedenle sünnet törenlerinde gelenek ve görenekler de yaşatılıyor” dedi.

Sünnet sezonu nedeniyle bir süredir durgun olan Aydın ekonomisinin canlandığını ve işerlin oldukça yoğun olduğunu belirten Aydın esnaflarından Murat Çolak, “Sünnet düğünleri dolayısıyla onlarca sektör hareketlendi. Çeyizcisinden, ayakkabıcısına, bakliyatçısından aşçısına herkesin işleri açıldı. Düğünlerdeki et tüketimi arttığı için hayvancıların, sünnet çocuğu gezdirilmesi için at ve deve sahiplerinin işleri de açıldı. Bu yoğunluğun ekim ayına kadar devam etmesini bekliyoruz” dedi.

“DARPHANE ALTIN BASIMINI 8 KAT ARTIRDIR”

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre Ramazan ayının ve Bayramının sona ermesiyle açılan düğün sezonu Cumhuriyet altın üretiminde Ağustos ayında bir önceki aya göre yaklaşık sekiz kat arttı.

Darphane verilerine göre Temmuz ayında 111 bin 855 adet olan çeyreklik, yarımlık, birlik, ikibuçukluk ve beşlik olarak üretilen Cumhuriyet ziynet altını üretimi Ağustos ayında düğünlerin artmasının etkisiyle yaklaşık sekiz kat artarak 886 bin 944 adete yükseldi.

EKONOMİYE SÜNNET DOPİNGİ

EKONOMİYE SÜNNET DOPİNGİ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.