Eleştiri Haktır

Toplumun önüne çıkan her insan ister siyasetçi olsun ister gazeteci olsun ister yerel yönetici olsun eleştiri kültürüne açık olması gerekir. Zaten eleştiriye açık olmayan bir insan hiçbir şekilde başarılı olamaz. Çünkü öz eleştiri insanı yanılgılardan kurtarır. Bir Alman atasözü “Keskin bıçak olmak için çok çekiç yemek gerekir” der.

Toplum önüne çıkan kişinin de elbette bunları bilmesi gerekir. Bizlerin gazetelere yazdığımız yazıları her vatandaştan övgü alırsak mutlaka bir noksanlık var demek. Ama övgünün yanında eleştiride alırsan hatanı görür ve ona göre davranışını düzeltirsin.

Ama eleştiriler bazen maksatlı ve ön yargılıysa bu eleştiri değil art niyetliliktir. Buna rağmen toplum önünde olan insanlar sabırlı olmaya mecburdur. Yine bir atasözünde “Taşı delen suyun gücü değil, damlaların sürekliliğidir” der. Bizlerde eleştiri yapanlara sadece sabırla teşekkür edeceğiz. Bunu yapmaya da mecburuz. Ama bu sabrı gösterirken de bildiğimiz doğruları da anlatmaya ve yazmaya devam edeceğiz.

Bazı eleştiri yapan arkadaşlar başka rumuz altında veya başka bir takma isim altında eleştiri yapıyorlar. Hâlbuki isimlerini yazarak eleştiri getirseler bizler de seviniriz. İsim yerine takma ad veya rumuz yazarak bunların arkasına sığınmalarını da etik bir hareket olarak görmüyorum.

Şair Behramoğlu şöyle diyor:

Yıllar sonra öğrendim ki,

Kimseyi sizi sevmeye zorlayamazsınız,

Kendinizi sevilecek insan yapabilirsiniz.

Gerisini karşı tarafa bırakırsınız.

Bu nedenle karşı tarafa bırakmalıyız. Ama burada ben Mevla'nın şu sözünü de çok özümserim.

Cehalet insanı çirkinleştirir

Suskunluğum asaletimdendir.

Her söze verilecek bir cevabım var.

Lakin bir söze bakarım söz mü diye,

Bir de söyleyene bakarım adam mı diye.

Hayatım boyunca hep dik durarak mücadele vermiş bir insan olarak elbette hırsızlara, kaprislilere, çıkarı için yalakalık yapanlara hep karşı çıktım. Bundan sonrada bu gibilere karşı çıkmaya devam edeceğim.

Dürüst ve namuslu olan yöneticilerin ve kurumların yanında olacağız.

Çünkü bizler halkımıza Doğruları ve gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz.

İnsan yenilince değil pes edince tükenirmiş.

Ne pes edeceğiz nede yenileceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.