Elvan: “Türklüğümüzle Gurur Duyuyoruz”

Elvan: “Türklüğümüzle Gurur Duyuyoruz”

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Eğer AK Parti gibi iktidar olmasaydı, Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider olmasaydı anti demokratik darbe girişimlerinde başarılı olabilir...

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Eğer AK Parti gibi iktidar olmasaydı, Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider olmasaydı anti demokratik darbe girişimlerinde başarılı olabilirlerdi” dedi.

TGRT Haber ve İHA Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın programına konuk olan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çoğulcu ve katılımcı bir yapı istediklerini, tüm vatandaşları kapsayan, birleştiren bir anayasa istediklerini ifade eden Elvan, “Aslında şu yüz madde okunsa (seçim beyannamesi), detaylı bir şekilde analiz edilse bizim hem başkanlık sistemine yönelik hem de anayasaya yönelik görüşlerimizin ne olduğunu çok net bir şekilde görülebilir” dedi.

“ARTIK TÜRKİYE BU VESAYET ANLAYIŞINDAN BIKTI”

Muhalefetin başkanlık sistemini ‘diktatörlükle’ ilişkilendirdiğinin altını çizen Elvan, “Peki dünyadaki uygulamaları böyle mi? Hayır değil. Biz insanı ön plana alan bir anayasa istiyoruz. Başkanlık sistemine baktığımızda arada şunu ifade etmem gerekiyor, yasama ile yürütmenin birbirinden bağımsız, müstakilen etkin olarak çalışabileceği yapının mutlaka oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Vesayetin tam manasıyla engellendiği yeni bir sisteme geçmek istiyoruz. Artık Türkiye bu vesayet anlayışından bıktı. Vesayetin tam manasıyla ortadan kaldırılacağı bir yapı olsun istiyoruz. Bir başka husus ile eleştirilerden, ‘bunların kontrol ve denetim mekanizmaları olmayacak.’ Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

“RECEP TAYYİP ERDOĞAN GİBİ BİR LİDER OLMASAYDI DARBE GİRİŞİMLERİNDE BAŞARILI OLABİLİRLERDİ”

Başkanlık sistemi eleştirilerinin tamamen bir karalama kampanyası olduğuna vurgu yapan Elvan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Başkanlık sistemi ile ilgili neyi tartıştı bu arkadaşlarımız sorarım sizlere. ‘Başkanlık sistemi eşittir diktatörlük’ dediler. Bunu böyle söyledi. Peki dünyadaki uygulamaları böyle mi? Evet dünyada diktatörlük içerisinde olan başkanlık sistemi var ama gelişmiş ülkelere baktığınızda, gerçekten Türkiye standartlarındaki ülkelere baktığınızda başkanlık sisteminin gerçekten demokratik bir ortamda çok rahat bir şekilde uygulandığını görüyoruz. Demokrasinin tam manasıyla işlediğini görüyoruz. Şu anki mevcut parlamenter yapıda çok sağlıklı bir yapı mı? Yıllarca bunun sıkıntılarını yaşadık. Darbe girişimleri oldu. Ne zaman oldu bu, parlamenter sistemde oldu. Meclis’in üzerinden uçaklar uçuruldu mu? Böyle bir sistemden bahsediyoruz. Bunlar hepsi yaşandı. Hükümete muhtıra verilmeye kalkışıldı. Eğer AK Parti gibi iktidar olmasaydı, Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider olmasaydı anti demokratik darbe girişimlerinde başarılı olabilirlerdi. Bakınız, Sayın Cumhurbaşkanımızı başkan yapmadılar. ‘Muhtar bile olamaz’ dediler. Arkasından hangi seçime girersek girelim yine bir darbe girişimleri denendi. Daha sonraki dönemlerde partimizi kapatmaya kalkıştılar. Gerçekten vesayete karşı AK Parti iktidarları inanılmaz mücadele etmişlerdir.”

“BİZ TÜRKLÜĞÜMÜZLE GURUR DUYUYORUZ”

Elvan, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile Türklük kaldırılıyor” tartışmalarına da değindi. “Böyle bir şey olur mu? Sadece bunlar karalama kampanyası” diyen Elvan, “Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını önemsiyoruz. Her bir vatandaşımızın diline, dinine, ırkına ve hiçbir şeyine bakmaksızın herkesi kucaklayan bir anayasa istiyoruz. İnsanları bütünleştirici bir anayasa istiyoruz. O nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını son derece önemsiyoruz. Türklüğümüzle biz gurur duyuyoruz. Bunun üzerinden prim yapmaya çalışıyorlar. Onlar şunu düşünmüyorlar, vatandaşların yüzde 80-90’ına yakını anayasa değişikliği istiyor. Kendi seçmenleri de istiyor muhalefetin” diye konuştu.

“MUHALEFET PARTİLERİ ANAYASA DEĞİŞSİN İSTEMİYOR”

Muhalefet partilerinin anayasa değişikliğini istemediğini savunan Elvan, anayasanın bir darbe anayasası olduğunu ve önemli değişiklikler yapıldığını vurguladı. Elvan, anayasa değişikliği konusunda muhalefet partilerinin samimi olduğunu düşünmediklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.