Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İle Hacettepe Üniversitesi Arasında Madencilik Alanında İşbirliği

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İle Hacettepe Üniversitesi Arasında Madencilik Alanında İşbirliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Çok enteresandır ve çok acıdır vefat eden maden işçisi kardeşlerimizden 492’si kapatılan işletmelerde vefat etmiştir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Çok enteresandır ve çok acıdır vefat eden maden işçisi kardeşlerimizden 492’si kapatılan işletmelerde vefat etmiştir. Yani işletmeye kapalı olan, çalışılması yasak olan yerlerde hayatlarını kaybetmişlerdir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında madencilik alanında işbirliği protokolü imzalandı. Bakanlıkta gerçekleşen imza töreninde Bakan Yıldız, birçok bilginin bir araya getirilmesi ve gelişen Türkiye’nin madencilik sektörünün oluşturulması gerektiğini belirterek, “Hem yer altı madencilikle alakalı hem de yer altı kömür madenciliğiyle alakalı konularda mutlaka daha fazla mesafe katetmemiz lazım. Türkiye’de 559 tane yer altı madenciliğiyle uğraşan var işletmelerimiz ve bunun 217 tanesi kömür. Biz iş sağlığı ve güvenliği konularında belli kriterleri sağlayamamış olan bu işletmelerin yarısını kapattık. Çok enteresandır ve çok acıdır vefat eden maden işçisi kardeşlerimizden 492’si kapatılan işletmelerde vefat etmiştir. Yani işletmeye kapalı olan, çalışılması yasak olan yerlerde hayatlarını kaybetmişlerdir. O yüzden bizim hem kanun, hem mevzuat hem de bütün yönleriyle bunu daha fazla ele almamız gerekiyor. Yerli madenciliğimizin, yerel kömürlerimizin, bütün katma değeri çok yüksek olan bu madenlerimizin ülke ekonomisine kazandırılmasıyla alakalı çalışmaları ve istihdamı artırmaya yönelik çalışmaları hızlandırmak gerekiyor” diye konuştu.

“En önemli şartımız, iş sağlığı ve güvenliği şartlarının yerine getirilmiş olmasıyla bunu yapmamız lazım” diyen Yıldız, şöyle konuştu:

“Bakıyoruz gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde kömür ABD’de yüzde 43, Almanya’da yüzde 45, Rusya’da yüzde 49, Çin’de yüzde 79, Hindistan’da yüzde 68’ler seviyesinde kömürün elektrik üretiminde payının olduğunu görüyoruz. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye’de ise yüzde 26-28’lerde seyrediyor. O yüzden bu yerli kaynaklarımızı harekete geçirmemiz ve bunu sağlıklı bir şekilde yapmamız lazım. Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunan Uluslararası Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bize çok büyük katkılar sağlayacağına, aynı şekilde bütün fonlamalarla alakalı bakanlığımızla olan işbirliğinin ciddi bir sinerji oluşturulacağına inanıyorum."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı ise, “Madencilik ülkelerin kalkınmasında, ekonominin geliştirilmesinde itici güce haiz bir alan. Amacımız şudur; maden çeşitliliğine sahip olan ülkemizin madenciliğin ekonomideki ağırlığını, güvenliğini ve verimliliğini arttıracak şekilde maksimize etmeyi düşünüyoruz. Bunun içinde birinci ön şart insan kaynağı iyileştirmek. Dünyadaki iyi uygulamaları ülkemize kazandırmaktır” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Uluslararası Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Benzer ise işbirliğinin kamu, üniversite ve sanayiyi ortak bir potada eritmek üzere kurgulanmış amaç doğrultusunda kurulduğunu belirterek, "Birinci planda iş güvenliğini ele almayı planlamaktayız. Daha sonra madencilik sektörünü zirveye taşıyabilecek inovatif çözümler, üçüncüsü yeni enerji kaynakları üretimi ve var olan enerji kaynaklarının tasarruf edilmesi, dördüncüsü ise sosyal sorumluluk projesi olmak üzere dört ana başlıkta faaliyetlerimizi yürütmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer, Türkiye’de geçmiş dönemlerde önemli kazalar yaşandığını hatırlatarak, “Üniversitemiz uluslararası bir uygulama araştırma merkezi oluşturdu madencilik konusunda. Amacımız sürdürülebilir, güvenli ve verimli bir madencilik sektörünün ülkemize devam etmesidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.