Fitre ve zekat bağışı: Kriz bölgelerinde iftar programları ve acil gıda yardımları

Fitre ve zekat bağışı: Kriz bölgelerinde iftar programları ve acil gıda yardımları

Fitre 2024 yılı için 130 TL (Yüz Otuz Türk lirası)olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Tarafından belirlenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı dönemin gıda fiyatları, ekonomisi ve aylık kazanç istatistiklerine uygun şekilde bu ücretleri her yıl değiştirerek duyurmaktadır.

Fitre 2024

Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bizler de bu Ramazan ayında da sizlerin en kolay şekilde fitre ücretlerinizi verebilmeniz, Ramazan ayının ve ibadetlerinin birini daha yerine getirebilmeniz adına fitre 2024 dağıtımlarını siz hayırsever vatandaşlarımız sayesinde gerçekleştirmekteyiz. Fitre bilindiği üzere Hanefi mezhebi için vacip Şafii mezhebi için ise farz bir ibadettir. Bu ibadetinizi yaparken özellikle faziletlerini arttırmak ve doğru bir şekilde yerine getirebilmek için temel bazı bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. Bunlar fitre verirken kimlere verip veremeyeceğiniz hususundan başlar. Fitre Ramazan Bayramının bir gün öncesinde verilebilir ki bu daha faziletlidir, bunun yanı sıra bayramın birinci günü akşam ezanına kadar da verilebilir. Bayram namazından önce verilmesi müstehap (daha iyi olan, sevilen, tercih edilen) olarak kabul edilmiştir. Fitre zekâtı, Müslüman olup da ihtiyaç içinde bulunan kimselere, yoksul ve muhtaçlara, zekât verecek miktarda mal gelirine sahip olmayan kimselere verilmektedir. Fitre vermeye yetecek kadar mal sahibi olan kimseler fitre alamazlar ve bu kişilere fitre verilmez. Birinci dereceden alt ve üst soya da fitre verilemez. Bunlar anne, baba, dede, nine, çocuk ve torunlardır. Kişi alt ve üst soyuna fitre veremez. Fakat kardeşlere, kardeşin çocuklarına, kardeşin hanımlarına, amca, hala, dayı, teyze ve çocuklarına fitre verilebilir. Sizler de Fitre 2024 ücretlerini yani halk arasında bilinen adıyla fidye zekâtınızı vermek isterseniz Hayırsever vatandaşlarımızın sayesinde toplanan bu sadakalar belirlenen yoksul, kimsesiz, yetim ve ihtiyaç sahibi aileler ile paylaşılmaktadır. Sizler de bağışçı olmak isterseniz Banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz. Bir umuttur ramazan sloganımız ile çıkığımız bu yolda bu ramazan da mutlulukla ve dayanışmayla geçsin. Fitre bağışlarınızla deprem bölgeleri ve kriz bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine umut olun. Gazze, Kudüs, Suriye, Afganistan, Yemen, Bangladeş ve Afrika gibi bölgelerde iftar programları, gıda kumanya dağıtımları, sebze paketi dağıtımı ve su dağıtımları gibi çalışmalarımızla fitre bağışlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Haydi, bir fitre bağışı yaparak yardım elinizi uzatın!

r-1.png

Zekât nasıl hesaplanır

Zekât dinimizin beş temel ibadeti arasında yer almaktadır. Bu ibadet diğer ibadetlerden farklı olarak yalnızca mal ile yapılan bir ibadettir. Zekât ibadetimizi hayata geçirirken hem bireysel hem de toplumsal faydalar gerçekleştirmiş oluruz. Zekât maddi ibadet olsa da manevi olarak da huzur ve tatmin sağlayan en güzel ibadetler arasında yer almaktadır. Hem mallarımızın hem de canlarımızın sağlığı için zekât vermek oldukça önemlidir. Mallarımızın bilmeyerek bulaştığı haramdan arınması için çok değerli bir vesiledir. Özellikle günümüzde etrafta dolaşan birçok haram çukuru vardır. Her birimiz elimizde kredi karları, alışveriş sitelerinin uygulaması yüklü telefonlarımız ile geziyoruz. Mecburen veya fark etmeden, fazlasıyla israf ve harama bulaşıyoruz. Bu sebeple mallarımızın arınmasına ve güçlenmesine vesile olmak için zekât verme konusu oldukça hayati bir önem taşıyor. Zekât nasıl hesaplanır sorusunun aslında temelde cevabı basittir. Nisap miktarı olarak 80,2 gram altını bulunan kimse malının 1/40 kadarını ihtiyaç sahipler ile paylaşır. Nisap miktarının hesaplanması konusunda detay vermek gerekirse, Zekât yükümlülüğü doğan kimsenin 80,2 gr. Altının %2,5 oranında hesaplanan kısmını zekât olarak vermesi gerekmektedir. Peygamber sünneti takip edildiğinde 20 dinar altın 80,18 ile 80,2 gram arasında olduğu tahmin edilmektedir. 200 dinar gümüşün ise 561,2 gram olduğu ön görülmekte. Bu sebeple bunların halk arasında bilinen 1/40 oranını yani %2,5 kadarını vermek doğru olacaktır. Zekât nasıl hesaplanır? Konusu kadar önemli olan bir diğer mevzu da Zekât’ın ne zaman verileceğidir. Zekâtın vaktinden önce verilmesi gerekmez, nisap miktarı malı olan kimse kameri ayda 354 gün malı elinde bulunursa artık farz olur ve zekâtını vermesi gerekir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, kameri aya göre bir yere yazar. Mesela, Recep ayının 3’ünde zengin olmuşsa, bir yıl sonra Recebin üçü gelince yine nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını verir. Bizler de Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bu Ramazan ayında da zekât bağışlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için yoğun şekilde çalışmaya devam ediyoruz.

r-2.png

Zekât hesabı

Zekât hesabı yapabilmek için temelde bilmemiz gereken bazı matematiksel hesaplar ve kavramlar vardır. Öncelikle sıkça kullanılan ‘’Nisap Miktarı’’ kelimesi kişinin mal varlığını temsil etmektedir. Fakat bu mal varlığı kendi ve ailesinin temel ihtiyaçları ve borçlarından arta kalan malı temsil etmektedir. Bunun ardından zekât hesabı yapılırken ‘’Zengin kimseler’’ olarak tabir edilen kısım tüm borç ve temel ihtiyaçları dışında en az 80,2 gram altını 354 gün boyunca yani bir kameri yıl boyunca muhafaza edebilmiş kişilerdir. Zengin kimseler denince herkesin maddi algı boyutu farklı olabileceğinden özellikle kavramlar arasında açıklanması gereken bir konudur. Bunun yanı sıra zekât hesabı yaparken bilmemiz gereken nokta 1/40 oranı ile %2,5 oranının aynı olduğudur. Her iki oran da farklı yazılarda farklı şekillerde kullanılabilir. Peygamber sünneti takip edildiğinde 20 dinar altın 80,18 ile 80,2 gram arasında olduğu tahmin edilmektedir. 200 dinar gümüşün ise 561,2 gram olduğu ön görülmekte. Bu sebeple bunların halk arasında bilinen 1/40 oranını yani %2,5 kadarını vermek doğru olacaktır. Nisap miktarı malı olan kimse kameri ayda 354 gün malı elinde bulunursa artık farz olur ve zekâtını vermesi gerekir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, kameri aya göre bir yere yazar. Mesela, Recep ayının 3’ünde zengin olmuşsa, bir yıl sonra Recebin üçü gelince yine nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını verir. Bu not alma sistemi de işinizi kolaylaştıracaktır. Matematiksel olarak net bir şekilde açıklamak gerekirse 100 gram altını olan bir kişi bu 100 gramın 1/40 miktarı olan 2,5 gram altın tutarınca zekât vermesi gerekmektedir. Her yüz gram için 2,5 gram ve her 50 gram için ise 1,25 gram altın tutarında zekât vermesi gerekir. Bunun yanı sıra en önemli nokta ise belirttiğimiz gibi, sahip olunan malın kameri ay takviminde 354 gün boyunca kişide kalması ve kalmaya devam etmesi gerekmektedir. Sizler de zekâtlarınızı dilerseniz bağışlayabilir ve derneğimiz üzerinde ihtiyaç sahipleri ile buluşmasına vesile olabilirsiniz. Yedi Başak olarak yardımlarımızda bizlere köprü olan ve yardım eli uzatan değerli bağışçılarımız ile gelecek iyilik ile gelecektir.

habergazetesi.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.