Fotoğraflarla eski Aydın sergisi üzerine

Sevgi yolundaki Efeler Belediyesi ´Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi´ salonundaki ´fotoğraflarla eski Aydın sergisini ilgi ile gezdim.

Aydın’ın yetiştirdiği değerli akademisyen merhum Şükrü Tül anısına düzenlenen sergi onun yerli ve yabancı koleksiyonlarından seçtiği resim ve gravürlerinden oluşuyor.

Sergide ki resimler cumhuriyetten evvel ki Aydın kentindeki tarihi bina ve sosyal hayatı yansıtan koleksiyonlardan seçilmiş.

Aydın Yunan işgalinde büyük bir yıkım ve kıyım yaşamış talihsiz bir kenttir. Birçok tarihi ve kültürel varlıkları yok olmuş Aydın’daki bugün tarihsel ve kültürel değere sahip binalar Cumhuriyetin ilk yılarındaki kalkınma hamlelerinin eserleridir.

Büyük yıkımdan arda kalan Bey Camii, Ramazan Paşa, Üveys Paşa, Cihanoğlu camileri Zircirlihan ve Üveys Paşa külliyesi yıkık ve harap vaziyetteyken Vakıflar idaresi tarafından restore edilen Osmanlı dönemi eserleridir.

Bir kentin tarihsel ve kültürel hafızasını temsil eden kültür değerleri ve mekânlar son elli yılda modernleşme ve kentleşme adına yok edilmiştir.

Sergide fotoğraflarını içim sızlayarak seyrettiğim Aydın Palas, Yahudi Alyans Mektebi, Kanzul İrfan Okulu, Ömer Muharrem Sabun Fabrikası, park otel ve hamamı son elli yılda yitirdiğimiz korunması gereken kimliği olan yapılardır. Şimdi onların yerinde rant ürünü kimliksiz binalar yükseliyor.

yahudi-alyans-mektebi.jpg

Koruyamadığımız tarihi kültürel eserler koruduklarımızdan fazladır.

Sanata ve sanatçıya, tarihe saygı ve koruma o kent de yaşayanların ahlaki ve tarihsel sorumluluğudur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.