Gediz Havzası’nın Geleceği İçin Toplandılar

Gediz Havzası’nın Geleceği İçin Toplandılar

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Gediz Nehri’nde belli bir kirlilik azalması olsa da nehrin hala kirli olduğunu belirterek, “Bu kirliliği kabul edilebilir seviyenin...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Gediz Nehri’nde belli bir kirlilik azalması olsa da nehrin hala kirli olduğunu belirterek, “Bu kirliliği kabul edilebilir seviyenin altına düşürmek için çalışmalar sürüyor. Havzalarda kirlilik kontrolü uzun zaman alan ve kapsamlı araştırmalar yapılması gereken bir konu. Yani hemen anında bir çözüm alıp onu uygulamakla suyun anında temizlenmesini beklemek fazla hayalperestlik olur" dedi.

TÜBİTAK tarafından desteklenen, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ’Gediz Havzası Nehir Yönetim Planı Hazırlanması Projesi’ açılış toplantısı Manisa Saruhan Otel’de gerçekleştirildi. Açılış toplantısına Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Kütahya Vali Yardımcısı Sedat Oktar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Abdul Kasım Sarımehmet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden İbrahim Özdemir, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitü Müdürü Dr. Selma Ayaz, Hassas Alanlar Şube Müdürvekili Zakir Turan, Havza Planlama Şube Müdür Vekili Burhan Fuat Çankaya, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Dr. Şebnem Aynur, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Dr. Hande Gürsoy Haksevenler, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Orhan Gündüz, Hidrojeoloji Mühendisi Burcu Duru, paydaş kurumların müdür ve temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitü Müdürü Dr. Selma Ayaz, “Bu çalışmaların başlangıcını özelikle 25 tane hidrojik havza var. Bu 25 hidrojik havzayla ilgili havza koruma eylem planlarını bakanlığımızın koordinasyonunda gerçekleştirdik. 2009 ve 2013 yılları arasında tamamlamış olduk. Bunların içerisinde Gediz Havzası da yer alıyor. Bu projenin amacı Gediz Havzası’nda denizden hariç olmak üzere kıyı suları dahil yer altı suları ve yüzeysel suların bütüncül bir yaklaşımla korunması ve planlanmasına yönelik Gediz Havzası Nehir Havzası yönetim planlarının oluşturulmasını içermekte. Kısacası nehir havza koruma eylem planlarının aslında havza koruma eylem planlarının bir devamı olarak söyleyebiliriz” dedi.

“Kirliliğin azaltılması için projeler üretiyoruz”

Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin ise, “Havza yönetim başkanlığını üstlendiğimiz Gediz Havzası’nda valilik olarak kirlilik baskısının azaltılması ve giderek sıfırlanması noktasında valiliğimize bağlı kuruluşlar, komşu valilikler, belediyeler, MASKİ ve diğer paydaşlarla yoğun bir şekilde işbirliği yapıyoruz ve projeler üretmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Öncelikle suyu kullananlar sahip çıkacak”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, “Burada temel hedeflenen husus öncelikle havzada paydaşlarla birlikte suyun yönetimini sağlamak. Suyu yönetecek olan öncelikle suyun paydaşları, kullanıcıları. Suyu kullananlar sahip çıkmazlarsa suyun yönetilmesi oldukça zor olur. Eğer sadece planlayıcı ve uygulayıcılara bu işi bırakırsak şikayet etme hakkınız yok paydaşlar ve kullanıcılar için söylüyorum. Gediz Havzası’nı biliyoruz. Belli bir kirlilik azalması olsa da hala kirli. Bu kirliliği kabul edilebilir seviyenin altına düşürmek için çalışmalar sürüyor. Havzalarda kirlilik kontrolü uzun zaman alan ve kapsamlı araştırmalar yapılması gereken bir konu. Yani hemen anında bir çözüm alıp onu uygulamakla suyun anında temizlenmesini beklemek fazla hayalperestlik olur. Bundan dolayı kapsamlı çalışmalar yapmak ve bunları birleştirerek, entegrasyonunu yaparak uygulamak gerekiyor. İlk olarak Çevre Orman Bakanlığı zamanında başlayan havza koruma eylem planları tamamlandı Türkiye’deki 25 havzada. Bu planlarla her bir havzada su kalitesini korumak için yapılacak eylemler neler? BU eylemlerin sorumlu kurum ve kuruluşları hangileri? Bunlar belirlendi. Bu eylemleri gerçekleştirmek maksadıyla iş planları hazırlandı. Bizler bunları bir kitap halinde topladık. Bu kitaplarda her bir eylem ve bu eylemi yapacak sorumlu kuruluşlar ve hangi tarihte yapacakları belli. Bundan sonra havza heyeti toplantılarında sadece bu eylemleri sorgulamak gerekiyor. Burada yazan eylemlerden hangileri gerçekleşti, hangileri gerçekleşmedi? Gerçekleşmediyse gerekçeleri neler? Bunların tek tek ortaya konulması gerekiyor.” dedi.

"Öncelikle altyapılar tamamlanacak"

Suyun hem kalite hem miktar olarak birlikte entegre bir şekilde yürütülmesini sağlamayı hedeflediklerini aktaran Kınacı, “Türkiye’de havza yönetim planları yeni başlıyor. 25 havzamız var. 25 havzadan öncelikle Avrupa Birliği kapsamında Büyük Menderes, Ergene, Susurluk ve Konya havzalarında çalışmaya başlamıştık. 5’inci olarak da havza yönetim planlarının hazırlanmasına kendi bütçemizle Gediz Havzası’na başlamış oluyoruz. Havza yönetim planları çok kapsamlı çalışmalar. Bu çalışmalar suyu etkileyen bütün faktörlerin entegre bir şekilde dikkate alan, değerlendiren ve suyun entegre bir şekilde yönetimini sağlayan altyapılar” diyerek öncelikle altyapıların tamamlanması gerektiğini söyledi.

Kınacı’nın konuşmasının ardından toplantı sunum ve değerlendirmelerle devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.