‘Geleceğin Başbakanı’ Meral Akşener

“MHP dava partisi, diğer partilere benzemez.”

“MHP’de lider, ölmeden değişmez.”

“Hareketin lideri, Devlet Bahçeli.”

“Devletin başına Devlet (Bahçeli) gelecek.”

“Lider, teşkilat, doktrin tartışılmaz.”

*** 

Bu bildik cümleleri ezbere bilen ülkücülerin siyasi organizasyonu olan Milliyetçi Hareket Partisi’nde genel başkan tartışmaları yaşanıyor. 15 Mayıs’ta gerçekleşmesi beklenen olağanüstü kongre öncesi genel başkan adayı Meral Akşener’in İzmir ve Aydın programlarını takip ettim.

Alanın doldurulması anlamında riskli bir yer olan İzmir’deki Gündoğdu Meydanı’nı dolduran binlerce kişi “Başbakan Meral” tezahüratıyla karşıladığı Meral Alşener’i bağrına bastı.

Mitinglerde konuşmacıyla birlikte, katılımcıları da izlerim. Mitinge katılanlarda heyecan var mı? Umut var mı? Ona bakarım. Ülkücülerin “Meral ablası” konuştukça ezber bozuyor, dinleyenlerin yüzü gülüyordu. Mesela MHP Aydın eski il başkanlarından Diş Hekimi Süleyman Demirci’nin heyecanı görülmeye değerdi. Sami Aktaş'ın yaşadığı duygusal anlar hala gözlerimin önünde. İçlerinde sevinç gözyaşı dökeninden tutunda, avuçları patlarcasına alkışlarıyla Meral Akşener’e destekleyenler vardı.

Cumhuriyet tarihinde baktığımızda İsmet İnönü’ye karşı Bülent Ecevit, Ecevit’e karşı Sema Pişkinsüt, Erdal İnönü’ye karşı Deniz Baykal, Baykal’a karşı Mustafa Sarıgül aday oldu. Ancak hiçbiri Meral Akşener gibi adaylık sürecinde dip dalga yapmayı başaramadı.

Aydın’da “Geleceğin başbakanı” anonsuyla karşılanan Meral Akşener sadece MHP tabanının değil, geniş kitlelerin de umudu oldu. Bu durum onu genel başkanlık yarışında en güçlü aday haline getirdi. Seçmenin ikinci partisi olan MHP’yi yuva, ana omurga haline dönüştürecek ve milliyetçilerin tek çıkış yolunun Meral Akşener olduğuna inanıyorum.

Çünkü Meral Hanım oy verdiği partiye tepkili seçmen kitlesini MHP’ye çekebilecek yetenektedir. Halkın ‘lider’ tanımıyla örtüşen Meral Akşener’in genel başkanlığındaki MHP hızla kitleselleşerek büyük bir rüzgar yakalayabilir. Bunun için siyasi şartlar da çok müsait.

Peki genel başkan değişimi partiyi iktidara taşır mı?

Elbette taşımaz…

Bu bağlamda sadece genel başkan değişimi MHP’yi iktidar yapmaz. En tepeden en alt teşkilatlara kadar değişime ihtiyaç var. Genel başkan değişti diyelim… yeni yüzlerle seçmenin karşısına çıkmayı başaramazsanız, değişimi tamamlamış olmazsınız.

MHP tabanı sadece genel başkanla sınırlı bir değişim istemiyor. “Yeni yüz, yeni söylem” istiyor. Bu MHP gibi güçlü bir omurgası olan bir parti için özünden taviz vermek değil, aksine iktidarın yolunu açacak ilk adım olacaktır. Bunu Meral Hanım’ın başaracağına inanıyorum.

Değişim gerçekleşmez şayet Devlet Bahçeli devam ederse, MHP seçim barajını aşamaz. Bu durum ise en çok AK Parti’nin işine yarar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum