Geleneksel motife çağdaş tasarım ödül getirdi

Geleneksel motife çağdaş tasarım ödül getirdi

Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nazlı Gürgan, Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG) tarafından kadınların emeğini daha iyi değerlendirmek amacıyla düzenlenen “Anadolu’...

Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nazlı Gürgan, Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG) tarafından kadınların emeğini daha iyi değerlendirmek amacıyla düzenlenen “Anadolu’nun Kadın Gücü” yarışması illüstrasyon kategorisinde birincilik kazandı.

Müze ve ören yerlerindeki ticari alanların işletmesini yapan Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİMM) iş birliği ile başlattığı “Anadolu’nun Kadın Gücü” yarışmasının kazananları belli oldu. Yarışmaya, Türkiye’nin dört bir tarafından 946 tasarımcı ve üretici kadın katıldı. Takı, tekstil, ev ve dekorasyon, kahve seti ve illüstrasyon olmak üzere beş ayrı kategoride finalist olarak belirlenen toplam 25 tasarım, jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. İllüstrasyon kategorisinde Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nazlı Gürgan, birincilik ödülünü kazandı. “Anadolu” teması altında Türkiye’nin kültürel değerlerini yansıttığı tasarımları ve el emeği göz nuru eserleri ile başvurduğu yarışmanın birincileri, düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Dr. Öğretim Üyesi Nazlı Gürgan, tasarımında, bölgelere göre birçok uyarlaması bulunan ve çoğunlukla tek motif olarak karşımıza çıkan “eli belinde” motifini kullandı. Gürgan, “Amacım; eli belinde motifini özgün bir tekrar yöntemiyle bir araya getirerek çağdaş tasarım uygulamaları arasında ön plana çıkan, yüzey örüntü tasarımı olarak kullanımını sağlamaktı. Görselin farklı boyut ve renk uygulamaları, sonsuz tekrar edebilmesi ile her türlü ürün ve ambalaj yüzeyine uygun olarak düzenlenebilme imkanı sunuyor” dedi.

Turistik hediyelik eşya olarak satılabilecek yerel ürünlerin markalaşması amacıyla ambalaj tasarımının önemini vurgulayan Dr. Nazlı Gürgan, Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarımı Bölümünde verdiği derslerde öğrencileriyle bu alanda projeler gerçekleştirdiklerini de kaydetti.

Toplam 946 başvuru, önce akademisyenlerden oluşan ön değerlendirme komitesi tarafından değerlendirildi. Finalist olarak belirlenen beş kategoriden toplam 25 tasarım ve ürün, moda tasarımcısı Arzu Kaprol, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Vogue Dergisi Yayın Direktörü Seda Domaniç, tasarımcı Canan Göknil, Anatoli Kurucusu Beyhan Bağış, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Üyesi Aşkın Asan, Sanat Tarihçisi Kıymet Giray, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Sibel Sevim, El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürü Gülnur İz Yılmaz ve Avukat Jülide Ertürk tarafından titiz bir değerlendirmeye tabi tutuldu.

Ürün ve tasarımlar, Anadolu Kültürel Girişimcilik çatısı altındaki 133 müzenin 147 mağazasında ziyaretçilerle buluşarak satışa sunulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.