Gençlik ve edebiyat

Günümüzde 15-25 yaşları arasında bulunan gençlerimizin dünyasına ne yazık ki televole ve pop kültürü hâkim olmaya başlamıştır. Gençlerimizde halkımızın içinde yeşeren edebiyatı, gelenek, görenek ve adetleri, sanatlarını küçük görme ve onları demode görme alışkanlığı başlamıştır. Artık gençlerimiz hazırcılardır. Haz duygularını her şart ve zamanda tatmin etmenin peşindedirler. Bireyci olmuşlardır. Sevgi saygı yardımlaşma ve güzele yönelme eğilimleri azalmaktadır. Bunlara derhal sahip çıkılması gerekmektedir. Anlık yaşamayı düşünmektedirler. Kendi değerlerimizden uzaklaşmaktadırlar Örneğin ayran veya karadut içeceklerine her dakika kola müptelası olmaktadırlar. 

Gençliklerinin sahip olduğu enerjiyi sanat alanında edebiyat alanında ve yararlı işlerde değerlendirecekleri yerde sorunlarının çözümünü sokak eylemlerinde ve kavga yapmakta aramaktadırlar. 

Gençlerin sanata ve edebiyata duyarlıkları ilköğretim çağında başlatılmalıdır. Bu gün devletimiz onlara gençlik merkezleri, kültür merkezleri, yaz spor okulları gibi ücretsiz kurlar ve olanaklar sunmaktadır. Bunlarda yararlandırılmalarını teşvik etmek gerekmektedir. Anne ve babalarının bu olanaklardan haberdar edilmeleri ve tanıtımın daha etkin yapılmaları gerekmektedir. Buralarda edebiyat ve sanat alanında tanınmış kişilerin genlerle buluşmaları ve söyleşiler yapmaları sağlanmalıdır Kabiliyeti olanlara ekonomik girdiler sağlanmalıdır. 

Edebiyat dersleri belli programlar çerçevesinde, okullarda okutulmaktadır. Okullarda kısa zamanda çok şey verilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle konular az süre içinde araştırma yapılmadan tahlil ve konular üzerinde münakaşa yapılmadan işlenmektedir. Oysa bir konunu iyice anlaşılması için derinlemesine araştırılması, tahlil edilmesi gereklidir. Öğrenciler işlenecek konuları önceden araştırmalı, aralarında tartışmalı, araştırma sonuçlarını yazıya dökülmelidir. Bunları yaparken yöntemler öğretmenleri tarafından öğretilmeli ve önderlik yapılmalıdır. Ezberlediğini tekrar etmekle edebiyat öğrenilmez Şiir yazılmaz. Bunun yöntemleri öğrencilere öğretilmelidir. Gençler böylece tecrübe kazanmış olurlar. . Edebiyat alanında ilerleme sağlamanın birinci şartı çok kültürlü olmaktır. Toplum bilimleriyle, tarihle, davranış bilimleriyle uğraşmak, bu konuda eserler okumak dünyanın seçkin yazarlarının eserlerini okumak gereklidir. 

Okullarda öğrencilerin duvar gazeteleri çıkarmaları, dergi yayınlamaları teşvik edilmelidir. Yazdıkları şiirler, öyküler ve denemeler zaman zaman kitaplaştırılmalı, yarışmalara katılmaları önerilmelidir. Okullarda bu faaliyetler için kulüpler ve dernekler kurulmalıdır. Buralarda öğrencilerin yönetici olmalarına öncelik verilmelidir. Tiyatro çalışmalarına münazara yarışmalarına önem verilmelidir. Bazı tanınmış yazar ve şairler için günler öğrenciler tarafından düzenlenmelidir. Paneller, açık oturumlar düzenlenmelidir. Okullara ara sıra tanınmış yazar ve şairler davet edilmelidir Öğrencilerle söyleşi yapmaları sağlanmalıdır. 

Şair her yerde her ortamda ve her zaman şiirini yazan adam demektir. O yazdıklarını her şartta başkalarının beğenisine sunmaya çalışır. Bunu dergide, kitapta, gazetede olduğu gibi internet sitelerinde de yayınlamak ister. Önemli olan şiiri yazanın bu alanda hevesli ve istekli olmasıdır. 

Zamanımızda o kadar değişik konularda ve değişik şekillerde şiirler yazılmaktadır ki; Şiirin iyi veya kötü olmasının kıstaslarını belirlemek güçleşmektedir. Şiir yazanın o andaki ruh ve duygusunu yansıtır. Artık iki veya üç kelime ile bile yazılan şiirler vardır. Dergiler veya internet siteleri yayınlarını yaparken belli ilkeleri ve belli amaçları gözeterek ayın yapıyorlarsa zaten gelen şiirleri ayıklayıp öyle yayınlarlar 

İnternet sitelerinin şiir yayınlamaları yararlıdır. Yazılan şiirler ücretsiz ve ayni anda geniş kitlelere ulaşma imkanını sunmaktadırlar. Okuyucular da kendilerine uyan şiirleri okurlar gerekirse kendi sitelerine kayıt ederler. Kendi hoşlarına gitmeyen şiirlerle ilgilenmezler. İnternet şiir siteleri okuyucularına ve izleyicilerine zamanımızdaki hızlı iletişim teknolojisinden yararlanmayı da sağlamış olmaktadırlar. Bu konuyu yaygınlaştırmak ve dikkat çekmek açısından da yararlıdırlar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.