Gölcük Yolunda Heyelana Dikkat!

Gölcük Yolunda Heyelana Dikkat!

Ödemiş’i Gölcük Yaylası’nda bağlayan yolda heyelan tehlikesi sürüyor. Dev boyutta kayalar yola kadar inerken bu manzara ile birlikte bölgeye yakın bir noktada açılmak istenen altın-gümüş maden ocağını...

Ödemiş’i Gölcük Yaylası’nda bağlayan yolda heyelan tehlikesi sürüyor. Dev boyutta kayalar yola kadar inerken bu manzara ile birlikte bölgeye yakın bir noktada açılmak istenen altın-gümüş maden ocağının yaratacağı etki de soru işaretlerine yol açıyor.

Altın-gümüş maden ocağı açılmak istenen Oğuzlar’ın hemen kuzey batısındaki Gölcük Yaylası’ndan inişte üçüncü virajda meydana gelen heyelanla birlikte dev kayalar yola kadar indi. Yol kenarındaki çeşmenin ve uyarı levhalarının kayaların altında kaldığı gözlenirken zaman zaman kayaların toplandığı ve uzun zamandır heyelanın sürdüğü ifade ediliyor.

“MADENİN YAPACAĞI ETKİ HEMEN HEMEN AYNI”

Ödemiş ve Küçük Menderes havzasıyla ilgili çok sayıda bilimsel araştırmaya imza atan Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar, bölgenin jeolojik yapısının heyelan ve kütle hareketlerine elverişli olduğuna dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar, “Burada zeminin pekleşme özelliği ve tabaka eğimleri denizin yarattığı aşınma etkisine karşı zamanla zayıf kalıyor. Yamacın profil dengesi bozulunca heyelan ve kütle hareketleri meydana geliyor. Madenin de yapacağı etki hemen hemen aynı” ifadeleriyle bölgedeki olası tehlikeye vurgu yaptı.

ÖDEMİŞ BELEDİYESİ DE TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Ödemiş Belediyesi’nin madenle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na haziran ayında sunduğu “olumsuz” kurumsal görüşte de bölgedeki heyelan tehlikesi ifade edilerek Ödemiş-Zeytinlik-Gölcük yolunda Avcılar Çeşmesi’nden Gölcük’e doğru devam eden yamaçlarda yaşanan heyelanlar anlatılmıştı. Başkan Mahmut Badem’in imzasını taşıyan kurumsal görüşte “Birgi ve Bozdağlar’ın güney yamaçlarında işletilecek bir altın madeni yamaçlarda zaten kendi içinde zor dengelenen kütle hareketlerini ciddi ölçüde etkileyecektir” denilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.