Görme Engellilerden İmza Protestosu

Görme Engellilerden İmza Protestosu

Türkiye Körler Federasyon Başkanı Avukat Turhan İçli, "Görme engelliler milletvekilliği yapıyor, kamu yöneticiliği yapıyor, avukatlık, öğretmenlik yapıyor ama iki tanık olmadıkça işlemleri geçerli say...

Türkiye Körler Federasyon Başkanı Avukat Turhan İçli, "Görme engelliler milletvekilliği yapıyor, kamu yöneticiliği yapıyor, avukatlık, öğretmenlik yapıyor ama iki tanık olmadıkça işlemleri geçerli sayılmıyor" dedi.

Yasalardaki hükme rağmen görme engellilerin imzalarının geçerliliğini iki şahide bağlayan Türkiye Noterler Birliğinin tutumunu görme engelli vatandaşlar Noterler Birliği’nin önünde protesto etti.

Noterler Birliği ile aralarındaki uyuşmazlığı kamuoyuna duyurmak amacıyla protesto yaptıklarını belirten Başkan İçli, "Bugün burada olmamız Noterler Birliği ile aramızdaki uyuşmazlığı kamuoyuna şikayet etmek amacıyla yapılmıştır. Uyuşmazlık, 2005 yılında çıkan engelliler kanunuyla Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Noterlik Kanunu değiştirildi. Eskiden görme engellilerin yaptığı işlemler iki tanık olmadıkça geçerli sayılmıyordu, biz buna karşı mücadele ettik ve sonunda devlet gerekmediğini söyledi. Görme engelli kişi isterse iki tanık götürür, eğer götürmemişse de sonuçlarına razıdır, o işlem geçerlidir. 2005’ten beri bu böyle uygulanıyor. Bu konuda Tapu Müdürlükleri tüzüklerini değiştirdiler, yasaya uyum haline getirirler, bankalar 18 Haziran 2016’da bankacılık hizmetlerinin erişilebilirliğine ilişkin yönetmeliği çıkardılar, uygun hale getirdiler fakat noterler ayak diretiyorlar ve hala görme engellilerden iki tanık istiyorlar. Görme engelliler milletvekilliği yapıyor, kamu yöneticiliği yapıyor, avukatlık, öğretmenlik yapıyor ama iki tanık olmadıkça işlemleri geçerli sayılmıyor. Bize göre imza insanın kişiliğidir, kişiliği için tanık gerekmez. Biz burada sesimizi duyurmaya inanmak bir yana dursun şuandan itibaren bu değişmeye başladı. Az önce Noterler Birliği Başkan Yardımcısı haber gönderdi, biz de bu yönde bir değişiklik yapıyoruz dedi ve birazdan da gelip konuşacak" şeklinde konuştu.

Türkiye Körler Federasyonu yaptığı yazılı açıklamada, "Dünyada ne kadar kişi varsa o kadar imza vardır, iki tanık onay vermedikçe senin yatığın işlemi geçerli saymıyorum demek, senin kişiliğini iki tanık onaylarsa tanırım demenin bir başka anlatımıdır. Bu nedenle utanç verici bir tutumdur. Noterlerin bu tutumu başta Noterlik Kanunu olmak üzere ilgili bütün yasalara ve Yargıtay kararlarına aykırıdır. Ayrıca görme engelli bireyin akli melkileri yerindedir, o çıkarlarının farkındadır ve her türlü ayırt etme yeteneğine sahiptir. Noterler bu uygulamayla engelli bireyleri değil kendilerini olası bütün itirazlar karşısında korumaya çalışmaktadırlar. Bu durum düzeltilmeli aksi halde Türkiye Körler Federasyonu, bağlı dernekler ve Engelsiz Erişim Derneği olarak her türlü demokratik ve yargısal yolu kullanarak onurumuzu ve itibarımızı kurtarmak için mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Körler Federasyonu, Altınokta Körler Vakfı, Aktif Görmeyenler Derneği, Evrensel Görme Engelli Hukukçular ve Engelsiz Erişim Derneği gibi çeşitli dernek üyeleri eylemde, ’imza onurumuzdur şahit gerekmez’, ’Hey noter şaşırma sabrımızı taşırma’ gibi ifadelerin yazılı olduğu pankartlar açıp, sloganlar attılar. Yapılan protesto sonucu Noterler Birliği Başkan Yardımcısı Zeynel Abidin görme engellilerin yanına gelerek konuyla ilgili gerekeni yapacaklarını belirtti. Noterden yetkililerle yapılan görüşmeler neticesinde derneklere mail olarak cevabın gönderileceği belirtilmiş ve protesto kısmen amacına ulaşarak engelli vatandaşların sesi olmayı sağlamıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.