Göz tembelliği tedavisinde geç kalınmamalı

Göz tembelliği tedavisinde geç kalınmamalı

Her 40 çocuktan birinde görülen ve halk arasında "göz tembelliği" olarak bilinen ambliyopi, çocuklarda görme azlığının en sık nedeni olarak dikkat çekiyor.

Her 40 çocuktan birinde görülen ve halk arasında "göz tembelliği" olarak bilinen ambliyopi, çocuklarda görme azlığının en sık nedeni olarak dikkat çekiyor. Bu hastalığın tedavisinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, tedavinin yapılmaması durumunda göz tembelliği oluşacağını ve görme yeteneğinin yüzde 100 kapasiteye ulaşamayacağını söyledi.

Göz tembelliği bir veya her iki gözde birden gözdeki görme potansiyelinin düşmesi olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, "Normal şartlar altında bir yeni doğanda görme yeteneği oldukça azdır, zaman içinde artar ve yaklaşık 7 yaşında yüzde 100'e ulaşır. Eğer bu aşama sırasında görmeyi engelleyen bir durum, göz kapağı düşüklüğü, şaşılık veya görme bozukluğu varsa ve zamanında tedavi edilmezse göz tembelliği oluşur ve görme yeteneği %100 kapasitesine ulaşamaz" dedi.

"Bebekler ve çocuklar göremediklerini söylemezler"

Günümüzde bebeklik döneminden itibaren göz muayenesi önerildiğini söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, "Ancak bazen bu muayeneler ihmal ediliyor. Bebeklik döneminde bir gözde görme azlığının olması ise fark edilmiyor çünkü bebek diğer gözü ile her şeyi görüp algılayınca aile durumun farkına varamıyor. Bu durumda çocuk okul çağına geldiğinde ancak göz taramalarında ortaya çıkıyor. Maalesef bu zamanda ise geç kalınmış olabiliyor" şeklinde konuştu.

Göz tembelliğinin tedavisi

Çoğu durumda ambliyopinin dokuz veya on yaşından önce başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğini bu nedenle bu durumu erken teşhis ve tedavi etmenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, "Çocuk göz doktoru tarafından yapılacak muayene ile az gören gözün tespiti ve görme azlığına sebep olan faktörlerin tedavisi ve sağlam göze kapama uygulanması gibi yöntemlerle göz tembelliği sorunu ortadan kaldırılabilir. Göz tembelliği ve şaşılık tedavisi bir süreçtir ve sabırlı bir şekilde tedavisi düzenli bir şekilde yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"Şaşılık ve ambliyopi derinlik algısı oluşumunu engelleyebilir"

Şaşılık ve ambliyopi ayrıca 3 boyutlu görme yeteneğinin gelişmesine engel olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, "Erken tedavi, genç bir çocukta gelişen derinlik algısı olasılığını artırabilir. Bu nedenle geçmişte şaşılık tedavisinde, cerrahi girişime daha geç başvurmaktaydık. Ancak günümüzde üç boyutlu görmenin geliştirilmesinde erken tanı ve tedavi ile daha başarılı sonuçlar elde edilebileceği için şaşılık eşlik ediyorsa cerrahi tedavi daha ön planda gündeme alınabiliyor" şeklinde vurguladı.

"Göz tembelliği görme kaybının yaygın bir sebebidir"

Toplumda görme kaybının yaygın bir sebebi olan bu durumun azaltılması için çocukların erken yaşlarda Uzman Göz Doktoru tarafından düzenli olarak kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay, "Ebeveynler, çocuklarının göz sağlığını korumak adına rutin göz muayenelerini ihmal etmemelidir. Geçmişte bu hastalığın düzeltilmesinin mümkün olmadığı düşünülse de, günümüzdeki gelişmeler sayesinde göz tembelliğinin ileri yaşlarda bile tedavi edilebileceği bilinmektedir. Hastalığın erken teşhis edilmesi, tedavi başarısını önemli ölçüde artırmaktadır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.