Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Eshep İstişare Toplantısına Katıldı

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Eshep İstişare Toplantısına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, market zincirlerinden dolayı küçük esnafın büyüyemediğine dikkat çekerek, “Biz artık her sokakta zincir mağazalarının, marketlerinin olmasını istemiyoruz. Bun...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, market zincirlerinden dolayı küçük esnafın büyüyemediğine dikkat çekerek, “Biz artık her sokakta zincir mağazalarının, marketlerinin olmasını istemiyoruz. Bununla ilgili düzenleme getireceğiz. Bununla ilgili ne yapabiliriz, bu benim fikrim arkadaşlarımızla çalışacağız” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Esnaf ve Sanatkarlara Sunulan Hizmetlerini Etkenlik ve Verimliliğinin Arttırılması Projesi (ESHEP) İstişare Toplantısı’na katıldı. Tüfenkci ülkede 1,6 milyon esnaf ve sanatkarın bulunduğunu söyleyerek, "Sizlerin sorunlarını tespit etmek, çözüm geliştirmek, rekabet gücünüzü artırmak, daha da büyümenizi sağlamak Bakanlığımızın temel görevleri arsındadır" ifadelerini kullandı.

“ESNAFI TÜCCAR, SANAYİCİ HALİNE GETİRMEMİZ LAZIM”

Göreve geldikten sonra esnafı büyütme fikrini kamuoyuyla paylaştığını ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da ifade ettiğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, “Bizim esnafı büyütmemiz lazım. Esnafı tüccar haline getirmemiz lazım, esnafı sanayici haline getirmemiz lazım, esnafı KOBİ sahibi durumuna getirmemiz lazım. Onun için esnaf doğanı esnaf olarak defnetmeyelim, esnafı tüccar olarak, sanayici olarak defnedelim ve esnafımıza gerçekten bu anlamıyla ufuk açalım destek sağlayalım” değerlendirmelerinde bulundu.

“DEVLET DESTEKLİ KREDİLER REKOR SEVİYEYE ULAŞTI”

AK Parti hükümeti döneminde esnaf ve sanatkarların devlet destekli kullandığı kredilerin rekor seviyelere ulaştığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, “Esnaf ve sanatkârlara Halk Bankasından Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin bakiyesi Ocak 2016 sonu itibarıyla 16,5 Milyar TL’ye ulaşmış durumdadır. 2002’den bu yana esnaf ve sanatkârlarımıza bu kapsamda yaklaşık 50 milyar TL kredi kullandırılmıştır. Esnaf ve sanatkâr kredileri için ayrılan Hazine desteği 2015 yılında 750 milyon TL’ye yükselmiştir” şeklinde konuştu.

Market zincirlerinden dolayı küçük esnafın büyüyemediğine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, “Biz artık her sokakta zincir mağazalarının, marketlerinin olmasını istemiyoruz. Bununla ilgili düzenleme getireceğiz. Bununla ilgili ne yapabiliriz, bu benim fikrim arkadaşlarımızla çalışacağız. Daha bu ham fikir, inşallah sizlerinde görüşü alınacak ama Türkiye’nin genel ticari gidişatını da bozmadan belki bunlara belli mesafe konulabilir, belli şartlar koyulabilir. Bu noktada da bizler bir çalışma yapmamız lazım" diye konuştu.

“ESBİS’E 3 YENİ MODÜL EKLENDİ”

Esnaf ve Sanat Bilgi Sistemi’ne (ESBİS) 3 yeni modül eklendiğini açıklayan Tüfenkci, “Birincisi ESBİS muhasebe uygulaması, ikincisi coğrafi bilgi sistemi projesi, üçüncüsü ESBİS mobil uygulaması” dedi. Coğrafi bilgi sistemi projesi hakkında da bilgiler veren Tüfenkci şunları kaydetti:

“Esnaflarımızın hangi meslek gruplarında nerelerde yoğunlaştığı iş yerlerinin bulunduğu bölgenin demografik yapısıyla ilişkisi gibi analizlerin yapılabilmesine imkan sağlayacaktır. Bundan sonra başkanım biz falan yerde bir kasap dükkanı açmak istiyoruz dediğinde, sen bu sisteme bakıp orada on tane kasap var sen git şurada kur diyeceksin. Onun için bir faydan olacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.