‘Güneş Motel’ vakası mı?

İstanbul'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener geçtiğimiz Cuma günü bir araya geldi.

Cumartesi akşam saatlerinde aralarında CHP Aydın milletvekili Hüseyin Yıldız’ın da bulunduğu CHP’li 15 milletvekili telefonla arandı.Telefondaki CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'dı.

CHP’li vekillerin hiçbir şeyden

"Genel Başkanımızın verdiği çok önemli bir görev için yarın saat 11.00'de Meclis'te olun."

Onlar da...

Pazar günü Meclis’e geldiklerinde görevlerini öğrendiler.

“İYİ Parti'nin seçime girememesi demokrasi için ciddi bir sorun olur. Bu baskıyı ortadan kaldırıp ülkeyi ve demokrasiyi rahatlatmak için İYİ Parti'nin seçime girmesini sağlayacağız.”

Gerçi...

1 gün önce, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilen "seçime katılabilecek siyasi partiler" listesinde İYİ Parti'nin de yer aldığıni İYİ Parti Genel Sekreteri, Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray açıklamıştı.

Fakat...

YSK, İYİ Parti’nin seçimlere katılabilmesi konusundaki kararı “önümüzdeki hafta” vereceklerini duyurmuştu. Hafta sonuna 23 Nisan da eklenince, tatil üç güne çıktı. Haliyle karar en erken Salı günü açıklanabilirdi. Bu arada CHP’nin aldığı bir duyuma göre, YSK üyeleri ikiye bölünmüş, İYİ Parti’nin seçime katılmasını engellemek için karar baskısı vardı.

Nitekim…

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Türkiye'de 96 kurulmuş parti var. Bu partilerin her an seçime hazır olmaları gerekir. Yeni kurulmuş bir parti, o da kusura bakmasın. Bir sonraki dönemde yapılacak seçime hazırlanması gerekir” açıklaması yaptığında günlerden Cumartesi’ydi.

Bu nedenle...

YSK üzerinde karar baskısı oluşmasını engellemek için iki liderin demokrasi dayanışması kararı aldıkları ortaya çıktı.

Formül de...

5 milletvekili olan İYİ Parti'nin TBMM'de grup kurmasını sağlamak için CHP'li 15 milletvekilinin geçmesiydi.

Öyle de oldu…

Siyasi hesapları altüst eden formül ortaya çıktıktan sonra, CHP’li 15 milletvekili partilerinden istifa ederek İYİ Parti’ye geçti.

Aynı gün yani Pazar günü YSK apar topar, İYİ Parti’nin seçimlere katılabileceğini duyurdu. YSK’nın bu kararı “mağdur yaratmama” olarak değerlendirildi.

İYİ Parti Hukuk,  Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk, “Vatandaşımız endişe etmesin, İYİ parti her şart altında seçimlere girecektir. YSK, bizi engellese de B ve C planlarımız hazır” demişti ama AK Parti ve MHP kurmayları böyle bir hamle beklemiyordu.

Bu yüzden…

Alınan karar, Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve AK Partililer tarafından “Güneş Motel” olayına benzetildi. 1977 yılında CHP'nin hükümet kurabilmek için Güneş Motel'de buluştuğu Adalet Parti'li 11 milletvekilini transfer etmesini sağlamış, 10 milletvekiline de bakanlık görevi verilmişti.

“Güneş Motel” olayı şimdikiyle aynı değil…

Bugünün siyasi kaygısı ve gerçekleri daha farklı…

Geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldıran CHP, şimdi de İYİ Parti’nin önündeki engeli kaldırdı.

Dün…

11 kişinin kararıyla hükümet değişti.

Bugün…

Kararı halk verecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.