HDP’den Yalçın Akdoğan’a Cevap

HDP’den Yalçın Akdoğan’a Cevap

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecine yönelik Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın HDP’yi eleştirmesine ilişkin “Samimi ise çıksın AKP hükümetinin çözüm sürecini devam ettirip ettirmeye...

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecine yönelik Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın HDP’yi eleştirmesine ilişkin “Samimi ise çıksın AKP hükümetinin çözüm sürecini devam ettirip ettirmeyeceği, izlem heyetini oluşturup oluşturmayacağı, tecridi kaldırıp kaldırmayacağı, resmi müzakereleri başlatıp başlatmayacağı konusunda net bir açıklama yapsın” açıklamasıyla cevap verdi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın HDP’ye yönelik yaptığı eleştirileri değerlendiren İdris Baluken, HDP’nin barış ve çözüm istediğini kaydederek, bundan kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini söyledi. “Yalçın Akdoğan biliyor ki, çözüm süreci ile ilgili tıkanıklığın sebebi AKP’nin bugüne kadar samimi ve ciddi davranmamasıdır” ifadelerini kullanan Baluken, izleme heyetinin kurulmasıyla ilgili, resmi müzakerelerin başlamasıyla ilgili, çözüm sürecini devam ettirip ettirmeyeceklerine yönelik, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılıp kaldırılmayacağı yönünde net bir tutumları olmadığını kaydetti. Baluken, “Bütün bu belirsizlikler içinde HDP’nin ortaya koyduğu tavır üzerinde kendi adım atmayan ve samimiyetsiz tutumlarını kamuoyunun gündeminden düşürmek istiyor. Biz bu polemikleri sürdürme meraklısı değiliz, Yalçın Akdoğan’a cevap yetiştirme gibi bir derdimiz yok. Samimi ise çıksın AKP hükümetinin çözüm sürecini devam ettirip ettirmeyeceği, izlem heyetini oluşturup oluşturmayacağı, tecridi kaldırıp kaldırmayacağı, resmi müzakereleri başlatıp başlatmayacağı konusunda net bir açıklama yapsın” dedi.

Meclis Başkanlığı seçimlerinin yapılmasına rağmen hükümeti kurma görevinin tevdi edilmesinin gecikmesinin sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönettiği bir süreç gibi durduğunu belirten İdris Baluken, “Kendi görev alanında olmamasına rağmen koalisyon formülleri üzerine, hükümet arayışları üzerine yorumlar yapıyor. Bütün yorumlarda bir erken seçime çıkacak şekilde kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Başkanlık Divanının geciktirilmiş olması muhtemeldir ki Cumhurbaşkanının bu arayışları ile ilgili olabilir” açıklamasında bulundu.

Meclis Başkanının seçilmesine rağmen Danışma Kurulu toplantısının yapılmadığını söyleyen İdris Baluken, Başkanlık Divanının teşekkül etmemesini eleştirdi. Yeni Meclis Başkanının Meclisin işleyişi ile ilgili eski alışkanlıkları devam ettireceğinin işaretlerini verdiğini kaydeden Baluken, seçimin üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen hala Meclisin kendi organlarını oluşturması ile ilgili bir toplantı yapılmadığını, Meclisin belirleyeceği RTÜK üyelerinin seçimi ile ilgili basın üzerinden spekülatif haberlerin servis edildiğini belirtti. İsim vermeden MHP’yi eleştiren Baluken, “Kendisini muhalefet olarak tanımlayan ama muhalefet pozisyonu son derece flu olan bir siyasi partinin eseri ile karşı karşıyayız” dedi.

Meclis aritmetiği içinde milletvekili sayısının toplam Meclis aritmetiğine olan oranlaması üzerinden komisyon görevlendirmeleri ve Başkanlık Divanındaki görevlendirmelerin yapıldığına dikkat çeken Baluken, “YSK’nın oy oranları ilan edildikten sonra geçerliliğini yitirir. Meclis işleyişinde esas olan bütün görevlendirmeler siyasi partilerin sandalye sayısı üzerinden yapılır. Meclis Başkanı MHP’nin telkinleri altında böyle bir bekleme içindeyse son derece yanlış bir tavırdır” diye konuştu.

Celal Doğan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesi ile ilgili sorulan sorulara cevap veren Baluken, “Kendi bireysel talebi ve bireysel inisiyatifi ile eski hukuka dayanarak bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. AKP, MHP koalisyonu ile basında çıkan haberleri kendisi yalanladı” açıklamasında bulunurken, AK Parti MHP koalisyonunu değerlendirdi, “AKP-MHP koalisyonu çatışmayı artıracak, savaşı körükleyecek bir formüldür. Çünkü MHP’nin koalisyona gelme şartı son derece açık. Çözüm sürecinin bitirilmesi, Suriye’de Kürt karşıtlığı temelinde bir politikanın hayata geçirilmesini şart koşuyor. Daha önceden Cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi, yolsuzluklarla ilgili ortaya koyduğu şerhlerin tamamını neredeyse kaldırdı. Çatışmalı süreç açısından, savaşın başlaması açısından sakıncalı bir süreç.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.