Hepatit A, İleri Yaşlarda Daha Tehlikeli

Hepatit A, İleri Yaşlarda Daha Tehlikeli

Karaciğer iltihaplanması olarak bilinen Hepatit A'nın (A tipi sarılık) ileri yaşlarda ortaya çıkması halinde daha tehlikeli olduğunu belirten Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Selma Tosun, ücretsiz aşıyla herkesin bu ölümcül olabile

- Karaciğer iltihaplanması olarak bilinen Hepatit A'nın (A tipi sarılık) ileri yaşlarda ortaya çıkması halinde daha tehlikeli olduğunu belirten Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Selma Tosun, ücretsiz aşıyla herkesin bu ölümcül olabilen virüsten korunabileceğine dikkat çekti.

Gaziantep'te görevli doktor Vedia Gül Değirmenci'nin iki hafta önce kendisine Hepatit A teşhisi koyması ve bir kaç gün sonra da karaciğer nakli olmasına neden olan Hepatit A hastalığıyla ilgili Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Selma Tosun bir açıklama yaptı. İzmir Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Selma Tosun, Hepatit A'nın karaciğer iltihaplanması denilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu, mikroplarla oluştuğu zaman 'Viral Hepatit' denilen bir tabloyu oluşturduğunu belirtti. A tipi sarılık hastalığı hakkında bilgi veren Tosun, "Dışkıyla atılan mikrobun yiyecek ve içeceklerle bize tekrar bulaşmasıyla meydana gelir. Eskiden çocukluk yaş gurubunda herkes A tipi sarılığı geçirmiş oluyordu ama şimdi bakarsak, çocukken geçirmeyen kişilerde gençlik ve daha ileri yaşlarda Hepatit A görülmeye başlandı. Neden diye sorulacak olursa, herkes temiz su kaynaklarına daha kolay ulaşmaya başladı. Yiyecek içecekler de ambalajlı olunca A tipi sarılık küçükken değil de daha ileri yaşlarda karşımıza geliyor. Buna örnek olarak verecek olursak; 34 yaşlarında bir doktor arkadaşımız bu A tipi sarılık olduğunu fark ediyor, hatta kendisi teşhisini koyuyor. Daha sonra tahlillerinin yapılması aşamasında genel durumu bozularak hızlı bir şekilde bilinç kaybı yaşıyor ve karaciğer yetmezliği çekiyor. Bir kaç gün sonra da karaciğer nakli olarak hayatını geri kazanıyor. Bu çok önemli bir konu aslında. Nedeni; halk olarak pek önemsenmiyor. Oysa ileri yaşlarda ortaya çıkan A tipi sarılık ölümcül olabiliyor. O sebeple halkımızın bu konuda bilinçlenmesi çok önemli. " dedi.

HEPATİTLER ÜÇ YOLLA BULAŞIYOR

A, B ve C tipi hepatit virüslerinin üç ayrı yolla bulaştığını belirten Doç. Dr. Selma Tosun, şöyle devam etti:

"Birincisi; gebe bir kadında Hepatit B var ise doğum sırasında bebeğine bulaşma riski çok yüksek. Bunun için bebeklere doğduğunda aşı yapılıyor. Eğer annenin taşıyıcı oluğunu biliyorsak serum dediğimiz özel bir ilaç var, bunu yaparak çocuğun hayatını kurtarıyoruz. Bu nedenle tüm gebeleri, B tipi sarılık var mı yok mu diye mutlaka tahlil yaptırmaları gerektiği konusunda uyarıyoruz. Hastalığın ikinci geçiş yolu cinsel ilişki. Bu yolla hastalığın bulaşması riski çok yüksek. Günümüzde zaten bir çok kişiye de bu şekilde bulaştığını görüyoruz. Eşi taşıyıcı ya da sarılık hastası birlikte olunduktan birkaç ay sonra kendisi de hasta oluyor. Üçüncü geçiş yolu da kanla ya da vücut sıvılarının teması. Bu da nasıl oluyor? Geçmişte tahlillerin yanlış olduğu, hatalı yapıldığı dönemler olabiliyordu. Kan nakliyle geçebiliyordu. Şimdi Kızılay'dan kan aldığınızda bu şekilde bulaşma ihtimali sıfıra yaklaştı. Çünkü tahliller çok ciddi bir şekilde yapılıyor."

VİRÜS BİR HAFTA CANLI KALABİLİYOR

Hepatit virüslerinin dayanıklı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Selma Tosun, "Buna örnek verecek olursak; berberlerde jilet veya usturada kalan kan bir hafta canlılığını koruyor. Hiç farkında olmadan B tipi sarılık hastası olmuş olabiliyorsunuz. Bazen hasta bizim karşımıza geldiğinde iş işten geçmiş, tedavi yapılamayacak aşamaya gelmiş olabiliyor. Bu nedenle, her yaştan herkes mutlaka test yaptırmalı, aşı olmalı. Ailede annesi, abisi, ablası, kardeşi Hepatit B hastası ve taşıyıcı ise mutlaka tetkik yaptırsınlar. Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Kliniği olarak bu hastaları her gün kabul ediyoruz. Aynı gün içerisinde testlerini yapıyoruz. B tipi sarılık mikrobunu almış mı, bağışıklık kazanmış mı ya da şuan hasta mı bunu tespit ediyoruz. Hasta olan kişi için de tedavilerimiz var. Eğer birşey yoksa, bulaşmamış ise devlet bunun aşısını zaten ücretsiz veriyor" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.