Her şeyin en iyisini biz biliriz ama?

Her şeyin, en iyisini en güzelini biliriz. Hastalıkları biliriz, tedaviler öneririz bize iyi geleni herkese iyi gelir sanırız. Doktorların ‘’herkesin farklı bir yapısı vardır her ilaç herkese iyi gelmez demelerine rağmen’’ İnsanlara ilaç tavsiye edecek kadar eczacı. İç diyecek kadar hekimizdir. Astroloji bilir herkesin falına da bakarız. Her şeyi biliriz millet olarak bazen hâkim, bazen avukat, eczacı hatta doktor bile oluruz. Her şeyi biliriz de bir tek sevmeyi bilmeyiz.

Bilmediğimizi söylemeyi bilmeyiz bu hoşumuza gitmez. İlle de bir şeyi biliriz, ille de bir şeyi söyleriz mesela adres tarif ederiz. Bilmediğimiz bir yerin adresini bilmiyoruz demeyiz. Başka İnsanlar için en iyiyi biz biliriz. Daima sonuçla ilgilenir nedenini ilgilenmeyiz. Çünkü empati yapmayı sevmeyiz. Ama iyi dedikodu yaparız. İnsanlar hakkında karar ve yargıya varacak kadar hakim izdir. Suçlayacak kadar savcı, sevdiğimiz biriyse avukatlığını yapmasını biliriz. İşte her şeyi biliriz.

Siyaseti biliriz. Üç kişi bir araya gelsek ülkeyi kurtarırız. Ancak kendimize bireysel olarak düşen görevleri yapmayız. Mesela evimizde fazla elektriklerin söndürülmesi gerektiğini, bunun  bir milli servet olduğunu, ayrıca açık muslukların kapatılması gerektiğini bilmeyiz.  Otobüsle yapılan yolculuklarda görürüz. Çoğunlukla tuvaletlerdeki musluları çoğumuz kapatmayız.  Nedenini bilmem ama kapatmayız. Muhtemelen ellerinin kirleneceğini düşünürler sanıyorum. Ama bir gün suyumuz kesilse. O suyun kıymetini nasıl da biliriz. Kıyamati koparırız ya da bize kıyamet kopmuş gibi gelir susuz ve elektriksiz yaşamak. Bir gün bu kaynakların da sonu geleceğini düşünmeyiz. Hep akacağını, bitmeyeceğini  sanır öyle biliriz.

Sadece konuşmayı biliriz bir şeyler hakkında. Önemli fikirlerimiz vardır. Başkalarının görevi olarak gördüğümüz.  Hiç üzerimize alınmadığımız. Tepki vermemiz gereken yerde birden korkarız. Ne elimiz ne dilimiz gider. Konuşmamız gereken yerde susar, susmamız gereken yerde konuşmayı biliriz.

En iyi yemek tarifi bizimkidir, en iyi yemeği biz yaparız. En güzelini biliriz de hiçbir değerimize sahip çıkamadığımız gibi mutfak kültürümüzden gelen birçok yemeğimizi başkalarına kaptırmayı biliriz. Türk kahvemize kadar sahip çıkan Yunanistan sayesinde bildiğimiz Türk kahvesi yurt dışında Yunan kahvesi olarak bilinir. Bunu da biliriz. Kimseye fırsat vermeyiz her şeyin en iyisini biz yaparken. Attık mı mangalda kül bırakmayız. Temizlikten dem vurur evimizin kapısını süpürmeyi bilmeyiz. Bizim dışımızda neresi olursa olsun temizliğine hiç önem vermeyiz. Yeter ki evimiz temiz olsun. Pikniğe gider kirlettiğimiz yeri toparlamadan döner, üstelik bir yığın çöp bırakır temizlemeyi bilmeyiz. Ama ahkâm kesmeyi iyi biliriz. Kendi temizliğimiz konusunda kimseye fırsat vermemeyi biliriz. O her yerde kendinin ne kadar titiz olduğuyla övünen titiz insanlar arabayla yolda giderken pet şişeleri yola, denize öyle güzel atarlar ki şaşar kalırsınız. Tek kendi evi en temiz olanlar sanki bu dünya bu doğa bizim değilmiş gibi davranırlar ya en çok ona üzülürüm.

Taklit etmeyi iyi biliriz. Kendi beynimizi yorup proje üreteceğimize başkalarının yaptığı işi taklit ederek fikir hırsızlığı yapmayı biliriz. Bu öyle bir duruma gelmiştir ki, bir gün önce bir yerlerde bahsettiğimiz kendi ürettiğimiz bir konu ertesi gün başkasının imzasıyla karşımıza çıkar fikir çalmayı çok iyi biliriz. Çalarız. Bizimmiş gibi satarız. Kendi yaptığın işin başkasının olduğunu görü verirsin.  Gözünün içine baka baka çalarlar da kendi işine kendin yabancı olursun. Bakakalırsın karşıdan.

Biz bizi biliriz de başkasını daha iyi biliriz. Kimin ne giymesi gerektiğini neye karşı nasıl yapması,  en doğru nasıl davranması gerektiğini biliriz. Hem de kendisinden çok biliriz. İnsanlar bizim düşündüğümüz gibi yaşasın, davransın isteriz. Bizim doğrularımızla herkesin doğrusu aynı olsun isteriz. Herkesi hatalı kendimizin dürüst, doğru biliriz. Başkasının hayatını ondan iyi biliriz. Dünyayı biliriz, dünyayı nasıl kurtaracağımızı biliriz ama uygulamaya gelinceee  tıssss!!!!!  Kimseden ses çıkmaz. Her şey hakkında her şeyi biliriz. Biliriz iyi hoş ta bir de sevmeyi bilsek!!! Bir de sevmeyi bilsek!  İşte o zaman her şey daha iyi olacak. Her şeyi biliriz de bir tek sevmeyi bilmeyiz.

Bildiğimiz çok iyi bir şey daha var; Avrupa bizi kıskanıyor!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.