Hindiye Rakip Çıktı

Hindiye Rakip Çıktı

Yılbaşının vazgeçilmezi hindi dolmasına rakip çıktı. İzmir ve Ankara küçükbaş hayvan üretici birlikleri, başlattıkları kampanya ile artık yılın her ayı doğal ortamda üretilen ve hindiden daha ucuz olan oğlak dolmasına ilgiyi artırmayı hedefliyor.

- Yılbaşının vazgeçilmezi hindi dolmasına rakip çıktı. İzmir ve Ankara küçükbaş hayvan üretici birlikleri, başlattıkları kampanya ile artık yılın her ayı doğal ortamda üretilen ve hindiden daha ucuz olan oğlak dolmasına ilgiyi artırmayı hedefliyor. Hindi üreticileri ise oğlağın asla hindiyi geçemeyeceğini düşünüyor.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, yılbaşında gelenek haline gelen hindi dolmasına alternatif olarak oğlak dolması kampanyası başlattı. ‘Dolsa da yesek’ sloganı ile başlatılan kampanya, artık yılın her ayı doğal ortamda üretilen ve hindiden daha ucuz olan oğlak etine ilgiyi artırmayı hedefliyor. Yağ ve doymuş yağ oranı dana ve tavuk eti gibi rakiplerine göre çok daha düşük olan oğlak etinin tanıtılması ve böylelikle tüketiminin artırılmasının amaçlandığı kampanyada, keçi yetiştiriciliğinin kültürel, ekonomik boyutuna ve toplum sağlığı açısından önemine dikkat çekiliyor. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, oğlak dolmasının birkaç yıl içinde hindiye fark atacağını belirtirken, hindi üreticileri ise bunun kesinlikle mümkün olmayacağını belirtiyor.

“DOĞAL ÜRÜN MÜ YOKSA BESLENMİŞ ÜRÜN MÜ?”

Kampanya doğru yönetilirse oğlak eti tüketiminin hindi tüketimini geçeceğini kaydeden İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, insanların hindiyi alışkanlık olduğu için aldığını söyledi. Amaçlarının hindi etini kötülemek olmadığını ifade eden Türer, “Hindiye laf söylemiyoruz ama burada bir gerçek var. Doğal bir ürün var. Doğal bir ürün mü yoksa beslenmiş bir ürün mü? Tamamen dağdan, bayırdan, ormanlardan beslenmiş hayvanın etini tüketiyoruz şuanda. İzmir’deki keçilerin yüzde 95’i doğal ortamlarda besleniyor. Doğal yollardan elde edilen hayvanların yılbaşında tüketilmesinin çok daha doğru olacağını düşünüyoruz” dedi.

“OĞLAK HİNDİYİ KOŞARAK GEÇER”

Geçen yıl başlatılan kampanyanın kısa sürede büyük ses getirdiğini dile getiren Türer, kampanyaya Türkiye’deki birliklerin destek vermesi gerektiğini belirterek “İnsanlara oğlan etinin daha lezzetli, ucuz ve sağlıklı olduğunun anlatılması gerekiyor. Altı ay önce kampanyaya başladığımızda haftada 25-30 tane oğlak kesilirken bugün haftalık 2 bin civarında oğlak ihtiyacı var. Hindi üretiminin nasıl olduğunu tam bilmiyoruz ama besi tavukları gibi çiftliklerde üretildiğini biliyoruz. Yıllardır alışılagelmiş bir hindi tüketimi var. Biz tabii ki hindi tüketmek isteyenlere bir şey demiyoruz ama bizim elimizde doğru bir ürün var. Bunun kullanılmasını istiyoruz. Belki bu yıl değil ama birkaç yıl sonra oğlak etinin Türkiye’de hindiye fark atacağını düşünüyorum. Oğlak hindiyi koşarak da geçer, tüketicinin çekim gücüyle de geçer” diye konuştu.

“HİNDİ BU KADAR RANDIMANLI PİŞMEZ”

İçerisine kuş üzümü ve bademin de bulunduğu iç pilavı, oğlağın içine dolduruluyor ve ardından oğlağın karnı dikiliyor. Yaklaşık üç saat fırınlanan oğlak dolmasının İzmir’in Seferihisar ilçesinde gelenek haline geldiğini belirten tarihi fırıncı Talat Tokdil, eskiden sadece Mayıs ayında yetiştirilen oğlağın artık yılın her ayı bulunabildiğini söyledi. Oğlak etinin hindiye göre daha iyi piştiğini ifade eden Tokdil, hindi ve oğlağı şu sözlerle kıyasladı: “Bence hindi bu kadar randımanlı pişmez. Belki çok iyi pişirenler olabilir ama yılda 300 tane oğlak pişiriyorsak hiç şikayet almıyoruz ama hindiden şikayet alacağımız aşikar. Oğlak bence hindi ile yarışır. Fiyat olarak da yarışır, et olarak da yarışır. Hindiyi geçe de bilir. Türk insanının daman tadına oğlak daha uygun.

“EN GÜZELİ HİNDİ DOLMASIDIR”

Hindi üreticileri ise oğlak etini rakip olarak görmüyor. Hindinin yılbaşının vazgeçilmezi olduğunu belirten hindi üreticisi Faik Demirkol, “Satışlarımız çok iyi. Hindi yılbaşında gelenektir. Hindi eti çok güzeldir. En güzeli hindi dolmasıdır. Oğlak hayatta hindiyi geçemez. Yılbaşında hindiden vazgeçilmez. Oğlak eti ayrı, hindi eti ayrı” dedi.

HİNDİYE RAKİP ÇIKTI

HİNDİYE RAKİP ÇIKTI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.