İBB yemek atıklarıyla İstanbul sokaklarını güzelleştiriyor

İBB yemek atıklarıyla İstanbul sokaklarını güzelleştiriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yemek atıklarını toplayarak kompost üretiyor. Yüksek kaliteli bu kompostlar İstanbul’un caddelerini süsleyen bitkilere besin oluyor.İstanbul Büyükşehir Belediyesi...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yemek atıklarını toplayarak kompost üretiyor. Yüksek kaliteli bu kompostlar İstanbul’un caddelerini süsleyen bitkilere besin oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Emine Erdoğan’ın himayesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında yemek atıklarından kompost (bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozularak organik gübreye dönüştürülmesi) elde ediyor. İBB temiz bir çevre için her alanda geri dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Toplanan atıklar türlerine göre ayrılıp değerlendirilerek ekonomiye geri kazandırılıyor. Toplanan çöplerin gazından 300 bin konutun günlük elektrik ihtiyacını karşılayan İBB, Sıfır Atık Projesi’nin bir parçası olarak ta İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yönetilen “Yemekhane Atıklarından Kompost Eldesi Projesi” ile yemek atıklarını yerinde işleyerek kompost üretiyor. Gübreye dönüştürülen bu atıklar İstanbul caddelerini süsleyen bitkilere can veriyor.

Beştepe örnek alındı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın talimatıyla Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde hizmet veren kompost makinesinden İBB Kasımpaşa Ek Hizmet Binası’na da konuldu. Yemek atıkları burada içeriğine göre ayrıştırılarak endüstriyel tip kompost makinelerine aktarılıyor. Yemekhane, çay ocakları ve kantin kaynaklı oluşan atıklar kaynağından ayrıştırılarak; düzensiz ve karışık toplanmadan kaynaklanan koku, sızıntı suyu gibi problemlerinde önüne geçilmiş olunuyor.

Mayıs ayından bu yana bin 800 kilogram gübre elde edildi

Mayıs ayından bu yana sürdürülen proje ile bin 800 kilogram gübre elde edildi. 45 günlük işlemin ardından elde edilen gübreler İBB çalışanları ile İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü´ne veriliyor. İstanbul’u süsleyen bitkileri besleyen gübrelerin bir kısmı kompost makinelerinden elde edilmiş oluyor.

Kompost makineleri İstanbul geneline yayılacak

Şimdilik İBB Kasımpaşa Ek Hizmet Binası’nda çalıştırılan kompost makinesinin aynısı kısa bir süre sonra İBB Bakırköy Ek Hizmet Binası’nda da hizmet vermeye başlayacak. Projenin son hedefi ise kompost makinelerini İstanbul genelindeki kamu binalarına yaymak olacak.

Başkan Uysal ödülü Emine Erdoğan’ın elinden almıştı

Geçtiğimiz Eylül ayında Sıfır Atık Projesi kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından tanıtılan ve vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri (Pet şişe ve teneke kutuya karşılık İstanbul Kart’a yükleme yapan sistem) 1 Kasım’da yapılan Sıfır Atık Zirvesi’nde “Sıfır Atık Yenilikçilik Ödülü” ne layık görülmüştü. Mevlüt Uysal’a ödülü Sıfır Atık Projesi’ni himaye eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.