İhracat Rakamaları Yılın İkinci Yarısı İçin Umutlandırdı

İhracat Rakamaları Yılın İkinci Yarısı İçin Umutlandırdı

Ege İhracatçı Birlikleri Temmuz ayında 896 milyon 681 bin 421 dolarlık ihracatı kayda aldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2015 yılının ilk yarısında ihracatı yüzde 18 gerilerken, Temmuz ayında düşüş or...

Ege İhracatçı Birlikleri Temmuz ayında 896 milyon 681 bin 421 dolarlık ihracatı kayda aldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2015 yılının ilk yarısında ihracatı yüzde 18 gerilerken, Temmuz ayında düşüş oranı yüzde 8’e geriledi ve yılın ikinci yarısının daha iyi geçeceği umutlarını güçlendirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin kayda aldığı ihracat rakamı 1 Ocak - 31 Temmuz 2015 döneminde yüzde 17’lik düşüşle 6 milyar 80 milyon 772 bin dolar olurken, son bir yıllık ihracat ise; yüzde 12’lik düşüşle 10 milyar 997 milyon 853 bin dolar oldu.

Temmuz ayında, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 12 ihracatçı birliğinden 3 tanesi, 2014 yılı Temmuz ayına göre ihracatlarını arttırırken, 9 ihracatçı birliği geçen yılki ihracat rakamlarının gerisinde kaldı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Temmuz ayında gerçekleştirdiği 896 milyon 681 bin dolarlık ihracatın 497 milyon 274 bin dolarlık dilimi sanayi ürünleri ihracatı olurken, sanayi ürünleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 geriledi. Tarım ürünleri ihracatı 316 milyon 720 bin dolar olurken tarım ürünleri ihracatındaki düşüş yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti. Madencilik ürünleri ihracatı ise 82 milyon 687 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

HAZIRGİYİM İHRACATI İKİ AYDIR ZİRVEDE

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Temmuz ayında 126 milyon 524 bin dolarlık ihracat rakamıyla Haziran ayından sonra Temmuz ayında da en fazla ihracat yapan birlik oldu. EHKİB, son bir yıllık dönemde ise 1 milyar 262 milyon 55 bin dolarlık ihracat rakamıyla yıllık bazda en fazla ihracat yapan birlik konumuna yükseldi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği ise 82 milyon 687 bin dolarlık ihracat rakamıyla Temmuz ayında bir basamak yükselerek ikinci sıraya çıktı. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde uzun yıllardır ihracat lideri konumunda olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Temmuz ayında 75 milyon 146 bin dolarlık ihracat tutarıyla üçüncü sıraya geriledi.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde Temmuz ayında ihracatını arttıran üç birlikten biri olan Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 7’lik ihracat artış başarısı yakaladı ve 71 milyon 150 bin dolarlık ihracat rakamıyla dördüncü sırada yer aldı. İhracatını yüzde 5 geliştiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ise Temmuz ayında Türkiye’ye 61 milyon 274 bin dolarlık döviz kazandırdı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2014 yılı Temmuz ayındaki performansını tekrarlayarak 55 milyon 307 bin dolarlık ihracat rakamına imza attı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 12’lik gerilemeyle 53 milyon 626 bin dolarda kaldı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 42 milyon 201 bin dolarlık ihracat rakamıyla geçen yılki ihracat rakamının yüzde 4 altında kalırken, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 23’lük düşüşle 22 milyon 535 bin dolara geriledi.

Temmuz ayında, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 17 milyon 125 bin dolarlık ihracat kayda alırken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 9 milyon 458 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracatı yüzde 5 artan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 9 milyon 58 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

“TÜRKİYE’NİN PERFORMANSINI GEÇTİK”

Temmuz ayında Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye’nin genel ortalamasından 5 puan daha iyi bir performans ortaya koyduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, dünya emtia fiyatlarındaki gerileme ile oluşan fiyat baskısı, dünya ithalatındaki düşüş, ihracat pazarlarımızdaki ekonomik ve siyasi kriz ile Avro-Dolar paritesindeki yaşanan kayıplara rağmen ihracatlarının Euro bazında yüzde 6,9 arttığını, Türk ihracatçılarının dünya genelinde pazar payını arttırma çabalarının sonuç verdiğini söyledi. Temmuz ayındaki ihracat rakamlarının 2015 yılının ikinci yarısı için besledikleri umutları güçlendirdiğini anlatan Ünlütürk, "Avro-Dolar paritesinin olumsuz etkileri 2015 yılının ikinci yarısında bir nebze nötrlenecek. 2015 yılının ikinci yarısında 2014 yılının ikinci yarısına göre başa baş ihracat rakamlarını göreceğimizi düşünüyoruz. 2016 yılında da ihracat rakamlarımızın tekrar artışa geçtiğine şahit olacağımızı düşünüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.