İki telefon devine rekor ceza

İki telefon devine rekor ceza

Teknoloji dünyası bugünlerde bambaşka bir gündeme kilitlenmiş durumda! Akıllı telefon sektörünün lider markalarından olan Apple ve Samsung ile ilgili olan bu haber tüm dünyada geniş yankı uyandırdı.

Aynı zamanda şaşkınlık da yaratan bu haber telefon sektörünün lider isimleri olan Apple ve Samsung’a kesilen rekor cezayı içeriyor. Cezayı veren ise İtalyan Rekabet Kurumu oldu.

İtalyan Rekabet Kurumu sektörün lider isimleri olan Apple ve Samsung’a milyonlarca Euroluk ceza verdi. Cezanın nedeni ise bu iki lider firmanın telefonları yavaşlatması oldu. İtalyan Rekabet Kurumu tarafından telefonları yavaşlattıkları gerekçesi ile Apple’a 10 milyon Euro, Samsung’a ise 5 milyon Euro ceza verildi. Bu ceza teknoloji gündeminde adeta bomba etkisi yarattı.

Aslında cezanın bu kadar geniş yankı uyandırmasının nedenlerinden biri de İtalyan rekabet Kurumu’nun yayınladığı açıklama! Çünkü bu açıklamada İtalyan rekabet Kurumu cezanın gerekçesini “adil olmayan ticari eylemler” olarak değerlendirdi. Apple ve Samsung’un tutumlarının adil olmayan ticari eylemler olarak değerlendirmesi ise tüm dikkatlerin kesilen bu cezaya çevrilmesini beraberinde getirdi.

Cezaya temyiz yolu açık!

Bilindiği gibi  akıllı telefonlar zaman zaman çeşitli güncellemeler ile yenilenebiliyor. Yapılan bazı düzenlemelerin akıllı telefonların uygulamalarına yansıması için telefonlara güncelleme bildirimi gidiyor. Akıllı telefon kullanıcıları ise bu güncellemeleri onaylıyor ve kullandığı uygulamaların son sürümüne ulaşmak istiyor. Apple ve Samsung firmalarına kesilen ceza da işte bu konuyla çok yakından ilgili. Çünkü ceza güncellemeler nedeniyle telefonların yavaşlaması üzerine kesildi. Çünkü İtalyan Rekabet Kurumu bu güncellemeleri mercek altına aldı ve uzun süreli bir değerlendirmenin ardından bir karara vardı.

Kurumun vardığı karar ise söz konusu güncellemelerin “performansı belirgin bir şekilde azaltıyor ve ciddi işlev sonuçlarına yol açıyor” yönünde oldu. Aslında akıllı telefonları güncellemeler nedeniyle yavaşladığı tüm telefon kullanıcıları tarafından bilinen bir durum. Ancak İtalyan Rekabet Kurumu güncellemelerden kaynaklı olarak telefonun yavaşlaması nedeniyle pek çok kullanıcının yeni bir telefon satın almak zorunda kaldığına vurgu yapıyor.

Akıllı telefon üreticisi olan firmalar kullanıcılara sürekli güncellemeleri zamanında yapmaları gerektiği uyarısında bulunuyor. Ancak bu güncellemeleri telefonları ne kadar yavaşlatacağı firmalar tarafından belirtilmiyor ve gizli tutuluyor. Bu nedenle kullanıcılar tamamen bilinçsiz bir şekilde gelen her güncellemeyi onaylıyor ve sonuç olarak telefonu günden güne yavaşlamaya başlıyor.

Samsung Karardan Memnun Değil!

Kararın açıklanmasının hemen ardından ilk tepki samsung'dan geldi. Samsung  italyan rekabet kurumu tarafından alınan bu karardan memnun olmadıklarını dile getirerek temyiz yoluna gideceklerini açıkladı. Şirket sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamada “SamsungGalaxyNote 4 telefonunun performansını düşürecek bir yazılım güncellemesi yayınlamamıştır. Aksine Samsung yazılım güncellemeleri ile kullanıcılarının en iyi deneyimi yaşaması için uğraşmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Apple ise ilginç bir şekilde sessizliğini korumayı tercih ediyor. Haberin duyulmasının ardından Apple tarafından hiçbir açıklama yapılmadı. Hatta Apple BBC’nin sorularını da yanıtsız bıraktı. Peki, Apple neden Samsung’da daha fazla ceza aldı? Bunun nedeni iPhone pilleri ve pillerin ömürlerinin nasıl uzatılabileceği gibi bazı önemli bilgilerin tüketicilerden gizlenmesi oldu. Bu gerekçe ile Apple 10 milyon Euro ceza aldı.

İtalyan Rekabet Kurumu tarafından verilen bu karar ülkedeki yasalar gereğince Apple ve Samsung tarafından İtalya'daki internet sitelerinde yayınlanmak zorunda. Bu arada Apple daha önce telefonları yavaşlattığını kabul etmişti. Hatta bunun üzerine Fransa’da da konuya dair bir soruşturma açılmıştı ve bu soruşturma halen devam ediyor. Teknoloji dünyasında geniş yankı uyandıran bu haber internette de superbetin gibi aramalardan sonra en çok aranan konulardan biri oldu. Çünkü konunun detayları telefon kullanıcıları tarafından da merak ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.