İlkyardım sertifikası nedir, nereden alınır?

İlkyardım sertifikası nedir, nereden alınır?

Günlük hayatta insanların pek çok alanda ilkyardıma ihtiyacı olabilir. Kaza, yaralanma, hastalık, silahlı saldırı ve kalp krizi gibi durumlarda ilkyardımın önemi çok büyüktür.

Bu durumda ilkyardıma karşı yeteneği olan, bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler ilkyardım sertifikası nedir, nereden alınır sorusunu merak eder. İçeriğimizin devamında bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlkyardım sertifikası, Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurumlarda eğitim almış ve sınavı başarıyla geçmiş ilkyardımcıların, bu alanda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu gösteren bir belgedir. İlkyardım sertifikası Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş, ilkyardım eğitmenliği belgesine sahip kurum ve eğitmenler tarafından verilir. Kare Akademi olarak bizler de bu süreçte katılımcılarımızın yanındayız.

İlkyardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlkyardım sertifikası alabilmek için öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlara başvuru formu doldurmak gerekir. Sonrasında kimlik fotokopisi ve ilkokul mezuniyetini gösteren diploma ve vesikalık fotoğrafı hazır ederek başvuru tamamlanır. Eğitime katılmak için kişinin en az 18 yaşında olması gerekir. 16 saatlik eğitimin ardından teorik ve uygulamalı sınava girilir, sınavdan yeterli puan alınması durumunda kişi ilkyardım sertifikası sahibi olur.

İlkyardım Eğitim İçeriği

İlkyardım eğitim içeriği şu şekildedir;

  • Genel ilkyardım eğitimi
  • Hasta ve yaralıya ait olay yeri değerlendirmesi
  • Temel yaşam desteği
  • Kanama ve yaralanmalarda ilkyardım
  • Yanık, güneş çarpması ve donma durumlarında ilkyardım
  • Kırık, çıkık ve burkulmada ilkyardım
  • Bilinç kaybında ilkyardım
  • Zehirlenmelerde ilkyardım
  • Hayvan ısırmalarında ilkyardım
  • Göz, kulak ve burna yabancı cisim kaçması durumunda ilkyardım
  • Boğulmalarda ilkyardım
  • Hasta ve yaralı taşıma teknikleri
  • Katılımcılara danışmanlık eğitimi
  • Sınav ile ilgili prosedürler

Eğitimler teorik ve uygulamalı olmak üzere totalde 16 saatten oluşmaktadır. İlk önce teorik kısım öğretilir ve ardından kursiyerlerden öğrendiklerini uygulamaya dökmeleri beklenir. Uygulamalı sınav ve eğitimler cansız mankenler üzerinde gerçekleştirilir. Eğitim sonrasında sınavdan geçen kişilerin sertifikası Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanır.

İlkyardım Sınav İçeriği

Sağlık Bakanlığı tarafından sınav yapılır. Sınav iki aşamadan oluşmaktadır. Tıpkı eğitim sürecinde olduğu gibi önce teorik sınav yapılır ardından uygulamalı sınava geçilir. İlk aşamada 40 sorudan oluşan çoktan seçmeli teorik sınavına girilir. 85 ve üzeri puan alan kursiyerler uygulama sınavına girer. Uygulama sınavında eğitimde öğrendikleri bilgileri manken üzerinde uygulayabilen kursiyerlere ilkyardım sertifikası verilir.

İlkyardım Sertifikası Yenileme

İlkyardım sertifikası https://kareakademi.com.tr/egitim/ilk-yardim-kursu/ yenileme işlemi için kurumumuzdan hizmet alabilirsiniz. İlkyardım sertifikası 3 yıllık geçerliliğe sahiptir. 3 yıl dolduktan sonra tekrar eğitime girerek sertifikayı yenilemek gerekir. Belge yenileme eğitimi 8 saattir. Eğitimler yine teorik ve uygulamalı olarak sınıflandırılır. Katılımcıların eğitimi tamamlamaları ardından tekrar sınava girmesi gerekmez.

İlkyardım Sertifikasının Geçerli Olduğu Yerler

İlkyardım sertifikası, belli bir çalışan sayısı barındıran tüm tehlike arz eden işletmelerde, ambulanslarda, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda, fabrikalarda ve daha nice sektörde kullanılabilir. Tehlike sınıflandırmasına göre işletmelerin bulundurması gereken bir ilkyardımcı sayısı şu şekildedir;

Az tehlikeli işyerlerinde her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı > tehlikeli işyerlerinde her 15 çalışan için 1 ilkyardımcı > çok tehlikeli işyerlerinde her 10 çalışan için 1 ilkyardımcı

Bu şekilde incelersek ilkyardım sertifikası ile iş bulma imkanı oldukça geniştir. Siz de ilkyardım alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız Kare Akademi firmamızdan kurs alabilir, detayları bizi arayarak öğrenebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.