İncir Ağaçlarının Kesilmesine Tepki

İncir Ağaçlarının Kesilmesine Tepki

Aydın’ın Buharkent ilçesine bağlı Kızıldere Mahallesi’nde devam eden jeotermal kuyu açma çalışmaları sırasında onlarca incir ağacının kökünden kesilmesi, bölge çiftçisi tarafından tepkiyle karşılandı....

Aydın’ın Buharkent ilçesine bağlı Kızıldere Mahallesi’nde devam eden jeotermal kuyu açma çalışmaları sırasında onlarca incir ağacının kökünden kesilmesi, bölge çiftçisi tarafından tepkiyle karşılandı.

Buharkent’e bağlı Kızıldere Mahallesi yakınlarında devam eden jeotermal kuyu açma çalışmaları sırasında yaklaşık 5 dönüm arazi üzerindeki 30-40 tane meyve vermiş durumdaki incir ağacı iş makineleri tarafından kökünden söküldü. Aydın Ziraat Odaları Jeotermal Komisyonu ve Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, bölgede üretim yapan çiftçilerle birlikte araziye giderek ağaçların kökünden sökülmesine tepki gösterdi. Gelen tepkiler üzerine firma, ağaçların araziden temizlenmesi çalışmalarını durdurdu.

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Özdamar, "Burası toprak koruma yasası gereğince birinci sınıf tarım arazisidir ve bu araziler, tarım dışı faaliyetlerde kullanılamaz. Önümüzde Soma-Yırca örneği var. Danıştay 3573 sayılı zeytin koruma yasasına dayanarak termik santral kurulmasını esastan bozarak karar verdi. Bulunduğumuz bölgede bol miktarda zeytinlik bulunduğundan jeotermal sistemler gaz, toz ve kimyasal yaydıkları için zeytinlik alanın en az 3 kilometre yakınına kadar kurulamaz. Bu durumda bölgede bazı özel kuruluşların enerji santrali kurması yasalara aykırıdır” diye konuştu.

“YASA TANIMIYORLAR”

Aydın ve Ege Bölgesi için en büyük geçim kaynağı olarak inciri işaret eden Özdamar, incirin tıpkı zeytinde olduğu gibi ekolojik üstünlüğü olan tarım ürünleri sınıfına alınması gerektiğini söyledi. Özdamar, “Bu bölgede incir ağaçları yok olmaya sürükleniyor. Bölgeye kurulması planlanan jeotermal sistemler; iklim değişikliği başta olmak üzere sülfür, bor, arsenik vb. pek çok metalde incirin kalitesini olumsuz etkilemekte ve toksik zehir saçmaktadır. Bu nedenle jeotermal sistemlerin kanunsuzca faaliyete geçirilmesinin önlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TARIM ARAZİLERİNİ KORUMAK BİZİM GÖREVİMİZ”

Arazilerin tahrip edilmesi üzerine tepkisini koyan Özdamar, asli görevlerinin tarım arazilerini korumak olduğunu ifade ederek, “Bu ağaçlar, burada izinsiz kesilmekte ve ruhsatsız sondaj üretim kuyuları açılmakta. Yine bu bölge 100 megawattlik enerji santrali planlamaktalar. Ziraat odalarının asli görevi tarım arazilerinin gelecek nesillere bırakılmasını ve sağlıklı gıdalara kavuşmasını sağlamaktır. Aydın Ziraat Odaları Jeotermal Komisyonu Başkanı olarak bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Zeytin incir ve diğer tüm tarım ürünlerimizi de korumak istiyoruz” dedi.

BÖLGE HALKI AYAKLANDI

İncir ağaçlarının köklerinden kesildiğini duyan halk ise olayın olduğu araziye gelerek durama isyan etti. "Burada katliam var", "Bu katliama dur diyeceğiz" gibi cümlelerle ağaçların ziyan edilmesinden dert yandı. Bölgedeki tarım arazilerini satmayan çiftçilerin tehdit edildiğini iddia eden bölge çiftçilerden Erhan Yıldız, güçlü şirketlerin bu bölgedeki incirleri yok ederek jeotermal enerji tesisleri kurmak istediklerini ifade etti. Yıldız, “Bu bir katliamdır” diyerek tepkisini ortaya koydu.

İncir ağaçlarının sökülmesi çalışmalarını durduran firma yetkilileri ise, konuyla ilgili olarak her hangi bir açıklama yapmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.