İran Ve Azerbaycan Anlaşmalarından Türkiyeye Yüksek Kazanç

İran Ve Azerbaycan Anlaşmalarından Türkiye'ye Yüksek Kazanç

AK Parti İzmir Milletvekili, Dışişleri Komisyonu üyesi Rifat Sait, İran ve Azerbaycan ile yapılan anlaşmaların TBMM’de Torba Yasa'nın onaylanmasından hemen sonra birlikte geçtiğini belirterek, "Bu anlaşmalarla Türkiye ekonomisi büyük bir güç kazanacak" de

- AK Parti İzmir Milletvekili, Dışişleri Komisyonu üyesi Rifat Sait, İran ve Azerbaycan ile yapılan anlaşmaların TBMM’de Torba Yasa'nın onaylanmasından hemen sonra birlikte geçtiğini belirterek, "Bu anlaşmalarla Türkiye ekonomisi büyük bir güç kazanacak" dedi.

Sait, Türkiye ile İran arasında tercihli ticaret rejiminin tesis edilmesine yönelik çalışmalara 2003 yılında başlandığını hatırlatarak, 29 Ocak 2014 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandığına dikkat çekti. Sait ayrıca, dost ve kardeş Azerbaycan ile 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanan ve kısa adı TANAP olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı anlaşmasının da TBMM’de onaylanarak yasalaştığını söyledi. Sait, petrol ve doğalgaz boru hatları özelinde, "Türkiye'nin doğu-batı enerji koridoru konsepti çerçevesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı başarılı bir şekilde inşa edilerek işletmeye alınmış, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesinin hayata geçirilmesi için gerekli hukuki, teknik ve ticari altyapının tesisi 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile oluşturulmuştur" dedi.

İRAN'LA KARŞILIKLI TARİFELER İNİYOR TİCARİ ENGELLER KALKIYOR

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, İran ile yapılan söz konusu anlaşmanın temel amacının; iki ülke arasındaki tarifelerin indirilmesi ve tarife dışı engeller ile tarife benzeri engellerin ortadan kaldırılması, iki ülke arasında adil rekabet koşullarının oluşturulması, güvenli ve öngörülebilir bir ortam tesis edilmesi ve ticaretin çeşitlendirilmesi suretiyle ülkemizle İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

Rifat Sait, anlaşma kapsamında, Türkiye'nin 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında toplam 140 tarım ürününde İran'a tarife indirimi ve kota artırımı; İran'ın ise 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında 125 sanayi ürünlerinde Türkiye'ye tarife indirimi sağlanmasının kararlaştırıldığını söyledi. İran'la 2012 yılında 22 milyar dolara çıkan ikili ticaret hacmimizin, 2013 yılında 15 milyar dolara gerilediğini ifade eden Sait, Türkiye aleyhine olan ticaret açığının da 2 milyar dolardan 6 milyar dolara çıktığını hatırlatarak, "Söz konusu anlaşma ile 2015 yılı için 30 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini hedefliyoruz" dedi.

AZERBAYCAN'LA DOĞALGAZ VE PETROL ANLAŞMASI

AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Azerbaycan ile yapılan anlaşmanın son derece önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Geçen 10 yılı aşkın süredir Türkiye ile Azerbaycan arasında birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da stratejik ve ekonomik öneme haiz projeler geliştirilmiş ve halen geliştirilmeye devam etmektedir. Bu kapsamda Azerbaycan ile 2001 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşma, Azerbaycan'ın Şahdeniz Sahasının 1. aşamasının geliştirilmesine ve böylelikle doğalgaz pazarını genişletmesine imkan sağlamış, ayrıca buradan üretilen doğalgazın Türkiye'ye arzı, ülkemizin doğalgaz arz güvenliğini önemli ölçüde geliştirmiştir. Akabinde, 25 Ekim 2011 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile Şahdeniz sahasının 2. aşamasından da 2018 yılından başlayarak yıllık 6 milyar metreküp gazın Türkiye'ye arzı sağlanmıştır. Bunların yanı sıra Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın söz konusu Şahdeniz Sahasındaki ve bu sahada üretilen gazı ülkemize taşıyan Güney Kafkasya Doğalgaz Boru hattındaki yüzde 9 hissesi üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar olan değer zincirinde ülkemizin aktif rol oynaması açısından önem arz etmektedir."

Türkiye ile Azerbaycan arasında birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da stratejik ve ekonomik öneme haiz projeler geliştirilmiş ve halen geliştirilmeye devam edildişğini anlatan Sait, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kapsamda petrol ve doğalgaz boru hatları özelinde, ülkemizin doğu-batı enerji koridoru konsepti çerçevesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı başarılı bir şekilde inşa edilerek işletmeye alınmış, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesinin hayata geçirilmesi için gerekli olan hukuki, teknik ve ticari altyapının tesisi 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile oluşturulmuştur.”

Sait, bu anlaşmayla özellikle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı açısından bakıldığında dünyanın en büyük doğalgaz üretim sahalarından biri olan Şahdeniz sahasındaki hissesinin yüzde 19'a çıkmasıyla BP'den sonraki ikinci en büyük ortak olmasının Türkiye açısından önemli bir kazanım olacağını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.