İstanbul Surları tanıtılarak korunacak

İstanbul Surları tanıtılarak korunacak

Türkiye’de üretilip dünyanın dört bir yanına satış yapan Sur Çelik Kapı firması adını aldığı ve bugün durumu içler acısı olan İstanbul’un Surlarına dikkat çekmek için Kurumsal Sosyal Sorumluluk projes...

Türkiye’de üretilip dünyanın dört bir yanına satış yapan Sur Çelik Kapı firması adını aldığı ve bugün durumu içler acısı olan İstanbul’un Surlarına dikkat çekmek için Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi başlattı. Proje kapsamında Sur Çelik Kapı, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin değişik illerinde ve yurt dışında çalışan mimarlara yönelik İstanbul Surları’na gezi düzenledi. Arkeolog Nezih Başgelen’in rehberliğinde gerçekleştirilen gezide; Ortaçağ’dan günümüze kadar gelen İstanbul Surlarının özellikleri ve tüm detayları, etkinliğe davetli olan mimarlara tanıtıldı.

Sur Çelik Kapı Firması’nın sahibi Yalçın Pekgüzel, projenin ‘Dersaadet’in Sur Kapıları’ adlı çalışmadan sonra başladığını belirterek aynı zamanda önemli bir kültür hazinesi olan İstanbul Surları’nın tanıtarak korunmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Türkiye’nin değişik mimarlık ofislerine temsilen geziye katılan mimarlar yaklaşık bir gün boyunca yalnız bir askeri tahkimat örneği değil, aynı zamanda estetik bakımdan bir sanat eseri değerine sahip olan İstanbul’un Surları’nı inceledi. Mimari yapıları fotoğraflayıp Arkeolog Nezih Başgelen’in anlatımlarını not aldıktan sonra kendi aralarında fikir alışverişinde de bulundu.

Surların yanında kapıların da incelendiği gezide katılımcılar, pek çoğu yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş İstanbul Surları’nın korunamadığı için özellikle defineciler tarafından nasıl talan edildiğini gördü. Korunan alanlar geziye katılanları hayran bırakırken, korunamayan alanların içler acısı durumu görenleri üzdü.

4 yıl önce fotoğraf çekmek için İstanbul’a gelen ABD’li 33 yaşındaki Sarai Sierra’nın öldürülmesi olayından sonra Türkiye’nin dıştan gelen turistler açısından yalnızlığı yaşadığını belirten Arkeolog Nezih Başgelen, Sur Çelik Kapıları’nın bu sosyal sorumluluk projesi ile İstanbul Surlarını ve eski dönemlerden kalan izleri toplumla buluşturmayı ve yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçları ilgili kesimlerle bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Program kapsamında Sur Çelik Kapı Firması’nın ev sahipliğinde Ortaçağ’ın en güçlü savunma hattı olan İstanbul Surları ve surların çerisinde yer alan çeşitli tarihi yapılar gezilip incelendi. Yapımına ilk olarak 2. Theodosius döneminde Antehemios tarafından 412 yılında başlanan surların sağlamlığının yanında estetik görünümünün çok etkileyici olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.