İstanbul Valisi Şahin Ahilik kutlamalarına katıldı

İstanbul Valisi Şahin Ahilik kutlamalarına katıldı

Pendik’te düzenlenen Ahilik kutlamalarına katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin, esnafın ve üretenin yanında olunması gerektiğine vurgu yaparak, ”Belki bir esnaf aileden gelmiş olmanın da vermiş olduğu...

Pendik’te düzenlenen Ahilik kutlamalarına katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin, esnafın ve üretenin yanında olunması gerektiğine vurgu yaparak, ”Belki bir esnaf aileden gelmiş olmanın da vermiş olduğu bir yakınlıktır bu ama yani gerçekten hepimizin esnafın yanında ve üretenin yanında, ihraç edenin yanında ve istihdam edenin yanında bir güç olarak, bir destek olarak bulunmamız gerekir. Bu hepimizin ayrı ayrı milli bir borcudur” dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Ahilik Haftası dolayasıyla Pendik’te düzenlenen kutlamalara katıldı. Programda konuşan Vali Şahin, ahlaki değerlere ve herkesin esnafın, üretenin yanında olması gerektiğine vurgu yaparak, “Gerçekten ahilik bizim tarihi temellerimizin ne kadar sağlam olduğunu, ne kadar güzel müesseseler kurulduğunu ve bir imparatorluğun, hatta Selçukluları da dahil edersek iki imparatorluğun niye o kadar büyük, niye o kadar güçlü ve niye o kadar uzun süreli olduğunu gösteren bir teşkilattır, teşkilatlardan biridir. Bugün dünya standartlar peşinde. Üretenle tüketenin fikrini, zikrini ve niyetini aynı noktada buluşturmaktır aslında standart. Tüketen temiz ister, helal ister, sağlam ister ve samimi bir ilişki ister. Üreten de kazanç ister, övülmek, teşekkür edilmek ve kendisine dua edilmesini ister. Çünkü bir hizmet peşindedir, hizmet yapıyordur. Dolayısıyla ikisini bir araya getirmenin yolu belli standartlar oluşturmaktır ki memnuniyet ortak paydası sağlansın. Ahilik 12. yüzyılda bu sistemi kurmuş. Ölçecekseniz eksik ölçmeyeceksiniz, tartacaksınız eksik tartmayacaksınız, yapacaksınız en iyisini yapacaksınız. Ayıplama yapmayacaksınız, yapmışsanız onu satışa sunmayacaksınız. Aslında çok basitmiş görülen bu temel, büyük bir medeniyetin inşasının temelidir” şeklinde konuştu.

Vali Vasip Şahin sözlerine şöyle devam etti:

"Biran önce üretelim, bir an önce sunalım, bir an önce para kazanalım değil sabır edeceğiz. Yani emek vereceğiz, yani üzerinde alın terimiz, akıl terimiz olacak. Daha sonra üretirken aklımızı çok iyi kullanacağız. En iyisini, en yenisini, insanlığın bundan sonraki gidişatına göre ihtiyacı olabilecek olanı üreteceğiz ama bu üretimin içerisinde mutlaka ahlak olacak. Bir müessese, bir sosyal ortamda doğar. O gün o sosyal ortamı oluşturacak derecede yüksek bir medeniyete, yüksek bir ahlaka ve yüksek bir anlayışa sahip bir millettik. Bu gün de hamdolsun 12. yüzyılda Ahi Evran ve diğer isimsiz kahramanların, dedelerimizin yaptığını biz bugün çok daha iyi bir şekilde tekrar ederiz, yenilerini üretiriz. Yeni müesseseler kurabiliriz. Yeter ki bu niyette olalım, buna niyet edelim ve kendimize güvenelim. Bugün gururla görüyoruz ki bizim gencimiz, yaşlımız, işçimiz, memurumuz kim olursa olsun artık biz bu işleri yapabiliriz, bu işleri başarabiliriz. Biz dünyanın her tarafında, her türlü sektörde öz güven içerisinde rekabet edebiliriz. İşte dünyanın hangi havalimanına giderseniz gidin mutlaka elinde çantası bir Türk müteşebbisi ile, bir Türk insanıyla karşılaşırsınız. Bu dündeki birikimin eseri. Bugün de biz inşallah yeni bir medeniyet inşası ve dünyaya yeni bir medeniyet teklifi noktasında yeni şeyler yapabiliriz. Gerçekten dünya gittikçe acımasızlaşıyor. Rekabet gittikçe kızışıyor ve acımasız hale geliyor."

Yapılan bu tür etkinlikleri her zaman önemsediğini söyleyen Vali Şahin, "Yanlarında olmaya hep çalışıyorum. Belki bir esnaf aileden gelmiş olmanın da vermiş olduğu bir yakınlıktır bu ama yani gerçekten hepimizin esnafın yanında ve hepimizin üretenin yanında, ihraç edenin yanında ve istihdam edenin yanında bir güç olarak, bir destek olarak bulunmamız gerekir. Bu hepimizin ayrı ayrı milli bir borcudur. Ben ayrıca esnaflığı, tacirliği bir okul gibi görürüm. Burada genci verirsiniz bir çırak olarak yahut tezgahtar olarak, sadece ticareti, üretmeyi öğrenmez, edebi ve ahlakı da öğrenir. Okuyarak öğrenmek bir noktaya kadar etkili oluyor ama okuduklarınızın üstünde bir de bunun hayatta yaşanmış pratik halini görürseniz o çok çok daha etkili bir eğitim metodu haline dönüyor” dedi.

Etkinlik sonunda günün anısına Vali Şahin’e hediye takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.