İstanbullular bisikletle boğazı turladı

İstanbullular bisikletle boğazı turladı

Beşiktaş Belediyesi ve PAGÇEV işbirliğinde düzenlenen etkinlikte bisikletiyle Beşiktaş Meydan’da buluşan vatandaşlar, sahil boyunca bisiklet sürdü.Küresel ısınma, hava ve ses kirliliği çevreyi tehdit...

Beşiktaş Belediyesi ve PAGÇEV işbirliğinde düzenlenen etkinlikte bisikletiyle Beşiktaş Meydan’da buluşan vatandaşlar, sahil boyunca bisiklet sürdü.

Küresel ısınma, hava ve ses kirliliği çevreyi tehdit ederken, özellikle büyükşehirlerde artan araç sayısı ve trafik sıkışıklığı bu sorunları tetikliyor ve artırıyor. Beşiktaş Belediyesi, fosil yakıt kullanımının devasa boyutlara ulaştığı bu günlerde bisiklet ulaşımına dikkat çekmek amacıyla PAGÇEV işbirliğiyle ‘Bisiklet Sür’ etkinliği düzenledi. Beşiktaş Demokrasi Meydanı’ndan başlayan etkinlikte Aşiyan Mezarlığına kadar bisiklet süren vatandaşlar daha sonra ters istikametten devam ederek tekrar Demokrasi Meydanı’na kadar bisiklet sürdü.

“Eylül’den itibaren 15 günde bir süreceğiz”

Etkinliğe ev sahipliği yapan ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar bisikletin insan hayatında önemli bir yeri olduğunu söyledi. Bisiklet sürmek için İstanbul genelinde fiziksel alanların yetersiz olduğunu ve belediyelerin bunları arttırması gerektiğini ifade eden Başkan Hazinedar, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bisiklet bu yeni şehir düzeninde çok güzel şeyler ifade ediyor. Kent yaşamını geçmişten koparmayan hem sportif hem de sosyal etkinliği ifade ediyor. Her şeyden önemlisi yaşamın önemli bir parçası olması daha değerli. Fiziki şartların olmaması en büyük sorun. Bu fiziksel şartları oluşturmak biz yerel yönetimlere düşüyor. Bir gerçek var ki buraya olan katılım bir talebi de ifade ediyor. Benim dileğim Eylül’den itibaren her 15 günde bir hava şartları ne olursa olsun bisiklete binmek. Bugün bisiklete görme engelli kardeşim Pınar ile bineceğiz. Her şartta birlikte yapabileceğimiz çok şey var. Bu bisikletli yaşamı daha güçlü kılabilmek için bu sene 750 gencimize bisiklet hediye ettik. Onlarla da bir etkinlik yapacağız.”

“Bisiklet tek başına bir çözüm”

Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüren PAGÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu da bisiklet sürenler arasında yerini aldı. Trafikte bulunan araçlardan salınan gazların çevreyi en çok kirleten etkenlerden biri olduğunun kaydeden Eroğlu, “Bisiklet demek çevre demek. Hava kirliliğinde otomobillerden havaya salınan egzoz gazları çok etkili. Karbondioksidin yüzde 30’u, karbonmonoksidin yüzde 80’i otomobillerden salınıyor. Bunun çözümü bisikletli yolculuk. Ayrıca gürültü kirliliği açısından bisiklet gerçekten iyi bir çözüm. Hepsinden daha öte sağlığımız için çok önemli. Dünyada obezite ciddi bir problemken, bisiklet bunu tek başına çözebilecek bir taşıt. O yüzden bisikletseverlerle bugün dünyanın en güzel parkuru, İstanbul’un incisi boğazda turlayacağız” dedi.

Bisiklet turuna katılan vatandaşlar da çevre kirliliği ve sağlık konusuna dikkat çekti. Etkinlik sonunda bisiklet turuna katılanlar arasından kura yöntemiyle seçilen 20 kişiye bisiklet hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.