İYİ Parti Siyaset Akademisi'nden "Pandemi Sonrası Türkiye’de Siyaset" konferansı

İYİ Parti Siyaset Akademisi'nden "Pandemi Sonrası Türkiye’de Siyaset" konferansı

İYİ Parti Siyaset Akademisi tarafından düzenlenen online konferansta Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu'nun sunumuyla; İYİ Parti Milletvekilleri, GİK üyeleri ve İl Başkanlarının katılımıyla "Pandemi Sonrası Siyaset" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından uygulanan rejimin "Sultanizm" olarak adlandırılabileceğini belirten Kalaycıoğlu, geçmişte benzer bir yönetim şeklinin 1960'larda Burundi, Haiti ve Nikaragua'da, ayrıca Hafız Esad yönetimindeki Suriye gibi bir takım otoriter ülkelerde de uygulandığını belirtti.

Sultanizm’de siyasal liderlerin en fazla kullandığı yöntemlerin başında, muhalefeti türlü yöntemlerle etkisiz hale getirmek veya kolluk gücüyle bastırmak gibi uygulamaların geldiğini belirten Kalaycıoğlu, Türkiye'nin bu sürecin henüz başında olduğunu ve her türlü ifadeyi terörle bağlı olarak yorumlayarak baskı altına alma, medya, sosyal medya ve basını cezalar yağdırarak etkisizleştirme ve çalışamaz hale getirme çabalarının sürdüğünün altını çizdi.

Kalaycıoğlu, salgın sonrasında Türkiye’deki Sultanizm rejiminin ekonomik daralma, artan işsizlik, düşen tüketim ve üretimin etkileri altında kalacağını belirterek, AKP – MHP koalisyonuna olan destek ve güvenin ciddi şekilde sarsılma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

Gelecek seçimlere kadar geçecek dönemde iktidarın daha sertleşmesi, siyasal ortamdaki gerginlik ve çatışmacılığın süreceğini ve muhalefetin daha da fazla baskı altına alınacağını beklediğini belirten Kalaycıoğlu, salgından sonra otoriterleşme ve keyfileşme sürecinin hızlanmasının sürpriz olmayacağını vurguladı.

Önümüzdeki süreçte, geleneksel değerleri törensel türde hamlelerle istismar ederek seçmeni cezbetme teşebbüslerinin de artış göstermesin beklediğini belirten Prof. Dr. Kalaycıoğlu, muhalefetin daha da baskı altına alınacağının ve muhalefetin belirli konularda varacağı ilke mutabakatlarının zedelenmeye çalışılacağının da altını çizdi.

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Akademi olarak pandemi döneminde çeşitli alanlardaki uzmanların katılımıyla Milletvekillerinin, Parti teşkilatının ve kamuoyunun genel katılımına açık, farklı formatlarda online toplantı ve konferanslara devam edeceklerini belirtti. Toplantı, Kalaycıoğlu'nun katılımcıların sorularını yanıtladığı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

sezgin-(1).jpgsezgin-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.