İYİ Partili Sezgin, “Aydın Deprem Master Planı”nın oluşturulmasını istedi

İYİ Partili Sezgin, “Aydın Deprem Master Planı”nın oluşturulmasını istedi

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, ülkemizde son dönemde yaşanan depremlerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, 50’yi aşkın vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 1700’ü aşkın vatandaşımızın yaralandığı ülkemizde son dönemde Denizli, Manisa Balıkesir, Elazığ, Malatya ve Van illerimizde meydana gelen depremlere ilişkin soru önergesi verdi. Sezgin, Aydın ilinin 1. derece deprem bölgesinde bulunmasından dolayı “Aydın Deprem Master Planı”nın acilen oluşturulmasını istedi.

“2012 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "Türkiye Diri Fay Haritası’na göre Aydın’ın yanı sıra Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Denizli, Muğla, Eskişehir, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkari ve Bingöl illerimiz, ayrıca 80’i aşkın ilçe ve 500’ü aşkın köyümüz doğrudan “aktif fay zonları” üzerinde bulunmaktadır” diyen İYİ Parti’nin diplomat milletvekili Sezgin, depreme ilişkin soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

“AYDIN DEPREM MASTER PLANI ACİLEN OLUŞTURULSUN”

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından, depremlerde can ve mal kayıplarının çoğunun "Aktif Fay Zonları veya Hatları” üzerine doğrudan oturan yerleşim birimlerinde daha ağır bir şekilde yaşandığını vurgulandığını belirten Milletvekili Sezgin, Bu yerleşim birimlerinde 100 bini aşkın binanın “Aktif Fay Zonları veya Hatlarının Tehlike Kuşağı Bandı” sınırları içinde kaldığı belirtilmektedir. Konuya Aydın özelinde bakıldığında, Aydın ilinin 1. derece deprem bölgesinde bulunmasından dolayı “Aydın Deprem Master Planı”nın acilen oluşturulması gerektiği ortadadır. Uzmanlar, Aydın’da deprem olasılığının altını çizmekte ve özellikle imar affı sonrasında deprem kaynaklı tahribat riskinin giderek arttığını belirtmektedir” dedi.

Milletvekili Aydın Sezgin’in soru önergesi şu şekilde:

1) Aydın Deprem Master Planı hazırlıkları ve kentsel dönüşüm çalışmaları ne aşamadadır?

2) Aydın’da deprem nedeniyle oluşabilecek riskleri bertaraf etmeye yönelik ne gibi tedbirler alınmaktadır?

3) Ülke genelinde deprem kaynaklı risklerin azaltılması ve binaların bulunduğu zeminlerden kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik herhangi bir yasal düzenleme planlanmakta mıdır?

4) “Aktif Fay Zonları veya Hatlarının Tehlike Kuşağı Bandı” içinde yapılaşmanın gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yasaklanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

5) 3l94 sayılı İmar Kanunu’nda düzenleme yapılarak, kamu tüzel kişiliğine haiz meslek örgütlerinin, kamusal yarar çerçevesinde yapı üretim ve denetim süreçlerine entegre edilmesi ve üretilen “etüt ve projelerin” mesleki denetimine katkı sağlanması düşünülmekte midir?

6) Gerek Avrupa Birliği’nde (Eurocode 1998-5), gerekse ABD’de fay hatları ve zonları üzerine yapı yapılması yasaklanmıştır. Ülkemizde bu yönde bir düzenlemenin hayata geçirilememesinin nedeni, iddia edildiği gibi iktidara yakın olan müteahhitlere rant yaratılması kaygısı mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.