İYİ Partili Sezgin: JES’ler Aydın’da deprem ve yangın riskini de artırıyor

İYİ Partili Sezgin: JES’ler Aydın’da deprem ve yangın riskini de artırıyor

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’daki JES’leri gündeme getirerek, insan sağlığı ve hayvancılık gibi alanlardaki zararlarına ek olarak jeotermal santrallerin deprem ve yangın gibi felaketlere de davetiye çıkarttığını ifade etti.

Aydın Sezgin TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; Aydın'da insan sağlığı, çevre, tarımsal üretim, hayvancılık ve doğal kaynaklara çok ciddi zararlar vermekte olan denetimsiz JES’lere herhangi bir yaptırım uygulanmaktan imtina edildiğini belirterek, “Elâzığ depreminin ardından, JES'ler nedeniyle Aydın'da ortaya çıkan deprem riski daha kuvvetli şekilde hatırlanmalıdır. Uzmanlara göre, jeotermal enerji üretimi nedeniyle depremlerin tetiklenmesi mümkün hâle gelebilmektedir. Dünyada jeotermal alanlarda çok sayıda deprem gözlendiği bilinmektedir.” ifadelerini kullandı.

1970 yılından sonra Aydın’da yaşanan deprem sayısının hızla arttığını vurgulayan Sezgin, 70'lerde kurulmaya başlanan ve sayısı giderek artan JES'lerin depremleri tetiklediğine dair çok sayıda uzman tarafından çeşitli açıklamalar yapıldığını belirtti.

İYİ Partili Sezgin, “Özellikle Germencik'te, yüz ölçümüne kıyasla dünyanın sayısal olarak en fazla sayıda jeotermal santrali, en fazla sayıda jeotermal kuyusu, en uzun ve derin jeotermal kuyuları bulunmaktadır. Aydın'da sayısal olarak en fazla depremin Germencik ilçesi ve etrafında meydana gelmesi de tesadüf değildir” ifadelerini kullanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı bu konuyu ivedilikle ele almaya ve JES'lerin deprem üzerindeki etkilerini araştırmaya davet etti.

Son yıllarda sulak alanları tehdit eden kuraklık gibi faktörler nedeniyle Menderes Havzası’nın durumunun daha da vahim hale geldiğini belirten Sezgin, JES'lerin denetimsizliği nedeniyle bölgedeki yangın riskinin de artmakta olduğunu ifade etti.

“Ülkemizde ve başka bazı ülkelerde kritik enerji ve sanayi tesisi yangınları yaşanmıştır. Maazallah, JES tesislerinde yangın felaketi başımıza gelse nasıl bir müdahale yapılacaktır? Ne tür tedbirler alınmıştır?” sorularını soran Sezgin, ilgili resmî makamların ve şirketlerin, böyle bir durumda hangi tedbirlerle kontrol sağlanacağını kamuoyuyla geniş şekilde paylaşması gerektiğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.