İYİ Partili Sezgin: “M4 karayolunun güneyi Esad rejimine mi bırakıldı?”

İYİ Partili Sezgin: “M4 karayolunun güneyi Esad rejimine mi bırakıldı?”

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “M4 otoyolunun güneyi tamamen, hükümetinizin tabiriyle 'Suriye Arap Cumhuriyeti' ile Rusya Federasyonu’nun kontrolüne mi bırakılmaktadır?” sorusunu yöneltti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda kullandığı ifadelerin, 5 Mart tarihli mutabakatla çelişkili olduğunu vurgulayan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, “M4 otoyolunun güneyi tamamen, hükümetinizin tabiriyle 'Suriye Arap Cumhuriyeti' ile Rusya Federasyonu’nun kontrolüne mi bırakılmaktadır?” sorusunun yanıtlanmasını talep etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede Aydın Sezgin, “5 Mart 2020 tarihinde Moskova’da Türkiye ile Rusya arasında İdlib’deki duruma ilişkin olarak imzalanan mutabakat metnine göre, M4 karayolunun kuzeyinde ve güneyinde 6’şar km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilmesi öngörülmüştür” ifadelerini kullanarak, karayolunun güneyi ve kuzeyinde farklı denetim alanları oluşturulmasının, ‘ortak devriye’ ifadesine vurgu yapan 5 Mart tarihli mutabakat metniyle çelişkili olduğunu vurguladı.

“10 Mart 2020 tarihinde Anadolu Ajansı Editör Masası programında yaptığınız açıklama, bölgedeki kontrolün paylaşımına ilişkin bazı belirsizlikler bulunduğu izlenimi vermiştir. “Ateşkes anlaşması çerçevesinde M4 yolunun güvenli bir şekilde trafiğe açılması var. Güney kısmını Ruslar denetleyecek, kuzey kısmını biz, yani ortak devriyeler” ifadelerindeki belirsizlik, uygulamada da devam etmektedir” ifadelerini kullanan Sezgin, önergesinde şu soruları yanıtlanmasını talep etti:

Açıklamanızda kullandığınız “güney kısmını Ruslar denetleyecek, kuzey kısmını biz” ifadesi, M4’ün güneyinin, yani Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gözetleme noktaları oluşturduğu ve denetimi altındaki bölgenin tamamen kontrolümüz dışına çıkması anlamına mı gelmektedir?

M4 otoyolunun güneyi tamamen, hükümetinizin tabiriyle “Suriye Arap Cumhuriyeti” ile Rusya Federasyonu’nun kontrolüne mi bırakılmaktadır?

Karayolunun güneyi ve kuzeyinde farklı denetim alanları oluşturulması, “ortak devriye” ifadesine vurgu yapan 5 Mart tarihli mutabakat metniyle çelişkili değil midir?

M4’ün güneyinde Esad rejimine muhalif nüfus ve terörist kategorisine girenler dahil tüm silahlı gruplar, M4'ün kuzeyine mi nakledilecektir?

19 Mart 2020 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığım konuşmada vurgu yaptığım gibi, TSK’nın İdlib’de gözetleme noktaları da tesis ettiği denetim alanının M4’ün kuzeyine sıkıştırılması ve nüfusun da kuzeye gönderilmesi neticesinde, bölgede bir “peşaverleşme” riskinin daha da tahrik edilmiş olacağı konusundaki görüşleriniz nedir? 22 Mart tarihinde bölgedeki birliklerimize “cihatçı gruplar” tarafından yapılan saldırı, bu çerçevede değerlendirilebilir mi?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.