İYİ Partili Sezgin, pandeminin vurduğu esnaf için önerge verdi

İYİ Partili Sezgin, pandeminin vurduğu esnaf için önerge verdi

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, pandeminin büyük ekonomik sıkıntılara neden olduğu esnaflarla ilgili soru önergesi verdi. Sezgin, Aydın esnafının desteklenmesini istedi.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, pandemi nedeniyle zor durumda olan Aydın esnafı için Ticaret Bakanlığına önerge verdi. Aydın esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntılarla ilgili bakanlığa 4 soru yönelten Sezgin, bu konuda bakanlıktan yazılı cevap talep etti. Sezgin, esnafın devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirti.

ESNAF HEM MADDİ HEM DE MABEVİ OLARAK YIPRANDI

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı olan 82 Esnaf ve Sanatkârlar Odasında 1061 meslek dalında yaklaşık 40 bin esnaf ve sanatkâr bulunduğunu belirten İYİ Partili Sezgin, “Bu işletmeler, sahipleri olan esnaf ve sanatkârlar, yanlarında çalışan çırak, kalfa, usta ve bunların bakmakla yükümlü oldukları aileleriyle beraber 500 binin üzerinde kişi için geçim kaynağıdır. Covid-19 pandemisi nedeniyle esnaf ve sanatkârlar yaklaşık 15 aydır kısıtlı süreler kepenk açabilmiş, hem maddi hem de manevi olarak yıpranmış, yetersiz devlet destekleri nedeniyle ayakta kalmakta güçlük çekmiş, birçok işyeri kapanmak zorunda kalmıştır” dedi.

PEK ÇOK ESNAF BU DESTEKLERDEN YARARLANAMADI

İktidar tarafından verilen 3 bin ve 5 bin liralık hibe desteklerinden esnaf ve sanatkarların faydalanmasında büyük güçlüklerle karşılaşıldığını öne süren Milletvekili Sezgin, desteklerin nace kodları kullanılarak tanımlanması nedeniyle pek çok esnaf ve sanatkârın bu desteklerden yararlanamadığını söyledi.

Sezgin, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

1)         Esnaf ve sanatkârların Halk Bankası ve Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kullanmış oldukları kredilerin ödemelerinin yapılandırılması, bir yıl ödemesiz olmak üzere 5 yıla yayılması mümkün müdür?

2)         Esnaf ve sanatkârların Bağ-Kur ve SGK primlerinin yapılandırılması, bir yıl ödemesiz olmak üzere 5 yıla yayılması mümkün müdür?

3)         İşyeri uzun süre kapalı kalan esnaf ve sanatkârların 2020-2021 yılı gelir ve stopaj vergilerinin yapılandırılması, bir yıl ödemesiz olmak üzere 5 yıla yayılması mümkün müdür?

4)         Toplu işten çıkarmaları engellemek amacıyla, bir yıl süreyle, vergi ve sigorta teşviği sağlanması düşünülmekte midir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.