İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 2015 Yılını Değerlendirdi

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 2015 Yılını Değerlendirdi

İzmir ve Manisa bölgesinde 2014 yılında çıkan orman yangınlarında 257 adet orman yangınında 257 hektar alan tahrip olurken, 2015 yılında çıkan 240 adet orman yangınında sadece 146 hektarlık alan tahri...

İzmir ve Manisa bölgesinde 2014 yılında çıkan orman yangınlarında 257 adet orman yangınında 257 hektar alan tahrip olurken, 2015 yılında çıkan 240 adet orman yangınında sadece 146 hektarlık alan tahrip oldu.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü 2015 Yılı Orman Yangınları Değerlendirme toplantısı düzenledi. Sabuncu Beli Orman Müdahale Ekibi’nde düzenlenen toplantıya İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak ve yangın müdahale ekipleri katıldı.

Toplantıda orman yangınlarına müdahale eden ekipleri ve araçları tanıtan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, 2015 yılında çıkan orman yangınlarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Son yıllarda orman yangınlarında ciddi bir mücadele yürütüldüğünü söyleyen Aybal, bu mücadelenin ekipman gücüyle yürütülebildiğini belirtti. 2014 yılı ve 2015 yılı orman yangınlarıyla ilgili rakamları açıklayan Aybal, 2014 yılında çıkan 257 orman yangınında 257 hektar alanın tahrip olduğunu ancak 2015 yılında çıkan 240 adet orman yangınında tahrip olan alanın 146’ya düştüğünü dile getirdi.

Orman yangınlarına müdahale için kullanılan ekiplerden de bahseden Aybal, "Yangınlarla ilgili mücadelemizde 5 adet yangın söndürme helikopterimiz mevcut bunların 4 tanesi bizzat yangın söndürmeye katılan helikopterimiz, bir tane de yangın yönetim helikopterimiz. Bir tane de amfibi uçağımız dediğimiz su atabilen denizden ve barajlardan su alabilen bir uçağımız. Bunlar tabi yangınla mücadelede bizi ciddi bir manada güçlendiren bir unsur. bunun yanında da tabi yer gücü ekiplerimiz var. Bu tür ekiplerden bizde 157 tane var. İzmir Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde 157 tane yangın söndürme arazözümüz mevcut. dolayısıyla bu bizim orman yangınlarıyla ilgili mücadelemizde ciddi bir katkı sağlamaktadır. Bunun yanında tabi hava gücümüz sadece bizim bu bölgemize ait hava gücü. Ama biz istediğimizde de 45 dakika içerisinde gerek Balıkesir’den gerek Muğla’dan gerekse komşumuz Denizli’den de herhangi bir büyüyebilecek ciddi bir yangında bu ekiplerden de hava gücünden faydalanabiliyoruz. Biz faydalandığımız gibi oralarda oluşabilecek olan yangınlarda da biz onlara destek olabiliyoruz" dedi.

"14 DAKİKANIN ALTINDA MÜDAHALE EDİYORUZ"

Erken müdahale için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait 67 adet yangın gözetleme kulesinin bulunduğunu dile getiren Aybal, "67 kulemizde ormanlarımız gözetleniyor. O ücra köşelerde bizim teşkilat mensubu arkadaşlarımız 24 saat görev yapıyor. Zor şartlarda oradan almış olduğumuz ihbarlarda buradaki merkezimize iletilmek suretiyle yangına en kısa sürede müdahale ediyoruz. Bunun için hedeflediğimiz süre 14 dakika. Bu 14 dakikanın şu an itibariyle altına düşmüş durumdayız. Ortalama orman yangınlarına müdahale süremiz 14 dakikanın altına indirdik" diye konuştu.

"971 İHBARIN 622 TANESİ VATANDAŞTAN"

Orman yangınlarında vatandaşların Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı’na yaptığı ihbarların büyük bir etken olduğunu sözlerine ekleyen Aybal, "Bu gün itibariyle bize gelen yangın ihbarının sayısı 971 tane. Bu 971 yangının 622 tanesini Alo 177 Orman Yangını İhbar Hattı’ndan vatandaşlarımız bize ihbar etmiş" dedi.

"YANGINLA MÜCADELE İDDİALI KONUŞMAYA GELMEZ"

Gerek Türkiye gerekse İzmir Bölge olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini sözlerine ekleyen Aybal, "Orman yangınlarıyla ilgili mücadele çok iddialı konuşmaya gelmez. Bakarsınız çok başarılıyız dersiniz fırtınalı bir havada yüzlerce binlerce hektar alanı kaybedebilirsiniz. O zaman başarısızsınız anlamı çıkmaz. Biz teşkilat olarak yine başarılıyız ama bu neden kaynaklanıyor bizim insan yapımızdan. Biz yangına bizzat ateşin başında mücadele ederek çalışıyoruz. Bu yüzden bu güne kadar 110’a yakın şehit verdik" şeklinde kaydetti. Ayrıca Aybal, orman suçlarının af kapsamı dışında tutulduğunu ve orman suçu işleyenlerin ağır cezada yargılandığını da sözlerine ekledi.

Aybal’ın konuşmasının ardından İzmir ve Manisa bölgesindeki ormanları helikopterden inceleme fırsatı sundu. Helikopterden çekilen görüntülerde İzmir ve Manisa’daki ormanların durumu ve 2013 yılında çıkan Sabuncubeli yangını ve yangının yarattığı tahribat da dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.