İzmirliler 4. kez ’iyilik’ için bir araya gelecek

İzmirliler 4. kez ’iyilik’ için bir araya gelecek

"İzmir’de iyilik var" sloganıyla yola çıkan ve son 3 yılda yüz binlerce kişiye dokunan sivil toplum kuruluşları, bu yıl 4. kez yine "iyilik" için buluşuyor. Bu yıl teması, Birleşmiş Milletler (BM) Sür...

"İzmir’de iyilik var" sloganıyla yola çıkan ve son 3 yılda yüz binlerce kişiye dokunan sivil toplum kuruluşları, bu yıl 4. kez yine "iyilik" için buluşuyor. Bu yıl teması, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde "Karasal yaşam" ve "Ormansızlaşma" olarak belirlenen etkinlikte, iyilik gönüllüleri 7 Aralık Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelecek.

4 yıl önce Yaşar Üniversitesinde "Kampüste İyilik Var" sloganıyla başlayan iyilik hareketi, her yıl daha da fazla katılımla büyüyüp tüm kenti sarıyor. Bu yıl 4. kez "İzmir’de İyilik Var" sloganıyla İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkıları, Yaşar Üniversitesinin organizasyonuyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşları anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Dünya Gönüllüler Günü vesilesiyle tüm insanları; birbirine, çevresine, hayvanlara, doğaya iyilik yapmaya ve iyiliği birbirine hatırlatmaya davet eden etkinliklerle; herkesin bir başkası için yapabileceği bir iyiliğin mutlaka olduğu, iyiliğin hiçbir gruba ait bir davranış biçimi olmadığı ve iyilik yapmanın bir ön koşulu bulunmadığı mesajı verilmek isteniyor.

Geçtiğimiz yıllardan itibaren "İzmir’de İyilik Var Hareketinin" hepimizi ilgilendiren konuları da gündeme taşımak için bir tema üzerinde yoğunlaştığını belirten Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Programı Koordinatörü Kevser Çimenli, "Önceki yıl engellilerin yaşamın bütün alanlarına erişimi konusuna dikkat çektik. Geçen yıl da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dikkat çekmek için 12. maddede yer alan sorumlu tüketim konusunda; bireyleri, kurumları ve toplumu duyarlı olmaya davet etmek amacıyla bir dizi etkinlik düzenledik. Bu yıl temamız ise geçtiğimiz yaz İzmir’de yaşanan büyük orman yangınları nedeniyle ’Karasal yaşam’ ve ’Ormansızlaşma’ olarak belirlendi" diye konuştu.

"Soyları tükenen hayvanlara dikkat çekeceğiz"

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 15. Maddenin "Karasal yaşam" olduğunu ifade eden Çimenli, "Madde; insan yaşamının gıda ve geçim kaynakları bakımından okyanuslara olduğu kadar karaya da bağımlı olduğunu, bitkilerin, tarımın önemini anlatıyor. Yine aynı maddede, yerkürenin yüzeyinin yüzde 30’nu kaplayan ormanların da milyonlarca tür için hayati önem taşıdığı; yaşam alanları, önemli temiz hava ve su kaynakları sağladığı, aynı zamanda da iklim değişikliği ile mücadele açısından kritik önem taşıdığı vurgulanıyor. Ormansızlaşmanın durdurulması da iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması açısından hayati önem taşıyor. Biz de günümüzde yaşanan toprak bozulmasına, ekilebilir arazilerin kaybına, kuraklık ve çölleşmeye bu gibi birçok nedenle soyları tükenen hayvanlara dikkat çekeceğiz" dedi.

İzmir’in farklı noktalarında stantlar açacaklarını, film gösterimleri, sokak performansları, söyleşiler, tiyatro gösterileri düzenleneceğini belirten Kevser Çimenli, "Bunların yanı sıra organik atıkların değerlendirilmesi için balkon kompostu atölyesi, tohum bombası, ileri dönüşüm gibi atölyeler ve kimyasal temizlik ürünlerine alternatif ürünler üretmek için ev atölyeleri gerçekleştirilecek. Etkinliklerin tümü ’İzmir’de iyilik var’ sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek. Yüzlerce hektar ormanın kaybedilmesinden sonra gönüllülerimiz orman konusundaki farkındalığı, orman ekosistemi ve diğer canlıları ve yaşam döngüsü üzerindeki etkisi konusunda bilinçlendirme ve farkındalık amaçlı çalışmalar da yapacak. Çok büyük oranda insan kaynaklı çıkan yangınları azaltmak için yapılması gereken basit önlemleri anlatan kısa filmler vegörseller, sosyal medya üzerinden ormansızlaşma konusunda kampanya yürütülecek" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.