İztodan Komşuya Tebrik Ve İşbirliği Ziyareti

İzto'dan Komşuya Tebrik Ve İşbirliği Ziyareti

İzmir Ticaret Odası’dan (İZTO) 12 kişilik bir heyet Yunanistan’ın Sakız Adası’na günübirlik ziyaret gerçekleştirdi. Makam koltuğunda 100. gününü dolduran Sakız Adası Belediye Başkanı Manolis Vournous’u tebrik etmek için Ege Birlik firmasına ait Chios feri

- İzmir Ticaret Odası’dan (İZTO) 12 kişilik bir heyet Yunanistan’ın Sakız Adası’na günübirlik ziyaret gerçekleştirdi. Makam koltuğunda 100. gününü dolduran Sakız Adası Belediye Başkanı Manolis Vournous’u tebrik etmek için Ege Birlik firmasına ait Chios feribotuyla Çeşme’den Sakız Adası’na geçen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak ve İZTO yönetim kurulu üyeleri ayrıca Sakız Ticaret Odası’nı da ziyaret etti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 5 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Sakız Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda “Adamıza hoş geldiniz, umarım bugün buradaki görüşmelerimiz birçok kez tekrarlanır ve verimli olur” diyerek misafirleri ağırlayan Belediye Başkanı Manolis Vournous’un ardından İzTO Yönetim kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Bir kez daha güzel Sakız adasında olmaktan sevinç duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu ziyaretimizin amacı, size belediye başkanlığı görevinizde başarı dilemek. Umarım uzun yıllar bu adada siyaset yaparsınız ve bu görevde bulunursunuz. İzmirli dostlarınız ve komşularınız olarak hep sizin yanınızda olduğumuzu bilin. Bugün Meclis Başkanı’mız Rebii Akdurak ve yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikteyiz. Ayrıca genel sekreterimiz ve yaklaşık 20 yıldır Yunanistan’la olan ulaşım konusunu çözmek konusunda beraber çalıştığımız Metin Akdurak da burada aramızda. Biraz önce gümrüğe geldiğimizde görevlilerin hepsi bize Türkçe ‘Hoş geldiniz’, ‘Nasılsınız’ diye karşıladılar. Daha ilk andan itibaren böyle karşılanmak insana çok büyük bir huzur veriyor. Oysa zamanında kötü günler geçirmiştik. Gümrüklerde saatlerce beklediğimiz, hatta alınmayarak geri gönderildiğimiz zamanları biliyorum. Neyse ki bunlar geride kaldı. Şu anda Yunanistan’ın en birinci partneri, en çok ihracat yaptığı ülke Türkiye. Ama aramızda sorunlar hala devam ediyor. Kıbrıs, Ege Denizi, azınlıklar ve Ruhban Okulu gibi sorunlar halen devam ediyor. Bunlara rağmen ticaretimiz 5 milyar doları geçti. Sadece İZTO’ya kayıtlı yaklaşık 80 Yunan firması var. Yunanistan’da da Türk yatırımları başladı. Biz sorunlara artık bakmıyoruz. Sorunlar siyasetçilerin işi, biz dostluk ve ticaret için varız” diye konuştu.

İZTO ÜYESİ TURİZMCİLER ADAYA YATIRIMA HAZIRLAR

10 gün önce Atina’daki Türk - Yunan Ekonomik Forumu’na Türkiye’den dokuz bakanın katıldığını, toplantılarda her iki ülke başbakanın da güven ve istikrara vurgu yaptığına dikkat çeken Ekrem Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak Samaras’ın söylediği çok önemli bir şey vardı. ‘Biz bu görüşmelere ve işbirliğimize devam edelim. Soruna geldiğimiz zaman bir parantez açalım, sorunu yazalım ve parantezi kapatalım. İşbirliğine devam edelim’ dedi. Başbakanınızın söylediklerine aynen katılıyorum, siyasetçiler parantez içindekileri çözmeye devam etsinler. Bizim üzerinde durmamız gereken çok önemli bir konu var. Başta Sakız ve Midilli olmak üzere tüm Ege adalarının üzerinde durması gereken konu ‘vize konusu’. Vize konusu çözüldüğü takdirde çok sayıda Türk buralara gelebilecektir. Yıl boyunca, 12 ay adalarda turizm yapılabilecektir. Önemli olan bir sorun daha var, sığınmacılar. Bunun sizlere çok büyük rahatsızlık verdiğini biliyoruz. Çok sayıda sığınmacı adalara geliyorlar. Bunlar Türk insanı değil tabii ki. Zulümden ve savaştan kaçan insanlar. Şu anda Türkiye’de 2 milyon sığınmacı var. İzmir’deki sığınmacı sayısı ise 100 bin kişi. Bizim Avrupa Birliği Bakanlığı’mızın da taahhüt ettiği gibi, bir şekilde Türkiye üzerinden adalara gelen sığınmacıları geriye almaya hazırız. Bu konuyla ilgili anlaşma imzalandığı takdirde vize mecburiyeti de kalkacak. Ama Avrupa Birliği sürekli sorun çıkartıyor. Yaklaşık iki yıldır bu anlaşma hazır. Sadece imza bekliyor. Onun için Yunanistan’ın da çaba göstermesi gerekiyor. Biz de meslek odaları, ticaret odaları, belediyeler, adalar olarak hepimiz bir çaba gösterirsek, bu iltica edenlerin geri alınma anlaşması imzalanır. Schengen’e göre de Türklere vize uygulanmaz. Bu çözüldüğünde turizm çok büyük hareket kazanacaktır. Bu adalarda sanayi ve fabrika yapılmaz. Bu adalarda turizm yapılır. Bunu geliştirmek için ortak yatırımlar da, çalışmalar da yapmalıyız. Çok sayıda İZTO üyesi turizmci adanızda yapılabilecek olan turizm yatırımlarına kaynak ayırmaya ve yatırım yapmaya hazır. Örneğin burada otel yapılmasına ihtiyaç var. Çünkü biz geldiğimiz zaman tek bir otele dahi sığamıyoruz. Belediye olarak marina planlamaları, otel yerleri ve imar planlarını yapmanız lazım. Biraz sonra meslektaşım Yorgos’a da gideceğim, onunla da mesleki konuları konuşacağız. Biz akşam döneceğiz. Ama eminim ki yılbaşında yine bütün otelleri bizim İzmirliler dolduracak. Bizi misafir ettiğiniz için teşekkür ediyor, ‘tekrar görüşmek üzere’ diyor ve görevinizde başarı diliyorum.”

ARAMIZDAKİ SORUNLAR BİZLERDEN KAYNAKLANMIYOR

Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournous da yaptığı konuşmada, “Dilekleriniz için öncelikle teşekkür etmek isterim. Bunlar kolaylıkla ve çabuk bir şekilde uygulamaya koyulabilecek şeyler. Belediyenin adamızda yerel ekonomideki ve sosyal yapıdaki rolü çok büyük. İzmir ve Sakız arasında birçok ekonomik ilişki gerçekleştirilebilir. Sizin de söylediğiniz gibi aramızdaki meselelerin büyük çoğunluğu ne Sakız Belediyesi’nden ne de İzmir Ticaret Odası’ndan kaynaklanıyor. Bunlar bizim çözebileceğimiz meseleler değil. Ortak hedeflerimiz için, elimizden geldiği kadar hem kendi kurumlarımızın içinde, hem de diğer yapılardan faydalanarak çözüme ulaşmaya çalışabiliriz. Sizin de söylediğiniz gibi turizm adanın kalkınması için çok gerekli. Her zaman doğal, tarihi ve sosyal çevrenin korunmasıyla kalkınma arasındaki dengeyi bulmaya çalışıyoruz. Amacımız turizmde böyle bir denge üzerinde kalkınmak. Tabii bütün bunlar çok dikkatli davranılmasını gerektirdiği gibi, hiçbir şekilde ilerlemeyi de durdurmaması lazım. Bahsettiğiniz Samaras’ın sözleri çok önemli. Gerçekten de sorunların çözümü ve aramızdaki ilişkilerin geliştirilmesi için için söylenmiş önemli sözler. Sorunları görmemezlikten gelemeyiz ama diğer taraftan da sorunların aramızdaki ilişkilerin ilerlemesini durdurmamaları lazım” dedi.

SAKIZ BENİM İKİNCİ ADRESİM

Toplantıda üçüncü olarak söz alan İZTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, kendilerini bu kadar güzel ağırladıkları için meclisi adına teşekkür ederek, belediye başkanına görevinde başarılar diledi. Akdurak, “Burası benim ikinci adresim. Gümrükteki karşılama esnasında pasaport işlemlerinin süratli bir şekilde yapılması açıkçası beni son derece memnun etti. Başta Başkan Demirtaş olmak üzere oda olarak, Sakız ve diğer bütün adaların Türkiye ile olan ilişkilerini geliştirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Problemlerin çözüm konusunda bizim yapabileceğimiz ne varsa anında yerine getiririz. Yaz sezonuna kadar her türlü çabayı ve çalışmayı koymaya da hazırız. Başkanımız Demirtaş söylenmesi gerekenleri zaten söyledi ama ben son olarak şunu eklemek istiyorum. Biz her ayın son Çarşamba günü meclis toplantısı yapıyoruz. Manolis Vournous ile Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis’i de bir meclis toplantımıza davet etmek istiyorum. Katılırsanız bu ilişkilerin daha da sıcaklaşacağına olan inancım sonsuz. En kısa zamanda bir davet mektubu göndereceğim. Bu ayki toplantımız ayın 24’ünde ama sizin noel kutlamalarınıza denk geliyor. O yüzden sizi yeni yılın ilk toplantısına bekliyoruz. Tekrar hem size, hem de genç ekibinize başarılar diliyorum” dedi.

İZTO TOPLANTISINA MEMNUNİYETLE KATILIRIZ

Sakız Belediyesi’ndeki toplantının son konuşmacı ise Yerel Ekonomiden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis oldu. Karalis, “Bu ziyaret aramızdaki ilişkilerin geliştirilmesi için güç verdi. Davet ettiğiniz İzTO meclis toplantısına büyük bir memnuniyetle katılacağız. Aramızda her zaman işbirliği olması için elimizden geleni de yapacağız” diye konuştu. Ardından ziyaretin anısına Ekrem Demirtaş sınırlı sayıda üretilen ve üzerinde av motifleri bulunan bir XVI. yüzyıl testisi hediye ederken, Manolis Vournous ise baskısı sınırlı sayıda yapılan Dimitri Pikionh’nin ‘H Apxitektonikh Ths Xioy / Sakız Mimarisi’ adlı ciltli yapıtını sundu. Misafirlere Sakız adası yerel ürünleri ikramı yapıldı.

APLOTARİA’DA YÜRÜYÜŞ

İZTO heyeti belediyedeki toplantının ardından Sakız adasının alışveriş merkezi Aplotaria Caddesi üzerinden yürüyüşle Sakız Ticaret Odası’na gitti. Sakız Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgolis ve oda yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan heyet meclis toplantı salonunda ağırlandı.

YENİ BELEDİYE BAŞKANINIZ GENÇ, DİNAMİK VE DONANIMLI

Ekrem Demirtaş burada yaptığı konuşmada, adaya geliş nedenlerinin yeni belediye başkanı tebrik etmek ve başarı dilemek olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Kendisi İzmir’de bizi ziyarete geldi. Genç, dinamik, çok çeşitli fikirleri olan, iyi eğitim almış, bir şehir için gerekli her türlü bilgilere sahip birisi. Mimar olması da tabii ki önemli, şehrin birçok sorununun çözebileceğine inanıyorum. Adanın otantiğini ve çevreyi bozmadan, eski binaları da koruyarak güzelleşmek önemli. Çünkü bu özellikler, adayı turistik bir bölge haline getiriyor. Zaten bir Ege adasında sanayinin geliştirilmesi düşünülemez. Turizm ağırlıklı bir yaşam biçimi olması gerekir. Bir çok yerinden adanıza gelenler vardır ama en çok İzmir’den gelenler var. Türk - Yunan ilişkilerinde giderek güven ve istikrar sağlanmaya başladı. 10 gün önce de Atina’da Başbakan Davutoğlu ile Başbakanı Samaras ve birçok bakan bir araya geldi. İş birlikleri nerede yapılabileceği tartışıldı. Tabii sorunlar var. Geçmiş tarihten gelen sorunlar halen çözülmemiştir. Ama ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi devam ettirecek, geliştirecek olan bizleriz. Biz sizi ziyaret ettik, sizi de tekrar bekliyoruz. Özellikle fuarlarımıza gelmenizi öneririm. En son Travel Turkey Turizm Fuarı’na geldiniz. Diğer fuarlara da bekliyoruz. Tabii illa bir sebep olmadan da bekliyoruz.”

ADADA OLMAK, KAPI KOMŞUSUNA GİTMEK GİBİ

Ekrem Demirtaş’tan sonra söz alan Rebii Akdurak komşu meslektaşlarını İzmir’e davet ederek, “Burada olmaktan son derece mutluyum. Bizim için buraya gelmek, kapı komşusuna gitmek gibi oluyor. Biraz evvel belediye de yeni başkanınızı ve başkan yardımcınızı bizim meclis toplantısına davet ettim. O toplantıya geldiklerinde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız. Hem yönetim kurulunuzu, hem de arzu eden üyelerinizi bekleriz. Bu gidip gelmelerin her iki tarafın kaynaşması için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir telefonla ertesi gün bile sizi ağırlamaktan mutluluk duyarız” diye konuştu.

DAVET EDİLDİĞİMİZ FUARLARIN HEMEN HEMEN HEPSİNE KATILIYORUZ

Sakız Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgulis ise yaptığı konuşmada, turizm fuarlarından başka ticaret odalarının davet ettiği bütün fuarlara katılmaya gayret ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Gıda Fuarı, Ayakkabı Fuarı’na katılan üyelerimiz oldu. Ekim sonunda bizim sponsorluğumuzun da olduğu Çeşme - Sakız arasında hareketli bir yelken yarışı yaptık. Sakız Ticaret Odası’nın düşüncesinden hareketle Çeşme Marina ve İzmir Yelken Kulübü bir araya geldi. Teos Marina’dan, İzmir ve Çeşme’den tekneler yarışa katıldı. Çok başarılı geçti. Bunu Sakız Yelken Kulübü Başkanı Beleris’in iş birliğiyle gerçekleştirdik. Gelecek sene yine yapılacak, ümit ederiz ki artık her sene devam eder. Birkaç gün önce de size bir yazı yolladık. Bilmiyorum daha elinize geçti mi, geçmedi mi?. Mart ayı başlarında buradaki Ege Üniversitesi’nin İzmir’e bir ziyareti olacak. Lisansüstü eğitim alan öğrenciler gelecek. Önerebileceğiniz şirketleri de ziyaret etmek istiyorlar.”

DOSTLUK ADINA HER ADIMIN DESTEKÇİSİYİZ

Tekrar söz alan Ekrem Demirtaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak gelecek heyeti karşılamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade ederek, “Oda olarak da katkı koyarız. Görüşmelerinizi sağlarız. Bir ay kadar önce de İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Ege Üniversitesi’nden bir grup avukat, bir gün İzmir, bir gün de Sakız’da çeşitli toplantılar yaptı. Biz dostluk adına atılan her adımın destekçisiyiz” dedi.

YELKENCİLERİN İŞ BİRLİĞİ

Rebii Akdurak da kendisinin yelkenci olduğunu ama artık yarışlara katılamadığını, buna karşılık çocukların yarıştığı iki tane kulübü eşiyle birlikte yönettiklerini, dört yıl önce adada kendilerini çok iyi ağırladıklarını, Haziran ayında Çeşme’de uluslararası bir yarış olacağını, Sakız Yelken Kulübü optimistçilerini de muhakkak beklediklerini, katılımcı sporcu ve yöneticileri yolculuktan itibaren tüm masraflarını karşılayacaklarını, ayrıca Sakızlı sporcuların da kendileriyle antrenman yapabileceklerini dile getirdi.

CİTRUS MÜZESİ GEZİLDİ

Konuşmaların ardından burada da karşılıklı hediyeler verildi, yerel ürün ikramında bulunuldu. Sakız Belediyesi İZTO heyetini daha sonra Kambos bölgesinde bulunan Citrus Narenciye Müzesi’ni gezdirdi. Heyet son olarak Grecian Castle Hotel’de verilen öğle yemeğinde ağırlandı ve saat 17:00’de Chios feribotuyla Çeşme’ye geri döndü.

İZTO'DAN KOMŞUYA TEBRİK VE İŞBİRLİĞİ ZİYARETİ

İZTO'DAN KOMŞUYA TEBRİK VE İŞBİRLİĞİ ZİYARETİ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.