Kadın

Neredeyse her gün haberlerde bir kadının şiddet gördüğü,  öldürüldüğü haberleri veriliyor. İçim acıyor bir kadın olarak bunları izlerken. Yerimde duramıyorum. Kadın hayatın rengidir nasıl eliniz varıyor? Ya kadınlar olmasa ne yapardınız?

Ya hepimiz erkek olsaydık nasıl olurdu hiç düşündünüz mü?  Kadını lüzumsuz bir cins olarak gören bir takım beyinsizlere bu sorum?

Bir defa üreme yapamazdınız doğurgan olan kadındır. Kadın olmayınca siz nasıl olacaktınız? (hoş erkek de olmazsa olmaz da, bunu söylemeye mecbur ediyorsunuz insanı) Kimden çıkmayı düşünüyordunuz. Teknolojik olarak meydana geleceğinizi farzetsek onu da bunca teknolojiyi kullandığınız halde inkâr ediyorsunuz o da olamazdı zaten.

Bu ülkede ve İslam ülkelerinde kadın olmak bu yüzden zor işte. Kadın olmadan varlıkları bile olamayacak olanlar hep kadını atıl, ikinci planda işe yaramaz görüyorlar. Asıl işe yaramayan kendileri olduğu halde.

Bu ülkede kadın olmak birçok şeye sahip olmak demek. Birçok şeye katlanmak demek. Bu ülkede kadın olmak birçok şeyi göğüslemek demek. Bu ülkede kadın olmak fedakârlık demek. Çocukları için varını yoğunu ortaya koyup ailesi için kendini hiçe saymak demek. Bu ülkede kadın olmak şehit annesi olmak demek. Bu ülkede kadın olmak demek çok şey olmak demek. Tacize, tecavüze maruz kalmak demek. Dayağa ve erkekler tarafından şiddete hatta ölüme mahkum edilip öldürülmek demek. Bu ülkede kadın olmak sihirbaz olmak demek kocasının getirdiği asgari ücretle mucizeler yaratarak sofrasını çocukları ve kocası için donatmak için sihirbazlık yapmak demek.

Kadının fıtratında zarafet, kibarlık var. Erkeklere nazaran kadın daha ince ve kırılgan böyle olduğu halde bu kadına saldırış neden. Kadın gerektiğinde çalışır ailesine katkı olur, sırası gelince çocuklarına öğretmen olur birçok kadın babasız büyüttükleri çocuklarına baba olur. Kadın sonuna kadar vericidir. Çok kadın kuaförün yerini bilmez. Bunları yapamayınca da beyefendiler beğenmez kadını boşarlar,  erkek para kazanıp zengin olunca önce at, sonra avrat, sonra da silahını değiştirir. Atı ve silahı anlarım da bu kadını değiştirmek neyin nesi? Hiç anlayabilmiş değilim. Sen tut yıllarca erkeğin arkasında dur. Kocana yardımcı ol. Her konuda yanında ve yakınında ol. Beyefendi seninle birlikte edindiği mal varlığını yemek için başka birini bulup koluna takıp getirsin. Sana da güle güle desin. Reva mıdır bu kadına? Ama bu gerçek ne yazık ki böyle… Lütfen bana sadece kadınmış gibi davranıp kadın olduğumu hissettirin ki (kibar, nazik, anlayışlı) kendimi her koşulda yıpratmak zorunda kalmamayım…

Sıkışıp kaldı bu ülkenin kadını ne yapacağını şaşırdı. Eğitimlisi de eğitimsizi de kadına kıyıyor. Ya sözlü ya da fiziksel şiddet uyguluyor. Çoğunlukla. Siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadının yerine değinen raporda Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği endeksindeki yeri 120. Sırada dünyada

Bu ülkede kadın olmak özgürlük demekti Atatürk ün bize hediye ettiği modern Türk kadını olmak Atatürk’ün kadınları olmak bir şanstı. Ama şimdi kadını o şekilsiz hiçbir bilgi birikimi olmadan afakî laflar edip konuştuğunu sanan sarıklılar. Sanki kadın olmadan dünya olurmuş gibi kadınsız var olunurmuş gibi hiç durmadan kadını aşağılayıp başka yerlere çekmek istiyorlar. Sormak istiyorum evinizde kadın yoksa anneniz de mi yok?

TÜRKİYE'DE KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

Geçen yıl 135 ülke arasında 124. sırada yer alan Türkiye, raporun ilk yayımlandığı yıl olan 2006'da 115 ülke arasında 105. sıradaydı.

2013 raporundan Türkiye'ye dair bazı çarpıcı veriler ise şöyle:

Kadınlar arasında işsizlik oranı %11 (erkeklerde 9) Kadınlar arasında yarım gün çalışma oranı %24 (erkeklerde 9) Tarım dışı istihdamda kadın işgücü oranı %23Banka hesabı olan kadınların oranı %33 (erkeklerde 82) İşletmelerde liderlik konumuna yükselebilen kadın oranı %4

Aşağıdaki konular bakımından kadının yeri itibarıyla 136 ülke endeksi içinde Türkiye'nin sıralamadaki yeri şöyle:

Ekonomik katılım ve fırsat 127 İşgücüne katılım 123 Eşit işe eşit ücret 79 Eğitimde başarı 104 Sağlık 59 Siyasal yetkilendirme 103

Bütün erkeklere sesleniyorum benden daha üstün değilsiniz. Benden daha iyi olduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü sizi ben doğurdum ben olmasam siz olmayacaktınız. Ben varsam siz varsınız…

Ben istemiyorum öyle senede bir gün kadın olmayı kadınlar günü deyip gösterilmeyen kıymetimizi bir güne sıkıştırıp bir çiçekle bir hediyeyle kutlamayı. Şehit analarının, işsiz kadınların, dayak yiyen kadınların, kocaları tarafından reddedilen kadınların, annelerin. Kadınlar Günü’nü 365 gün için kutluyorum.

Bir yıl boyunca aralıksız devam eden kadın günleriniz kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.