Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr.melike Özge Çiçek Özek:

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr.melike Özge Çiçek Özek:

Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Melike Özge Çiçek Özek hamilelik ve sonrası dönemde idrar kaçırma sorunu hakkında bilgi verdi.Hamilelik sırasında idrar kaçırma problemi...

Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Melike Özge Çiçek Özek hamilelik ve sonrası dönemde idrar kaçırma sorunu hakkında bilgi verdi.

Hamilelik sırasında idrar kaçırma probleminin oldukça yaygın rastlanan bir durum olduğunu belirten Op. Dr.Melike Özge Çiçek Özek, “Hamilelikte sık idrara çıkma hemen her zaman görülen bir durumdur ve normal bir durum olarak kabul edilir; bu duruma bazen idrar kaçırma eşlik edebilir. Bazı hamilelerde ara sıra ve az miktarda idrar kaçırma olurken bazı hamilelerde daha ciddi boyutlarda olabilmektedir. İdrar kaçırma şikayetine gebeliğin ilk 3 ayında nadiren rastlanır, 4. aydan sonra artmaya başlar, gebeliğin son aylarında da yaygındır” dedi.

Bütün hamilelerin yaklaşık yüzde 50’sinin idrar kaçırma durumu ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Melike Özge Çiçek Özek, genellikle doğumdan sonra lohusalık döneminde idrar kaçırma problemi kendiliğinden ortadan kalktığını ancak nadiren devam edebildiğini söyledi.

Doğumdan sonraki aylarda aşırı çay içmek, kahve tüketimi, kolalı içecekler ve alkol tüketiminin mesane kontrolünü azalttığını; bu tür içeceklerden kaçınmanınsa idrar kontrolünü kolaylaştırdığını vurgulayan Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Melike Özge Çiçek Özek, “Bu tür çalışmalarda stres inkontinansın doğum eylemi sırasında pelvik taban doku ve kaslarında meydana gelen hasara bağlı geliştiği vurgulanmıştır. Bu önlemlere rağmen geçmeyen idrar kaçırma mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir” diye konuştu.

Op. Dr.Melike Özge Çiçek Özek, “Üriner inkontinans sorununun tedavi yaklaşımında jinekoloji, üroloji, nöroloji, fizik tedavi, psikiyatri uzmanları ve sosyal danışmanların birlikte çalışmaları ile kişiye en uygun tedavi metodu saptanabilir.İdrar kaçırma problemi olan anne adaylarına muhakkak idrar kültürü ve antibiyogram yapılmalıdır. Bu işlemler idrar yolu enfeksiyonun mevcut olup olmadığının fark edilmesini sağlar. Eğer enfeksiyon var ise tedavisi gerçekleştirilmelidir. Gebelik sırasında bazı fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler sebebi ile doğum sonrası 6 hafta geçinceye dek diğer ürolojik tetkiklerin yapılması ertelenebilir.İdrar kaçırma şikayetlerinin giderilmesinde cerrahi olmayan medikal ilaç tedavileri yanı sıra uygulanan bir takım cerrahi ameliyatlar bulunmaktadır.” Diyerek tedavi yöntemlerini anlattı.

Doğumdan sonra idrar kaçırma durumunun yüzde 20-30 oranında görüldüğünü söyleyen Op. Dr.Melike Özge Çiçek Özek, normal doğum sonrasında idrar kaçırmanın sezaryen doğumlara göre biraz daha fazla olduğunu, doğum eylemi sırasında pelvis taban ve kaslarında hasar meydana geldiğini ve bunun sonucunda idrar tutamama gibi sorunlar çıkabildiğini ifade etti.

Op. Dr. Melike Özge Çiçek Özek sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca spinal,epidural anestezi alımı sonrası da idrar kaçırma şikayeti görülebilir. Kegel egzersizi adı verilen çok basit olan egzersizleri gebeliğin 16.haftasından sonra yapmaya başlamak ve doğum sonrası dönemde de düzenli bir şekilde devam ettirmek bu sorunların tedavisinde etkilidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.