Kadın kaptandan kadınlara çağrı: "Deniz kadın erkek ayrımı yapmıyor"

Kadın kaptandan kadınlara çağrı: "Deniz kadın erkek ayrımı yapmıyor"

Marmaris’te yaşayan ve Türkiye’nin sayılı kadın kaptanlarından biri olan Neslihan Karayel, kadınlara çağrıda bulunarak, "Deniz kadın, erkek ayrımı yapmıyor" dedi.Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan N...

Marmaris’te yaşayan ve Türkiye’nin sayılı kadın kaptanlarından biri olan Neslihan Karayel, kadınlara çağrıda bulunarak, "Deniz kadın, erkek ayrımı yapmıyor" dedi.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan Neslihan Karayel, hem kaptanlık yapıyor hem de kurucusu olduğu Türkiye’nin ilk Kadın Yelken Okulu’nda çalışmalarını sürdürüyor. Çocukluğunda başlayan deniz tutkusu Karayel’i yelken sporuna yönlendirdi. İstanbul’daki hayatını ani bir kararla bırakan Karayel, doğayla iç içe yaşamak için 2001 yılında Bodrum’a yerleşmeye karar verdi. Daha sonra yat kaptanı olan Karayel, süreci İHA’ya anlattı.

Karayel, "Çocukluğumdan beri denizle iç içe yaşadım. Uluslararası firmalarda çalıştım. 2001 yılında doğa içinde bir hayat sürdürmek için Bodrum’a yerleştim. Aynı yıl yelken sporuyla tanıştım. Önce hobim oldu. Birkaç yıl hobi olarak devam ettikten sonra, bunu profesyonel olarak yapmaya karar verdim. Bu konuda çeşitli eğitimler aldım. Önce açık deniz yat kaptanı oldum. Açık deniz seyirleri yaptım. Yarışlara katıldım" dedi.

Türkiye’nin İlk Kadın Yelken Okulu’nu açma süreci hakkında da bilgi veren Karayel, "2006 yılında Kadınlar Kupası Yarışması’na öncülük etme şansım oldu. O dönemde en zorlandığımız şey kadın Türk kadın kaptan bulmaktı. Bu zorluktan sonra, Türkiye’nin İlk Kadın Yelken Okulu’nu kurdum. Okulumuz, ‘Kadınlar daha güzel bir dünya için farklılık yaratabilir.’ sloganıyla kuruldu. Devamında hem yarışlara katıldım hem de yelkenle ilgili eğitimler verdim. Sonraki zamanlarda bende kaptanlıktan çok eğitim verme daha ağır bastı. Akabinde ise Uluslararası Kadınlar Yelken Haftası projesini gündeme getirdik. 2008 yılında başladığımız bu proje ile amatör yelkencileri bir araya getirip hem ülkemizi tanıtıyoruz hem de karşılıklı dostluğu geliştiriyoruz" ifadelerini kaydetti.

"Eşit fırsatlar sağlandığı takdirde, kadın her şeyi yapabilir"

Karayel, kaptan olmak isteyen kadınlara da çağrıda bulunarak, "Doğa, deniz ve yelken kadın, erkek diye bir ayrım yapmıyor. Ama bizler yapıyoruz. Bana göre bu konuda bir önyargı oluşmuş. Artık dünyamızda sadece, deniz, yelken, spor alanında değil her alanda kadın kendi hikayesini yazıyor. Artık bunların aşılması gerektiğini düşünüyorum. Marmaris’te biz kadın kaptan olarak 4-5 kişiyiz. Türkiye genelinde de sayı yavaş yavaş artıyor. Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde her alanda görebiliyorsunuz. Eşit fırsatlar sağlandığı takdirde, kadın her şeyi yapabilir" şeklinde konuştu,

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.