Kalbe zımbayla tedavi

Kalbe zımbayla tedavi

Kalp kapağı hastası 71 yaşındaki Yaşar Songuç, ameliyat riskinin yüksek olması nedeniyle kasığından girilerek gerçekleştirilen “mitraclip” tedavisiyle, kalbine özel zımba benzeri bir cihaz yerleştiril...

Kalp kapağı hastası 71 yaşındaki Yaşar Songuç, ameliyat riskinin yüksek olması nedeniyle kasığından girilerek gerçekleştirilen “mitraclip” tedavisiyle, kalbine özel zımba benzeri bir cihaz yerleştirilerek kalp kaçağı azaltılan hasta sağlığına kavuştu.

İzmir’de özel bir hastanenin kardiyoloji kliniğinde Türkiye’de çok nadir uygulanan bir kalp tedavisi gerçekleştirildi. Özel Medifema Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Şenarslan, kalp kapağı sorunuyla kendilerine başvuran Yaşar Songuç’un (71) birçok hastalığı bulunduğunu belirterek, “Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de kalbin 4 kapağından biri olan mitral kapakta olan ciddi yetmezlik (kan kaçağı) durumu. Bu hastalıkta mitral kapak kanı tutamamakta ve kanın geldiği kalp kulakçığına geri kaçmasına neden olmaktadır. Ciddi düzeyde olan mitral kapak yetmezliği önemli bir kalp sorunudur. Gerek yaşam kalitesinin düşmesi gerekse ölüme neden olmasıyla önem arz etmektedir. Bu Ciddi mitral kapak yetmezliği olan hastalarda çoğu zaman ilaç tedavisine dirençli yakınmalar olabilmektedir. Ciddi mitral kapak yetmezliğinin esas tedavisini cerrahi yöntem ile kapağı tamiri veya kapağın yapay kapaklar ile değiştirilmesi oluşturmaktadır” dedi.

Ciddi mitral kapak yetmezliğine sahip olan hastaların bir bölümünün yüksek cerrahisi riski olması nedeniyle ameliyat edilemediğini belirten Dr. Şenarslan, “Günümüzde böyle durumlara sahip hastalarımıza umut olabilecek bir tedavi yöntemi geliştirilmiştir. Bu tedavi ‘mitraclip’ tedavisidir. Bu tedavi de hastaya cerrahi bir müdahale yapılmaksızın kasık bölgesindeki toplar damara girilerek, kapalı yöntem ile kaçak olan mitral kapak yaprakçıklarını bir arada tutabilecek küçük özel zımba benzeri cihazlar kapağa konabilmektedir. Bu zımbalar özel metallerden yapılan çok küçük cihazlardır ve her iki yaprakçığa kancaları tutturularak yaprakçıkların birbirine yapışmasını sağlarlar. Böylelikle kan kaçak miktarı azaltılır. Azalan kan kaçağı düzeyi ile hastalarımızın özellikle nefes darlığı yakınmaları geriler” diye konuştu.

Kendilerine başvuran 71 yaşındaki Yaşar Sorguç’ta da ileri derecede kalp yetmezliği ve ağır mitral kapak yetmezliği olduğunu belirten Dr. Şenarslan, “Hastamız ileri kalp yetmezliği nedeni ile açık kalp cerrahisine uygun değildi. Bu nedenle hastaya ‘mitraclip’ uygulaması kararı verildi ve yaklaşık 2 saat kadar süren işlem yapıldı. İşlem başarı ile bitirildi ve hastamız 3 günlük hastane yatış süreci sonrasında taburcu olarak sağlığına kavuştu. Hastanemizde bu tür güncel kalp ve kalp kapak girişimleri aktif olarak başarılı bir şekilde uygulanmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.