Karacasu ve Karacasulular

Karacasu, Aydın il merkezine en uzak ilçelerden biridir. Ekonomik ve sosyal bakımdan geri kalmış, ihmal edilmiş gözlerden ırak bir yurt köşesidir. Sosyal ve demografik yapısı itibariyle Aydın’dan ziyade Tavas’a benzer. Karacasu Aydın ilinde Denizli kültürünü yaşayan bir ilçedir.

Karacasu bir dağ yamacına kurulmuş şirin bir kasabadır. Antik çağlardan kalan bir yerleşim yeridir. Tarıma elverişli arazileri azdır, çömlekçilik, hayvancılık ve ona bağlı tabakçılık(deri işlemeciliği) ilçenin önemli ekonomik uğraşı alanlarıdır. Karacasuluların çömlekçilik ve deri tabakçılık mesleği en zor ve külfetli zanaatlarındandır. Karacasulular ekmeğini en zor kazanan insanlardır.

Verimli mümbit ovaları yoktur. Toprak ana onlara istediklerini çok zahmetli ve külfetli çabalar sonunda verir. Bu durum Karacasuluları tutumlu ve hesaplı yaşamaya zorlamıştır. Karacasulu hesap adamıdır. Az geliri ile yetinme üzerinde kafa yorarlar. Bu yüzden namları “buçukçu” ya çıkmıştır. Yahudi’nin yerleşemediği yer diye söylenir. Çünkü Yahudi paranın kolay kazanılıp kolay harcandığı yerlerde mekan tutar. Karacasu’da bu ikisi de yoktur.

Karacasulular çok zeki insanlardır. Ancak zekâlarını üretmek ya da daha fazla üreterek zengin olmak yerine, mevcutla yetinmek daha tasarruflu yaşamak, daha adil paylaşmak üzerine kafa yormuşlardır. Bu yüzden cimri değil tutumludurlar. Yok olanı harcayamadıkları için adları pinti’ye çıkmıştır.

Karacasu, ilimizin asayiş bakımından en huzurlu ilçelerindendir. Burada görev yapan emniyet ve adalet teşkilatının işsizlikten canları sıkılırmış. Hırsızlık, cinayet, kavga, boşanma gibi adli vakalara pek az rastlanırmış. Burada görev yapmış emniyet amirinden edindiğimiz bilgiler şayanı hayrettir.

Karacasu’da el dokumacılığı tarihin derinliklerinden gelen geleneksel zanaatlardandır. Bu yönüyle Denizli ilinin dokumacı özelliğine sahiptir. 1939 Erzincan depreminde Karacasu halkı, el dokumalarını depremzedelere ulaştırarak ne kadar hayra yatkın olduklarını göstermiş yardım sever insanlardır.

Karacasu halkı okumaya önem vermiş, aydın bir halktır. Pek çok değerli bürokrat ve üniversite öğretim üyesi vardır. Bu küçük ilçemizden 18 Profesör bugün çeşitli üniversitelerimizde görev yapmaktadır.

Karacasulular yanı başlarındaki Afrodisias antik kentinin estetik ve sanatsal özelliklerini bizzat yaşayan insanlardır. Mitolojideki güzellik tanrıçası Afrodit, Afrodisiaslı’ dır. Yani Karacasuludur. Nedendir bilinmez Karacasulu kadınlar günümüzde,  sanki Afrodit’in  güzelliğini temsil etmektedirler. Karacasulular bugün bu güzellikleri heykel sanatıyla yaşatacak sanatsal uğraşıdan yoksun olmalarına rağmen, seramikte estetik zevki ve yükselişi sürdürmeye gayret etmektedirler. Karacasu’daki Seramik Yüksek Meslek Okulu günümüzde bu sanatı ekol olarak üstlenmiş görünüyor.

Karacasu kendine has kimliği ile ilimizin en önemli ilçelerinden biri olma özelliğini pek çok sanatsal yaşam şekli ve insana bakış açısı ile sessizce sürdürmektedir.

karacasu-idari-800x510.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum