Karpuz, Kabak Tadı Verdi Üretici Perişan Oldu

Karpuz, Kabak Tadı Verdi Üretici Perişan Oldu

Yıllar önce daha dayanıklı ve daha çok verimli olacağı düşünülerek üretime başlanan kabak kökenine aşılı karpuz önce tüketicinin ağız tadını ardından da üreticinin ekonomisini bozdu.Aydın’da para etme...

Yıllar önce daha dayanıklı ve daha çok verimli olacağı düşünülerek üretime başlanan kabak kökenine aşılı karpuz önce tüketicinin ağız tadını ardından da üreticinin ekonomisini bozdu.

Aydın’da para etmemesi ve işçilik maliyetini bile karşılamaması nedeniyle üreticiler karpuzdan ümidini kesti. Kilosu tarlada 10 kuruşa kadar düşen karpuz marketlerde 40-50 kuruşun altında satılmazken ürünler kaliteli olmasına rağmen karpuz üreticisi bu yıl da hayal kırıklığı yaşadı.

Yaz mevsiminin en çok tüketilen ve en lezzetli meyvelerinden karpuz bu yıl da üreticisine tat vermedi. Ürününü satamayan pek çok çiftçi tarlasından topladığı karpuzları traktör ya da kamyonetle şehir merkezlerinde sokak sokak dolaştırıp satmaya çalışırken bazı çiftçiler ise ümidi kestiği için tarlaya bile gitmez oldu. Aydın’da en yoğun üretimin gerçekleştiği Sultanhisar, Cincin, İncirliova ve Germencik yörelerinde daha önce römerku 500-600 TL’ye satılan karpuz şimdilerde ise 150-300 TL’ye satılmaya başlandı. Fiyatların maliyeti değil işçilik bedelini karşılamaz olduğunu belirten çiftçiler, her zaman aracının kazandığını üreticinin ise bu yıl da perişan olduğunu belirttiler.

Bu yıl rekolte ve karpuz kalitesinin çok iyi olmasına rağmen ürünün para etmediğini belirten Durmuş Şanlı, “Geçen yıl yağış ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ürün para etmedi. Bu yıl ise hem ürün kaliteli hem de hava güzel oldu. Ancak yine karpuzumuz para etmedi. Bundan yıllar önce daha çok dayansın ve daha çok ürün alınsın mantığı ile kabak fidanına karpuz aşılandı ve karpuz o yıllarda kabak tadı verdi. O yıldan sonra da karpuz üreticisi para kazanamaz oldu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.