Karpuzlu’da Türkiye’nin İlk Kadın Muhtarının Büstü Açıldı

Karpuzlu’da Türkiye’nin İlk Kadın Muhtarının Büstü Açıldı

Karpuzlu Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin ilk seçilmiş kadın muhtarı Gül Hanım Esin’in büstü Karpuzlu pazar yerinde düzenlenen tören ile açıldı.Aydınlı heykeltraş sanatçısı Mustafa Tunçay’...

Karpuzlu Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin ilk seçilmiş kadın muhtarı Gül Hanım Esin’in büstü Karpuzlu pazar yerinde düzenlenen tören ile açıldı.

Aydınlı heykeltraş sanatçısı Mustafa Tunçay’ın yaptığı büstün açılış törenine Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Barış Altıntaş, Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, Cumhuriyet Halk Partisi Karpuzlu İlçe Başkanı Kerim Yüksel, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, "Gül Hanım Esin muhtarımız tarihi, kültürel zenginliği ve Alinda Antik Kenti’ne sahip ilçemizin köy olduğu Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında, 1933 yılında kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı tanınınca muhtar adayı olmuş, 4 erkek rakibine fark atarak Türkiye’nin ilk kadın muhtarı seçilmiştir. Demircidere köyünde huzuru sağlamış, kahvehanelerde kumarı yasaklamış, kız kaçırma olaylarını önlemiş, nikah işlemlerini yaygınlaştırmış, kadın ve erkek dayanışmasını sağladığı için köy kadınlarının sevgisini kazanmıştır" dedi.

ATATÜRK’TEN TEŞEKKÜR MEKTUBU ALMIŞ

Esin’in başarısının Atatürk’ün de dikkatini çektiğini ifade eden Ozan, "Görevini başarıyla yapan Gül Hanım Esin, görevini başarılı bir şekilde yerine getirmiş ve Esin’in bu başarısı Gazi Mustafa Kemal’in dahi dikkani çekmiştir. Atatürk, kaleme aldığı mektup ile Esin’i kutlayıp, kendisini Ankara’ya çağırmıştır. 1990 yılında hayatını kaybeden Esin, Nazilli ilçemizdeki Eğriboyun Mezarlığı’na defnedilmiştir" diye konuştu.

Ölümünün 26’ıncı yılında muhtarlık yaptığı Esin’in büstünü açmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Ozan, şöyle devam etti; "Değerli muhtarımızın anıtı önünde her yıl kendisi için anma programı düzenlemeyi planlıyoruz. Karpuzlu için geç kalınmış bir vazifeyi yerine getiriyoruz. Kendisinin hatırasını her yıl anmaya da devam edeceğiz."

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Barış Altıntaş da, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Karpuzlu halkınıza selamını ileterek, "Başkanımız bir yakının cenazesi olduğu için bugün aramızda bulunamadı. Ancak en kısa zamanda ilçeye gelerek sizlerle birlikte olacağını iletmemi istedi. Büstün yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türkiye’nin ilk seçilmiş kadın muhtarı Gül Hanım Esin’in büstü törenle açıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.