Keçeye hayat verenlerin sergisi Efeler’de açıldı

Keçeye hayat verenlerin sergisi Efeler’de açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki atölyede üç buçuk aydan bu yana üretilen keçe tasarımları Efeler’de sergilendi. Milli Aydın Bankası Kültür Merkezinde görücüye çıkan keçe tasarımları büyüledi.

Gelişen teknoloji karşısında unutulmaya yüz tutan el sanatlarından keçecilik, Efeler’de açılan sergide yeniden hayat buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Keçe Tasarım Atölyesi’nde sanatçı Haldun Acara, öğrencileri Atilla Ötkeren, Bülent Dunbay, İ.Candaş Atay, Bingül Oyman, Beyhan Tanır, Sinem Kuyumcu, Pakize Sarıkaya, Faden Suzan Kudsioğlu, Bahar Alak ve Müesser Yubaş üç buçuk aylık bir zaman içinde keçe tasarım çalışmaları yaptı. 10 sanatçının ürettiği 40 keçe tasarımı, Efeler Belediyesi Milli Aydın Bankası Kültür Merkezinde sergilendi.

40 ÖZGÜN ÇALIŞMA

Sergi ile ilgili bilgi veren Haldun Acara, “4 yüzyılda Orta Asya’da bulunan ve elyafın sıkıştırılmasıyla yapılan 11 yüzyılda Selçuklularla Anadolu’ya geldi. Giysilerde, ev tekstilinde kullanıldı. Geleneksel el sanatlarının yaşatılmasını adına çalışıyoruz. Arkadaşlarımızla beraber çağdaş yorum katarak, özgün çalışmalar yaptık. Burada sergilenen eserler arkadaşlarımızın isimlerinin baş harfi ile yaptıkları çalışmalardır. Hepsi doğal yündür” dedi. İzmir Tire’de keçe atölyelerin sayılarının her geçen gün azaldığını ve bu sanatı öldürmek istemediklerini aktaran Acar,  bu tür sergilerle bu sanatı yaşatmaya çalıştıklarını açıkladı.

SANATSAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERİ DESTEKLİYORUZ

Sanatsal ve kültürel etkinlikleri desteklediklerini Belirten Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, “Sanatın her dalına katkı sağlamak, sanatın her dalıyla Efelerli hemşerilerimizi buluşturmak, sanata olan ilgi ile yaşama olan bağlılığımızı daha da güçlendirmek adına bu sanatsal ve kültürel etkinlikleri en uç noktada destekliyoruz. Bu keçe ile ilgili olan el emeği göz nuru eserleri Aydınlı hemşerilerimizle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Keçe deyince akla Kepenek gelir. Keçe bazen kıyafet olarak, bazen süs eşyası olarak, bazen de çadır olarak karşımıza çıkar. Burada sergilenen keçeler el emeği göz nuru sanat eseridir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yoğun ilgiyle karşılanan sergiyi ilk gün gezenler arasında Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nusret Debre, CHP Efeler ilçe Başkanı Selim Gürgün yer aldı. Sanatçıları Efelerli sanatseverler yalnız bırakmadı.

Serginin 28 Mayıs Pazar gününe kadar açık kalacağı bildirildi.

kece-1.jpgkece-2.jpgkece-3.jpgkece-4.jpg

kece-5.jpgkece-6.jpgkece-7.jpgkece-11.jpg

025-004.jpg026-005.jpg035-004.jpgkece-8.jpgkece-9.jpgkece-10.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.