Kıbleyi Bulma

Kıbleyi Bulma

Kıble, Müslümanların namaz kılarken yöneldikleri Kâbe istikametini ifade eder. Namazı Kâbe'ye yani kıbleye doğru kılmak, namazın şartlarından biridir ve farzdır. Kıble, Kâbe binası değil, Kâbe'nin bulunduğu arsa veya alanı kapsar. Yerden arşa kadar olan bu alan kıbledir. Bu nedenle, deniz altından, yüksek dağların zirvesine veya uçaklarda dahi bu yöne doğru namaz kılınabilir.

Cami ve mihrabı olmayan veya kıblenin belirlenmesi zor olan yerlerde, kıble cihetini bilen ve salih Müslümanlara danışarak kıble yönü belirlenebilir. Lakin fasık veya inancı olmayanlar ile, çocuklardan kıble yönü konusunda bilgi almak geçerli değildir. Eğer yanınızda kıble yönünü bilen biri yoksa, dışarıdan birinin yardımını aramanıza gerek yoktur. Kişi kıble yönünü kendisi araştırarak bulmaya çalışmalıdır. Farklı yöntemler deneyerek bulunan kıble yönü doğrultusunda namaz kılınabilir. Sonradan hatanın farkına varılsa bile, araştırma yapıldığı için namazı tekrar kılmak gerekmez.

Peki, kıble yönünü nasıl belirleyeceğiz veya kıbleyi göster diyenlere nasıl cevap vereceğiz? En yaygın ve pratik kıble bulma yöntemi pusula kullanmaktır. Pusulayı yere paralel ve düz tutarak ölçüm yapabiliriz. İbrenin renkli tarafı her daim kuzeyi gösterir. Güney ile doğu arasındaki orta nokta özellikle batı illerimiz için kıble yönünü ifade eder. Orta ve doğu illerimiz ise güney yönüne doğru yönelmek suretiyle namazlarını kılabilirler. Ancak en doğru ve hassas sonuca ulaşmak için kıble bulma pusulası veya uygulamalarından faydalanabiliriz. Pusula ile kıbleyi bulmak için bulunduğunuz yerin kıble derecesini bilmeniz icap etmektedir. Kıble Bulma servisinden konumunuzun kıble derecesini öğrenebilirsiniz. Bulunduğunuz yerin kıble derecesini pusulanıza tatbik ettiğinizde hassas ve doğru bir şekilde kıble yönünüzü öğrenmiş olursunuz. Pusulanın kullanımı ve konumunuzun kıble derecesi için Kıble Bulma size ziyadesiyle yardımcı olacaktır.

İkinci bir yöntem ise kıble saati yöntemidir. Namaz vakitlerini gösteren çizelgelerdeki kıble saati vakitte güneşe doğru dönerek de kıble yönünüzü bulabilirsiniz. Bu şekli ile bulunduğunuz şehrin o günkü kıble saati bilgisini kullanarak güvenilir bir şekilde kıble yönünü bulabilirsiniz. En güvenilir ve sıhhatli kıble yönü bulma yöntemi olan kıble saati, maalesef halkımız arasında pek bilinmemekte veya uygulanmamaktadır.

Teknolojinin yardımıyla da kıble yönünü belirlemek mümkündür. Google Haritalar gibi uygulamaları kullanarak evimizin veya işyerimizin çatısına kadar inmek suretiyle kıble yönünü tespit edebilirsiniz. Bunun için global yayın yapan www.kiblebulma.com/qibla-direction gibi Google Maps alt yapısını kullanan Online Haritalar servislerinden faydalanmanız gerekmektedir. Güvenilir sonuçlar için Kıble Bulma servisini önermekteyiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.