Kihmed’e Tarihi Mekan

Kihmed’e Tarihi Mekan

Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği’nin (KİHMED) yeni binası törenle hizmete sunuldu.Restore edilerek Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından KİHMED’e kiralanan ve dernek binası olarak h...

Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği’nin (KİHMED) yeni binası törenle hizmete sunuldu.

Restore edilerek Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından KİHMED’e kiralanan ve dernek binası olarak hizmet verecek olan tarihi Kütahya Mevlevihanesi binasının açılış törenine Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Aydemir, TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu, İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Kütahya İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, bazı daire müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

"Kütahya Mevlevihanesi binası KİHMED’in hizmetine Vali Şerif Yılmaz’ın teşvikiyle geçti" diyen Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği Mustafa Önsay,"KİHMED olarak imam hatipleri biz bin yıllık tarihiyle bir davanın mescidleri olarak gördük. Onun mezunlarını da bu davanın neferleri olarak gördük. Bu bina 80 ihtilali öncesi Milli Türk Talebe Birliği’nin eğitim binasıydı. İhtilal sonrası el konuldu, değişik şeyler için kullanıldı. Bugün Sayın Valimizin teşvikiyle tekrar aslına rücu etti. Kendilerine verdikleri detsek ve teşviklerinden dolayı teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Önsay’ın ardından İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Halit Bekiroğlu söz aldı. Bekiroğlu, "Mekanı anlamlı kılan, o mekanda bulunan insanlardır. O mekanı değerli hale getiren de hizmetlerdir. Rabbimizden niyazımız o ki bu mekanda hayırlı hizmetler yapmak nasip olsun. Bu sayede inşallah bizden sonraki nesillere de bir gelenek bırakmış oluruz" şeklinde konuştu.

"KİHMED’E KİRALANDI, ANCAK MEVLEVİHANE’NİN KAPILARI HERKESE AÇIK

KİHMED’e kiralanan mevlevihanenin kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayan Vali Şerif Yılmaz, "Burası bir zamanlar aşevi diye ifade edilmiş imarethanedir. Mevlevihane’ye gelen insanların karnının doyurulduğu yerdir. Bugün tabelasında ’KİHMED yazıyor’ ancak KİHMED’in değildir. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz tarafından KİHMED’e kiralandı ancak burası ilimle, irfanla, dine hizmetle hangi kurum ve kuruluş varsa hepsinin kullanabileceği bir mekandır. Burası Mesnevi’nin okunacağı bir mekandır. İlmi talep eden herkes Mesnevi’yi burada bulabilecek. Mesnevi’yi bulan insanlar da bu kültürü Mevlevihane’ye ziyarete gelenlere aktarabilmelidir. Burası sadece turistik bir mekan değildir. İçinin ve içeriğinin anlatılması gereken bir mekandır. O yüzden burada ilim tahsil edenler ve burada bulunanlar her iki yönü de anlatmakla mükelleftir. İnşallah bu başarıyı hep birlikte gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Kütahya İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül’ün duasının ardından açılış için kurdele kesilerek Dumlupınar Üniversitesi-KİHMED işbirliğiyle düzenlenen "Geçmişten geleceğe, benlikten hiçliğe" adlı Klasik Türk Sanatları Sergisi gezildi.

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Gelenekli Türk El Sanatları Topluluğu tarafından hazırlanan sergi büyük ilgi gördü.

Daha sonra Vali Şerif Yılmaz tarafından Aziz Özbay, Kamuran Yitük, Yalçın Şen ve Hüseyin Başak’a hizmetlerinden dolayı hediye takdim edildi.

Program Hardem Ney Grubu’nun müzik dinletisi ile sona erdi. (EFE)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.