Kılıfına Uydurmuşlar

Kılıfına Uydurmuşlar

Yeni Asır, Aydın’daki otopark vurgununun ardından Kent Meydanı’ndaki vurgun çarkının belgelerine ulaştı. Aydın Kent Meydanı’nda, yapılmamış imalatlar “yapılmış” gibi gösterilerek hak ediş düzenlendi, Aydın Büyükşehir Belediyesi 17 milyon lira zarara uğrat

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin örnek proje olarak gösterdiği "Aydın Kent Meydanı"ndaki vurgun çarkı gözler önüne serildi. Organize edilen adrese teslim ilk ihalede ortada yapılan herhangi bir iş olmamasına rağmen hak ediş düzenlendiği, fahiş ödemelerin açığını kapatmak için de ikinci bir ihale tezgahlanıp firmadan işi tamamlaması için taahhütname alındığı belirlendi. Aydın Kent Meydanı'ndaki vurgunu ortaya çıkartan Taylan Oktay, vurgunun detaylarını anlattı. Oktay, 40 milyon liraya tamamlanan "Aydın Kent Meydanı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi"nde baştan sona usulsüz işlemlerle 17 milyon liralık vurgunun iki aşamalı gerçekleştiğini söyledi.

Ödenek bitirildi

Oktay, şunları söyledi: "Yapılan ilk ihale 'Anahtar Teslim Götürü Bedel Usulü' ile yapılması gerekirken, iş kalemlerinin miktarlarında gerçeğe aykırı artış yaparak yükleniciye fazla ödeme yapabilmek için 'Birim Fiyat Usulü' ile ihale yapıldı. Bu ihale şekli, baştan organize edilerek, işin kime verileceğinin ihale öncesinden belli olduğunu ortaya koyuyor. Bununla beraber yapım işinin tamamlanmayacağı bilindiği halde, yüzde 20 iş artışı yapılmış ve yüklenici firmaya toplam 10 milyon 131 bin 916 lira 28 kuruş artı KDV ödenmiş. Yapılan bu ödemeye rağmen Kent Meydanı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi tamamlanmadı. Projede ve yaklaşık maliyette yer almayan 399.2 ton demir, 4 bin 35 metreküp beton, 35 takım alev topu, 5 takım filtrasyon sistemi, 182 kilometre kablo ve diğer iş kalemlerinde yapılmamış imalatlar yapılmış gibi gösterilerek yükleniciye büyük miktarda haksız ödemeler yapıldı. Havuz inşaatı bile tamamlanmadan ihale ödeneği bitirildi. Birinci ihale 'Birim Fiyat Teklif Usulü' ile gerçekleştirildiği için, yapılmamış imalatlar yapılmış gibi gösterilip hak ediş düzenlenerek belediye zarara uğratıldı."

İş yapılmadan ödeme

Birinci ihalede yapılmayan işler için ödenek olmadığı halde Başkanlık Makamı'nın onayıyla "Aydın Kent Meydanı Çevresindeki Binaların Cephelerin Kaplanması ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi" adıyla ikinci bir ihale yapıldığının altını çizen Oktay, "30 Mart 2014 tarihinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine dört ay gibi kısa bir zaman kala performans planında yer almayan ve ödeneği bulunmadığı halde Başkanlık Makamı'nın onayıyla aynı amaçla 28 Ekim 2013 tarihinde ikinci bir ihale yapıldı. Yaklaşık maliyeti 28 milyon 987 bin 924 lira 73 kuruş artı KDV olan ve bu ihaleye katılan isteklilerin usulsüz olarak elenerek ihaleye katılımları engellendi. Probay Yapı İnşaat ve Dekorasyon Limited Şirketi, Dağdemir İnşaat Limited Şirketi ortak girişimin sunduğu 20 milyon 361 bin 659 lira 7 kuruş artı KDV teklifiyle Aydın Büyükşehir Belediyesi arasında 24 Aralık 2013 tarihinde sözleşme yapıldı. Ancak sözleşme öncesinde yükleniciden 'Kent Meydanı Çevresindeki Binaların Cephelerinin Kaplanması' işlerinin yapılmayacağına dair taahhütname alındı. Daha sonra bu işten vazgeçildi. Ortaya çıkmaması için de firma yetkilileri tarafından mesai saatleri dışında yaptırılan yedek anahtarlarla ihale odasına girilip teknik cetveller değiştirildi. Bazı iş kalemlerine fiyatları piyasanın 5-6 kat bedeller yazılarak yükleniciye 3 milyon 212 bin 44 lira 86 kuruş ödeme yapıldı" dedi.

Tek kalemde 2 milyon TL

Oktay, "1. ihalede beton santralinde üretilen C30/37 basınç dayanım sınıfında beton dökülmesi (nakliye dahil) metreküp bedeli 200 lira artı KDV üzerinden toplam 434.68 metreküp beton imalatı karşılığı 806 bin 939 bin 89 lira artı KDV ödendiği halde, 2. ihalede C25/30 basınç dayanım sınıfında beton dökülmesi (nakliye dahil) metreküp bedeli 360 lira artı KDV üzerinden toplam 5.300 metreküp beton imalatı karşılığı 1 milyon 905 bin lira artı KDV ödeme yapıldı. Bugün beton santralinde üretilen ve şantiye teslim pompa dahil C 30 sınıfı betonun metreküp bedeli KDV dahil 100 lira. Sadece betondaki vurgunun büyüklüğünü artık siz hesap edin" diyerek, vurgunun boyutunu gözler önüne serdi.

Cevap bekleyen sorular

1- Aydın Kent Meydanı ve Çevre Düzenlemesi anahtar teslim götürü bedel usulü ile ihale edilmesi yasal bir gereklilik olduğu halde birim fiyat teklif usulüyle ihaleye çıkılmasına kim izin verdi?

2- İlk ihalede 10 milyon 132 bin lira ödeme yapıldığı ve belediye meclisinden kararı alınmadığı halde 331 iş kaleminden niçin 49'u tamamlandı?

3- Kent Meydanı Çevresindeki Binaların Cephelerinin Kaplanması ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi'nin ödeneği olmadığı halde, bu ihaleye anahtar teslim götürü bedel usulü yerine birim fiyat teklif usulüyle çıkılmasına kim izin verdi?

4- Kent Meydanı Çevresindeki Binaların Cephelerinin Kaplanması ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi yaklaşık maliyeti hesaplanırken, bir önceki ihale olan Kent Meydanı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi'nden 165 iş kalemi bu ihaleye neden dahil edildi?

5- İkinci ihalede yükleniciye 24.5 milyon lira artı KDV ödeme yapıldığı halde meydanın çevresindeki binaların cephesi niçin kaplanmadı?

ataturk-kent-meydani.jpg
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.