Kireçlenmenin en büyük nedeni fazla kilo ve hareketsizlik

Kireçlenmenin en büyük nedeni fazla kilo ve hareketsizlik

Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nural Aydın, fazla kilo ve hareketsizliğin kireçlenmeye sebep olduğunu belirterek, “Ağrıları azaltmak için kaslarınızı güçlendirin”...

Acıbadem Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nural Aydın, fazla kilo ve hareketsizliğin kireçlenmeye sebep olduğunu belirterek, “Ağrıları azaltmak için kaslarınızı güçlendirin” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aydın, en sık görülen eklem hastalığı olan kireçlenmenin özellikle ilerleyen yaşla birlikte artış gösterdiğini ve eklem kıkırdağının yapısının genetik etkenler, fazla kilo, kaza ya da herhangi bir travmaya bağlı bozulması sonucu geliştiğini söyledi. Kireçlenmenin, ağrı, eklemlerde tutukluk gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Aydın, “Hareketsiz yaşam ve kilo artışı durumunda şikayetler artış göstermeye başladı. Kireçlenmede, bozulan kıkırdak dokunun yerine getirilmesi mümkün değil. Bu nedenle kilo fazlası olan kişiler, eklemlere binen yük miktarını azaltmak için egzersizle kaslarını güçlendirmesi gerekir” dedi.

Bahar aylarının nemli havasına bağlı olarak kireçlenme şikayetlerinde de artış gözlendiğini söyleyen Aydın, “Eklem yapısındaki deformiteye bağlı olarak yaşanan ağrı ve tutukluk, kişinin yaşam kalitesinin de ciddi oranda düşmesine neden oluyor. Hastalar yağışlı havalarda ‘Yağmur yağacağını bir gün önceden hissediyorum. Barometre gibi oldum’ şeklindeki ifadelerde yaşadıkları sıkıntıları anlatıyor. Eklemlerdeki ağrının yanında kızarıklık ve şişlik gibi semptomlar da görülüyor” dedi.

“Dizi fazla bükmek sakıncalı”

Kireçlenmeye bağlı ağrının özellikle sabah saatlerinde ve ilk harekete geçildiğinde kendini gösterdiğini kaydeden Aydın, “Bunun yanında uzun süreli yürüyüşler sonrasında da ağrı yaşanabiliyor. Tutulumun gerçekleştiği eklem bölgesine göre yaşanan sıkıntılar da farklılaşmakta. Örneğin diz kireçlenmesi yaşayan hastalar merdiven çıkmakta zorlanıyor ve rahatlıkla çömelememekten şikayet ediyor. Ağrılar özellikle sabahları ya da ilk harekete geçiş anında kendini gösteriyor. Uzun süre yürüyüş yaptıktan sonra da ağrı başlayabiliyor. Dizi vücudun altına alıp oturmak, fazla çömelmek, eski tip alaturka tuvaletler kullanmak ağrının şiddetini arttırdığı için bunlardan sakınmak gerekiyor. Ayrıca merdiven kullanmak yerine asansörü tercih etmekte yarar var. Ancak bu durum hastanın egzersiz yapmayacağı anlamına gelmiyor. Hekiminin de onayladığı uygun aktiviteler yarar sağlıyor” dedi.

“Fizik tedavi kireçlenmeyi önlüyor”

Diz kireçlenmesinde iltihaplanmanın artmasına bağlı alevlenme ve buna bağlı olarak da kızarıklık, şişlik görülebildiğini belirten Aydın, şunları söyledi:

“Bu durumda hastalar buz tedavisinden yarar görebiliyor. Kireçlenmede ortaya çıkan hasarı geri döndürmek mümkün değil. Aksine hastalık arka planda ilerlemeye devam ediyor. Tedaviyle hastalığın ilerlemesini durdurarak, ağrıyı azaltmak ve kişinin yaşam kalitesini artırmaya amaçlıyoruz. Bu noktada fizik tedavi uygulamaları büyük önem taşıyor. Kireçlenme tedavisinde hastanın durumuna göre farklı yöntemler uyguluyoruz. Kilo kontrolü sağlamak ve eklemlere düşen yük miktarını azaltmak için kasları kuvvetlendiren egzersizler yapılmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.